Houd de natuur vrij van bierdoppen ~ Duizend Duurzame Dingen #7

Dagelijks wordt er uit duizenden glazen flesjes gedronken. Frisdrank, bier en zelfs water. Je komt ze overal tegen; in de stad op het terras, in de achtertuin bij je beste vriend en in je eigen koelkast. Maar ook in het bos, op het strand of bij je lokale meertje. Bij een bier- of fris flesje komt ook altijd een kroonkurk die ervoor zorgt dat het flesje dicht blijft tot de consumptie. Na het consumeren gaan de glazen flesjes weer terug mee naar huis. Daar krijg je nog statiegeld voor. Maar de kroonkurken? Die blijven vaak liggen. Alleen in Nederland zijn er in 2019 al zo’n 30.000 gevonden bierdoppen in de natuur geregistreerd. De werkelijke hoeveelheid doppen in de natuur ligt veel hoger.

Nieuwsbrief aanmelden Charlingual
dicap2

Worden bierdoppen in de natuur afgebroken?

Om te kijken of bierdoppen ook van nadelige invloed op de natuur zijn hebben wij voor jullie op een rijtje gezet waar bierdoppen van gemaakt zijn en of deze componenten ook vergaan.

Aluminium
Het metalen deel van de kroonkurk is gemaakt van aluminium en dat vergaat nauwelijks. Een aluminium frisdrankblikje doet er zo’n 200 jaar over om te af te breken. Aluminium is namelijk een niet organische stof en dus zal het blikje alleen afbreken door zuur of oxidatie, dit proces duurt minstens 50 jaar. Op verharde grond blijft zo’n blikje zelfs eeuwig bestaan. Het aluminium in een kroonkurk is natuurlijk lang niet zoveel als de hoeveelheid aluminium in een blikje maar heeft wel hetzelfde afbreekproces.

dicap3

Polyvinylchloride (pvc) of polyetheen
Naast het aluminium bevindt er in de kroonkurk een plastic membraan om het biertje volledig te sluiten. Het plastic membraan bestaat uit polyvinylchloride(PVC) of polyetheen(PE). PVC en PE zijn niet biologisch afbreekbaar en vergaan dus nooit. Voorwerpen gemaakt van PVC en PE behouden hun vorm tientallen jaren en de afbraak die optreedt is slechts granulatie, de stukjes worden gewoon kleiner tot minuscule deeltjes. Deze zijn terug te vinden in de grond, water en lucht.
Van de twee componenten vergaat er dus maar één. En die doet er ook minimaal 50 jaar over. Het beste is dus de bierdoppen uit de natuur te houden en netjes in de vuilnisbak te doen. Maar hoe zorg je ervoor dat je nooit, al is het per ongeluk, je bierdoppen laat vallen? Ik heb voor jou de oplossing gevonden.

dicap1

Nooit meer je bierdoppen laten vallen

Dankzij de DiCap Pro bieropener van DiCap hoef jij je bierdoppen niet meer te laten rondslingeren op de tafel of op de grond. Met één handeling opent de DiCap je bierflesje waarbij de bierdop direct in de behuizing wordt opgevangen. Geen zorgen meer over rondslingerende doppen dus. Er passen tot 24 doppen in, en als hij vol zit leeg je hem gemakkelijk boven de prullenbak. DAn hoef je de volgende dag geen bierdoppen op te rapen. En op een warme dag kan de DiCap Mini eenvoudig mee naar het strand. Hier passen tot 12 doppen in. Door het innovatieve ontwerp blijven de doppen ook in de tas in de behuizing zitten!

Waar kan ik een DiCap kopen?

De DiCap is verkrijgbaar op de DiCap website. Ook zijn ze op te halen bij afhaallocaties in Schagen en Alkmaar. Je hebt de DiCap Pro nu voor €12,95 in huis en de DiCap Mini is maar €9,95!

In samenwerking met: DiCap
Auteur: Jelmer Lageveen

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Hey daar!

Ik ben Charlie. Liefhebber van handwerkprojecten, duurzaamheid en ons langzame Waldorf leven. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!