Duizend duurzame dingen

Ik heb er van overtuigd dat duurzamer leven heel eenvoudig kan zijn. Waarom? Omdat je met kleine veranderingen een grote impact kunt maken! Daarom deel ik in 2022 iedere week een nieuw inspiratie artikel met daarin hele simpele duurzame dingen. Of het er ooit duizend gaan worden, weet ik niet zo zeer. Maar wat ik wel zeker weet is dat jij als lezer iets aan deze blogs zult hebben.

Makkelijk duurzaam shoppen

Waarom deze duurzame dingen?

Er zijn talloze redenen waarom het verduurzamen van jouw leven belangrijk is. Duurzaamheid is anno 2022 een hele hippe term geworden. Er zijn steeds meer merken die op zoek gaan naar duurzamere mogelijkheden en er worden steeds hogere kwaliteitseisen gesteld. Grappig genoeg is het in de meeste gevallen helemaal niet nodig om op zoek te gaan naar moderne, high-tech oplossingen. Vaak is het veel eenvoudiger dan dat. Door een stapje terug te nemen naar hoe dingen “vroeger” werden aangepakt, kun je heel eenvoudig verduurzamen. Hoewel er mensen zijn die alles rondom verduurzaming eng en spannend vinden, vind ik het juist uitdagend en interessant. Daarom verduurzaam ik niet alleen mijn eigen huishouden, maar hoop ik ook andere te inspireren om duurzamer te leven. Redenen waarom jij jouw leven stukje bij beetje wilt verduurzamen zijn:

 • Omdat je milieubewust(er) wilt leven.
 • Omdat je bewuster om wilt gaan met jouw geld.
 • Omdat je weet dat het niet nodig is om altijd het duurste en het nieuwste te hebben.
 • Omdat je minder afval wilt produceren
 • Omdat je er voor wilt zorgen dat generaties na jou ook kunnen leven op deze aardbol.
Herfstbladeren verzamelen

Mijn geschiedenis met duurzaamheid

Ik ben stiekem al jaren met duurzaamheid bezig. Het is pas sinds het afgelopen jaar dat ik merk hoe duurzaam ik precies ben. Mijn eerste duurzame stappen tijdens mijn studie draaiden namelijk helemaal niet om duurzaamheid. Ze draaiden om geld. Ik wilde zo weinig mogelijk geld uitgeven. Of zoveel mogelijk geld sparen. Het is maar hoe je het bekijkt. Het begon met het kopen van kleding die in de sale rekken hingen in plaats van in de rest van de winkel. Vanuit daar kwam ik al snel bij Vintage Kilo Sales en tweedehands winkels terecht. Behalve dat ik veel moderne kleding helemaal niet zo mooi vind, kostte het kopen van tweedehands kleding véél minder dan het kopen van nieuwe kleding. Mijn zuurverdiende centen kon ik maar 1 keer uitgeven. Als ik met minder geld meer kon kopen, dan deed ik dat met veel plezier. Na mijn studie werkte ik al juf op een Vrije School. Daar werden er heel veel gesprekken gevoerd over het gebruiken van “goede” materialen, over het eten van gezond geproduceerd eten en over het hergebruiken van materialen. Het opende mijn ogen nog wat meer. En hoewel ik niet meer over “goede” en “foute” keuzes spreek, hebben deze ervaringen mij wel met de neus de juiste richting op gezet.

Duurzaamheid wind energie

Mijn kijk op duurzaamheid

Ik geloof er niet (langer) in dat alles óf perfect is óf slecht is. Zwart-wit denken over vrijwel alles is al eens eerder mijn ondergang geweest en nu ik daarvan ben teruggekrabbeld weet ik wel beter. Er is geen prijs voor meest duurzame persoon in het land en er is niemand die jou een schouderklopje gaat geven als je jouw plastic en papier van elkaar scheidt. Wil jij jouw leven beetje bij beetje verduurzamen? Dan moet je een actieve wens hebben om dit te doen. Ik ben er van overtuigd dat het verduurzamen in kleine, bewuste stappen veel minder energie kost en veel meer oplevert. Bovendien weet ik héél zeker dat als je heel snel heel veel doet het veel moeilijker is om iets vol te houden.

