Zondag 15 maart 2020, een bijzondere dag in de geschiedenis van de Nederlandse samenleving. Rond de klok van 7 uur ‘s avonds werd bekend dat Nederland per direct in Lockdown ging. Heel Nederland lag plat. Maar in een klein hoekje van Limburg, sprong er juist een lampje aan. Dat peertje in mijn hoofd leidde tot de start van de Online Handwerk Club.

Corona Crisis en verbinding door te handwerken

De Online Handwerk Club ontstond die avond uit mijn behoefte om iets bij te dragen tijdens de Corona Crisis. Toen ik, Charlie, met mijn man sprak over hoe hij vanaf de volgende dag online les zou moeten gaan verzorgen, besefte ik dat ik met dezelfde technologie ook iets kon betekenen voor een ander. Handwerken deed ik al iedere dag en ik wist dat de foto’s die ik online zette over haken, breien en diy projecten positief werden ontvangen. Al snel kwam het idee om op mijn eigen Instagram account een berichtje te plaatsen dat ik de hele week beschikbaar zou zijn om online te videobellen. Gewoon, om te handwerken en te kletsen. De volgende ochtend was deze Online groep voor handwerkers een feit.

Roze, gestreepte, simpele tanktop gebreid

Onbekende handwerkers

De eerste Online Handwerk Club was ontzettend maf. Ik had op mijn Social Media een link gedeeld naar een Google Hangout groep waar mensen zich aan toe konden voegen. Ik beloofde om van maandag tot vrijdag iedere dag 2 uur lang  online te gaan handwerken. Er sloot 1 iemand aan, en nog iemand, en nog iemand. Handwerkers die bezig waren met breiwerken, handwerkers die aan het borduren waren, handwerkers die amigurumi poppetjes haakten. Zo af en toe kletse ik met iemand die ik ook in het echt kende maar de meeste mensen waren voor mij wildvreemden.

Borduurring plantjes

De Online Handwerk Club op Youtube

Het werd al snel wat drukker. Er sloten dagelijks meer en meer handwerkers zich aan om in groepsverband online te handwerken.  Ik besloot een dappere stap te nemen en verplaatste  deze gezellig groep online handwerkers volledig naar Youtube. Mensen konden nog steeds mee komen kletsen, maar dan in de chat in plaats van via Hangouts.

Borduren

 

Gasten bij de Online Handwerk Club

Ook sloten er gasten aan bij de Online Handwerk Club. Allemaal mensen waar ik wel vaker mee gekletst had via Social Media of had ontmoet tijdens een creatieve beurs of creamarkt. Zo sloten toffe handwerkers zoals Slubbers, Amilishly, Annemariescrochetblog en Freubelweb aan als een van de eerste gasten van de Online Handwerk Club. En wat bleek? Het werd nog veel gezelliger!

Inmiddels is de Online Handwerk Club een bekend fenomeen in zowel handwerkernd Nederland als handwerkend België. Er kijken gemiddeld 500 mensen per week mee met de uitzending. vrijwel iedere week sluit er een gezellige gast aan om te babbelen over handwerken. In deze lijst met gasten vind je precies in welke afleveringen ze deel kwamen nemen.

De Online Handwerk Club blijft groeien

En nu dan? Het doel waar ik de Online Handwerk Club mee begon, is behaald. Mensen die er behoefte aan hebben te kletsen over hun handwerk projecten tijdens de Corona Crisis is hartstikke gelukt. Er zijn zelfs kleinere groepen onderling ontstaan die contact houden met elkaar en hechte vriendinnen groepjes geworden zijn. Maar, dat betekent niet dat ik niet verder ben gaan denken. De Online Handwerk Club blijft bestaan en blijft groeien! Afgelopen zomer ging ik op pad om de eerste serie Offline Handwerk Club afleveringen te filmen bij handwerkers thuis. De YouTube serie is een succes en ik ben zeker nog van plan om een tweede seizoen te maken in de toekomst. Ook hoop ik deel te gaan nemen aan verschillende handwerk evenementen om ook daar handwerkers de tijd en de ruimte te geven hun handwerkprojecten vol trots te tonen.   https://breien.startze.nl/

Deelnemen aan de Online Handwerk Club?

Wil jij niets missen van de Online Handwerk Club? Dan kun jij je snel een eenvoudig abonneren op mijn YouTube kanaal. Klik je op het belletje? Dan weet je zeker dat je een melding krijgt als er weer een uitzending live gaat. Klik op de afbeelding om naar mijn YouTube kanaal te gaan en je te abonneren. Tijdens de live uitzending op woensdagavonden van 19.00 tot 21.00 kun je live meechatten met alle kijkers. Ik beantwoord jullie vragen live in de uitzending.

Wil jij kans maken op een plekje in de Online Handwerk Club fotogalerij? Deel dan een foto van jouw handwerkproject op Instagram. Gebruik #onlinehandwerkclub en tag @charlingual in de foto en misschien zie jij jouw foto wel terug tijdens de uitzending!

Maak jij geen gebruik van Instagram maar wel van Facebook? Sluit je dan aan bij de Online Handwerk Club Facebookgroep. Ook hier kun jij foto’s van jouw handwerkproject delen en nieuwtjes vinden over de komende uitzendingen. 

Wil jij een keert te gast zijn bij de Online Handwerk Club? Of heb je interesse in een sponsoring of andere vorm van samenwerking. Met honderden wekelijkse kijkers die allemaal een hart voor handgemaakt hebben, bereik je een empathische, liefdevolle en vooral enthousiaste doelgroep. Neem contact op om mogelijkheden te bespreken. Het is wel belangrijk om er op tijd bij te zijn aangezien de agenda al snel volloopt!


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs