De Leafinity Top breien

Waar redelijk wat mensen in de zomer hun handwerkprojecten aan de kant leggen, denk ik er nog niet eens aan om een handwerkpauze te nemen! Ik ging aan de slag met een prachtig zomertruitje die ik heel de zomer kan dragen. Hoe het breien mij af ging en welke tips en tricks ik voor jullie heb, lees je hier! Ben je op zoek naar andere handwerkprojecten? Inmiddels staan er flink wat handwerkblogs online!

Een zomertopje breien, poging twee!

Vorige zomer breide ik een hele eenvoudige tanktop. Althans, ik zeg wel eenvoudig, maar eigenlijk bedoel ik heel ingewikkeld. Aangezien ik geen patroon kon vinden dat bij mij paste, bedacht ik zelf iets en ontwierp ik het project terwijl ik het aan het breien was. Inmiddels zijn we een jaar verder en begrijp ik een stuk beter hoe breipatronen werken en hoe ze aangepast kunnen worden naar mijn wensen. Geweldig toch!? Sinds ik hier meer zelfvertrouwen in heb gekregen, is het veel gemakkelijker te worden om een breipatroon uit te kiezen. Ieder patroon waar ik mee aan de slag ga, kan ik aanpassen aan wat ik het fijnst vind. Wat een vrijheid! Dit is voor mij het belangrijkste aan handgemaakte projecten. Maak ik ze precies zoals ik ze wil hebben? Dan ben ik niet alleen gelukkig met mijn project, maar heb ik ook een duurzaam kledingstuk gemaakt!

Review Durable Double Four

Een bestaand project naar je eigen hand zetten

Dat is dus precies wat ik met de Leafinity Top heb gedaan. Sterker nog. Het was helemaal niet de bedoeling dat ik de Leafinity Top zou gaan breien! Ik vond een patroon, maakte een boodschappenlijstje, kocht de juiste garens tijdens het KreaDoe lentefestival en ging gelukkig naar huis. Helaas kwam ik al snel tot de conclusie dat ik helemaal niet het juiste garen had opgeschreven. Zit je dan met je bollen Durable Double Four en een patroon die daar helemaal niet bij aansluit. Gelukkig weet ik inmiddels een stuk beter hoe Ravelry precies werkt en vond ik heel snel het patroon van de Leafinity Top. De Leafinity Top maakt gebruik van slechts één kleur, maar blijft interessant om naar te kijken en vooral ook interessant om zelf te breien. Het duurde mij tot ongeveer de helft van dit topje voordat ik precies in de gaten had wat ik precies moest doen. Maar inmiddels weet ik dat het mij best lang duurt voordat ik een patroon aan de kant kan leggen dus dat vond ik helemaal niet zo erg.

Aan de slag met de Leafinity Top

De Leafinity Top is een derde variant op de Leaf Sweater. Inmiddels heeft TheKnitStitch maar liefst zes verschillende patronen waar zij haar Leaf Pattern in terug laat komen. Voor ieder wat wils dus! Voor mijn Leafinity Top kocht ik 5 strengen Durable Double Four. Ik gebruikte er in totaal 3,5, maar de rest van dit fijne garen krijg ik ook heus wel opgemaakt aan andere projecten.

Tegen het eind van dit project was het tijd om mijn eigen creatieve geest de ruimte te geven om het topje af te maken op een manier die voor mij fijn was. En dat betekende:

  • In plaats van spaghettibandjes breien, bredere bandjes maken. Dit betekende eerder stoppen met het patroon en dan al gaan afhechten en “opruimen.”
  • De achterkant minder op een later moment afhechten zodat de voor- en achterkant niet identiek waren. De achterkant zou hoger zijn dan de voorkant.
  • De bandjes met een Kitchener Stitch vastmaken aan de rug zodat het uitzag als een geheel en niet een achterkant waar bandjes op waren genaaid.
Leafinity Top zomertopje gebreid uitleg

Mijn versie van de Leafinity Top

Mijn versie van de Leafinity Top past precies bij mij en dat maakt mij dan ook ongelofelijk gelukkig met het resultaat. Het katoen van het garen is stevig maar zacht. De kleur is neutraal, maar dankzij het patroon allesbehalve saai. Het enige waar ik nog even aan moet winnen is dat handgemaakte kleding altijd de eerste paar draagbeurten net ietsjes te strak zit. Dat is nou eenmaal zo en zou ik niet willen veranderen (ik heb meer dan genoeg dingen gehaakt of gebreid die juist al losjes waren in het begin en alleen nog losser zijn geworden met de jaren). Ik kan niet wachten om aan een volgend heerlijke slow living handwerkproject te beginnen. Natuurlijk gekleed in mijn favoriet, nieuw topje!  

Handgemaakt zomertopje af

Welke zomerse handwerkprojecten pak jij erbij?

In de zomer blijken heel veel mensen hun handwerkprojecten links te laten liggen. Helemaal begrijpelijk natuurlijk, maar wel enorm jammer! Ik kies veel liever op de warmste dagen van het jaar voor projecten van katoen of andere ademende garens. En jij? Met welk zomerse handwerkproject ga jij aan de slag?

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs