Chronisch online zijn. Kan dat ook niet?

We zijn allemaal chronisch online. Onze telefoons zijn haast vergroeid met onze handen en het is niet écht onze schuld. Ik schrik er vaak van als ik om me heen kijk en zie hoe iedereen (inclusief ikzelf) erbij zit. Verkrampte houdingen. Ogen rood van het turen om een klein schermpje. Liedjes, interviews, reclame deuntjes en andere geluiden die op de raarste momenten uit onze telefoons komen. De iPad gaat mee ander de douche zodat we onze favoriete programma’s kunnen kijken. We gebruiken onze telefoons met facetime als babyfoon. De magnetron doet het niet zonder wifi. Werkelijk alles is online! En we kunnen er niets aan doen! Of toch wel?

Wat betekent chronisch online zijn?

Chronisch online zijn heeft twee betekenissen. Een van de betekenissen werd in de zeroes al gebruikt om iemand te omschrijven die meer online leeft dan offline. In fora en op sites zoals Tumblr en Twitter hadden mensen een eigen taal en eigen gedragsvormen en de mensen die volledig ondergedompeld werden in dat wereldje spraken ook in de offline wereld in een eigen taal. Fandoms zals de superwholock fandom (mensen die van super natural, doctor who en BBC sherlock hielden) hadden duizenden volgers die allemaal constant spraken over hun favoriete programma’s. Directioners of Swifties gingen zover dat ze hele verhalen schreven (en schrijven) over hun favoriete muzikanten die allerlei avonturen beleven. Kort samengevat. Mensen verloren zichzelf in hun online leven en raakten de weg kwijt naar de fysieke wereld om hun heen. In de zeroes en begin 2010’s was dit een relatief kleine groep mensen en het was eigenlijk niet zo’n groot probleem. Iedereen heeft een hobby en als jouw hobby zich in de online wereld bevindt, is dat helemaal prima. Inmiddels is de groep enorm vergroot en zijn we eigenlijk met z’n allen chronisch online.

Chronisch online zijn in 2023

Wat er veranderd is de afgelopen 10 jaar? Smartphones. Meer niet. Hoe eenvoudig is het om je smart thermometer bij te stellen als je niet in huis bent? Je lampen te dimmen zonder van de bank op te staan. De muziek op je bluetooth speaker af te spelen? De wasmachine een wasje te laten draaien? Je opa even te facetimen. Een vergadering bij te wonen met 6 mensen uit alle windstreken van het land. En de boodschappen voor de komende week te bestellen. En dat allemaal binnen 20 minuten tijd. We zijn, zonder dat we er erg in hebben, constant online. Dus dat uurtje scrollen op social media, nu.nl of Google kan er vast ook nog wel bij. Ook als we ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds een uur scrollen kijken we er niet meer van op.

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Duurzaamheid is niet het belangrijkst

Wij leven dus best duurzaam en toch kozen we voor een nieuwe badkamer. Niet alleen dat, maar we verhuisden de badkamer naar een van de slaapkamers. In eerste instantie voelt dat niet bepaald duurzaam. Toch past deze keuze het beste bij ons. We hopen heel lang in dit huis te mogen wonen en zullen dus ook heel lang gebruik gaan maken van onze badkamer. Een badkamer laten maken die future proof is en waar we dagelijks met plezier onze tanden staan te poetsen is dus uiteindelijk waar onze keuze op is gevallen. En dat de badkamer nu precies onze smaak is en daarom jarenlang mee zal gaan is voor ons de meest duurzame keuze die we konden maken.

Wandelen in het bos herfst inspiratie langzaam leven

Kunnen we minder chronisch online zijn?

Ja! Dat kan! Maar het is niet makkelijk. Wil je meer aandacht besteden aan Slow Living dan zal dat wel moeten. Natuurlijk zul je je telefoon voor verschillende dingen moeten blijven gebruiken. Als navigatie terwijl je ergens naartoe rijdt is je telefoon fantastish. En om in contact te blijven met vrienden die in Zweden wonen vind ik het ook geweldig. Muziek of een audioboek luisteren is ook een van mijn favoriete dingen om te doen. En die dingen blijf ik ook doen. Maar het is belangrijk om balans te vinden. Om je af te vragen of je je magnetron echt vanaf de bank moet kunnen bedienen. Of je er echt wat aan hebt om vier camera’s in huis te hebben die je vanaf je telefoon kunt bekijken. Of je daadwerkelijk een aflevering van Grey’s Anatomy in kleine stukjes verdeeld over een uur tijd via Tiktok wilt bekijken. Volgens mij is dit namelijk allemaal nergens voor nodig. Maar het kan wel per ongeluk in je ritme geslopen zijn. Is dat het geval? Dan is het tijd om het weer uit je ritme te halen.

Drie manieren om minder chronisch online te zijn

  1. Zet een (mentale) wekker en houd je eraan

“Ik mag op tiktok scrollen tot de klok half aantikt.” Een fantastische manier om jezelf te begrenzen! Als je vervolgens de wilskracht hebt om het door te zetten… Want als je vervolgens alsnog doorgaat en het lukt je niet om jezelf tegen te houden, dan is zo’n wekker natuurlijk helemaal voor niets. Ik heb mezelf lange tijd kunnen begrenzen door mentale wekkers te zetten. Mijn wilskracht is, als het goed met me gaat, fantastisch! Maar zodra ik me mentaal niet in topvorm voel, neemt mijn wilskracht ontzettend snel af. En dan kan ik uren door blijven gaan.

2. Zet het internet uit

Maar… Dan kan niemand mij bereiken!? Oh jawel hoor! Als iemand je echt nodig heeft, kunnen ze je bellen. Je zet je telefoon namelijk niet uit, maar je zet je internet uit. Dat kan op verschillende manieren: 

  • Zet op bepaalde momenten, zoals tijdens een wandeling, je 4G uit zodat je ongestoord kunt wandelen.
  • Zet de wifi in huis helemaal uit (maar de kans dat je dan ook de lampen niet aankrijgt, de verwarming het niet meer doet en je huisgenoten dan niet zo blij met je zullen zijn, is zeer aanwezig)
  • Leg je telefoon in een andere kamer. Dan hoef je niet het internet uit te zetten, maar zet je jezelf wel verder weg van het internet. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Je internet uitzetten is een super efficiente manier om minder chronisch online te zijn, maar zorgen er wel voor dat je, zodra je je internet weer aan zet, niet meteen in overstag gaat en een poos lang bij aan het komen bent van je internetvrije moment door te gaan scrollen.

Smartphone verslaving online tips

3. Stel je online doel bij

Wat is precies je doel van online zijn? Als ik per ongeluk een halfuur door Tiktok scroll is dat niet omdat ik me verveel. Of omdat ik op iemand zit te wachten om te vertrekken ofzo. Ik scroll doelloos op de momenten waarop ik niet lekker in m’n vel zit. Wanneer mijn hoofd met me aan de haal gaat en ik nauwelijks adem kan halen. Korte filmpjes kijken die als doel hebben mijn aandacht vast te grijpen is een heerlijke manier om even uit je hoofd te verdwijnen. En dat is precies mijn doel. Maar er zijn gezondere manieren om uit je hoofd je te stappen. Wandelen, hardlopen, yoga, handwerken, een boek lezen, een vriendin bellen… Allemaal fantastische manieren om niet zo in je hoofd te zitten. Dus ik probeer actief mijn doel te verschuiven. Ik wil niet dat mijn doel van online zijn is om uit m’n hoofd te stappen. Ik wil dat mijn doel is om me even te vermaken terwijl ik wacht op de pasta die kookt. Ik wil dat mijn doel is om een nieuw nailart design voor op mijn nagels op te zoeken. Ik wil dit mijn doel is om een recept dat ik online vond te volgen. Doelgericht en effectief is wat mij betreft de manier om veel minder chronisch online te zijn.

 

Sorry he, dat dit keer ik nota bene er voor heb gezorgd dat je weer een paar minuten van je tijd online hebt doorgebracht. Het is tijd om je telefoon in de hoek te gooien en met je neus uit een raam te gaan hangen. Laat online maar even online zijn.

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Hey daar!

Ik ben Charlie. Liefhebber van handwerkprojecten, duurzaamheid en ons langzame Waldorf leven. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!