Zelf haarband breien

Eenvoudig duurzaam levert het meeste op

Klein, eenvoudige dingen in en rondom jouw leven veranderen zal het meeste opleveren. Je hoeft je huis niet op z’n kop te gooien en allemaal nieuwe spullen te kopen. Je hoeft Jan en alleman niet er van te overtuigen dat zij duurzamer moeten gaan leven. En je hoeft écht niet te verwachten dat je partner iets zal merken van jouw verduurzamingsavonturen. Trust me. Als je gewoon ander wasmiddel koopt en dat gaat gebruiken, zal diegene echt niet merken dat er iets groots aan het veranderen is in jullie leven. Als ik het over duurzaamheid heb, gebruik ik graag woorden zoals makkelijk, eenvoudig en simpel. Want zo ervaar ik duurzamer leven oprecht! Neem je tijd, bekijk wat past en je zult vanzelf zien hoe eenvoudig het is!

Duurzaamheid eten

Een lijst van duizend duurzame dingen

Ik heb een heuse lijst gemaakt van alle dingen die ik in ons gezin aan heb gepakt of aan wil pakken. Hoewel het (nog) geen duizend dingen zijn, maken we met al deze kleine veranderingen toch een grote indruk! Bekijk de lijst, lees de blog die jou aanspreekt en laat vooral hieronder een berichtje toe als jij denkt dat er nog iets mist!

 • Duurzame verlichting
 • Minder vlees eten
 • Shoppen bij de Kringloopwinkel
 • Koken & Invriezen
 • Wegwerp bekers
 • Biologisch katoen gebruiken
 • Afval scheiden
 • Menstrueren
 • Oplaadbare batterijen
 • Korter douchen
 • Seizoensgroente
 • Bijenwasdoek
 • Nationale bijentelling
 • Consuminderen
 • Duurzaam reizen
 • Groene stroom
 • Eigen boodschappentas
 • Zelf kleding maken
 • Duurzame Deo
 • WC papier
 • Glazen potten
 • Duurzame fles
 • Picknicken
 • Uitlenen
 • Shampoo & Zeep
 • Tandenborstel & tandenpasta
 • Pak de fiets
 • Boeken kopen / ereader / audioboek
 • Gas besparen
 • Elektra besparen
 • Thee en koffie
 • Vershoudfolie, bakpapier & aluminiumfolie
 • Afwasmiddel, wasmiddel & schoonmaakmiddel
 • Plastic flessen
 • Luchtverfrisser
 • Billendoekjes en luiers
 • Deo
 • Pleisters en medicatie
 • Duurzame bank
 • Huisdieren
 • Pennen & Papier
 • Knutselen
 • Boeken kopen / ereader / audioboek
 • Wollen truien en topjes
Christmas gift

Dus, ben jij er klaar voor om jouw leven (verder) te verduurzamen? Ik hoop dat ik je mag inspireren om beetje bij beetje stappen te zetten die bij jou passen! Veel plezier en heel veel succes! 

Een gesprek starten rondom duurzaamheid

Ja! Graag! Ik ga met veel liefde en plezier met jou in gesprek over duurzaamheid. Wel vind ik het belangrijk om altijd te onthouden dat er 1001 wegen naar Rome leiden. Ben je het met een van mijn adviezen niet eens? Denk goed na over hoe jij jouw standpunt wilt verwoorden en laat vooral een berichtje achter! Het kan zijn dat ik jou verwijs naar een ander gesprek dat ik al eerder heb gevoerd, of dat ik zelf met jou in gesprek ga. Denk er altijd aan dat wij samen, op onze eigen manieren, tegen milieuvervuiling (van grote bedrijven) strijden en dat we niet ook nog met elkaar de strijd aan hoeven te gaan. Er is voldoende ruimte om allemaal op ons eigen manier te verduurzamen.  


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs