Een simpele tanktop breien

De eerste keer dat ik mijn breinaalden oppakte om een simpele tanktop te breien, was alweer vier maanden geleden. Vier maanden! Ik wist precies wat ik wilde maken. Namelijk een recht-toe-recht-aan tanktop. Een ronde hals, precies mijn maat en zonder al te veel gedoe. Toen ik, na urenlang zoeken, nog steeds een patroon had gevonden, ben ik gewoon zelf aan de slag gegaan. Met heel veel vallen en opstaan (en nog veel meer uithalen en opnieuw beginnen) heb ik uiteindelijk precies gemaakt wat ik graag wilde hebben. En of ik trots ben!

Op zoek naar een simpel tanktop patroon

Een eenvoudig zomertopje zonder mouwen, strak en met een ronde hals. Dat waren mijn enige eisen. In de zomer vind ik het dragen van zo’n strak zomertopje altijd heel comfortabel. Na het lunchen of het avondeten wordt zo’n topje altijd ietsjes te strak maar goed, dat boeit me niet zo veel. Ik heb veel verschillende simpele, katoenen tanktops in huis. Maar, het werd tijd om zelf eens zo’n simpel zomertopje te breien. Ik zocht me op ravelry een slag in de rondte en ook alle populaire garenmerken bezocht ik. Toch kon ik nergens precies vinden wat ik zocht. Vaak waren de ontwerpen van deze simpele tanktops losjes of hadden ze een v-hals. Uiteindelijk vind ik een in de Pompom magazine. Het voldeed niet volledig aan waar ik naar zocht maar het was goed genoeg. Ik zou gaandeweg wat aanpassingen maken zodat dit simpel gebreid zomertopje wat nauwer zou aansluiten op mijn eigen lijf.

Wol, hennep nylon garen roze

Wol voor mijn simpel gebreide tanktop

Het patroon maakte gebruik van twee kleuren. Een hoofdkleur en een accentkleur. Ik koos twee bolletjes Basic Sock Hemp van Wol met Verve uit. Een roze bol met lichte confetti spikkels en een donker roze bol. Helaas kan ik ze niet meer in de webshop terugvinden. De bollen bestaan uit 67% wol , 23% afbreekbaar nylon en 10% hennep. Ze waren allebei ongeveer 420 meter en 100 gram. Ik koos voor de combinatie wol en hennep omdat ik heel nieuwsgierig was naar hoe dit zou aanvoelen en ook omdat ik de gebreide tanktop lang mee wil laten gaan. Ook is garen gemaakt van hennep een soort vegan garen dat ik eens wilde uitproberen. Natuurlijk was ik dit gebreide zomertopje op de hand om er voor te zorgen dat het zo lang mogelijk goed blijft. Ik maakte met mijn Paraplu Haspel en Garenwinder klossen van de twee strengen en ging aan de slag.

Donker roze hennep en nylon wol superwash

Welke breinaalden gebruikte ik voor deze gebreide tanktop?

In eerste instantie ben ik aan de slag gegaan met een setje hele mooie rondbreinaalden van 3mm op een kabel van 60 cm maar na een poos merkte ik dat de breinaalden niet prettig breiden voor een groot project zoals deze. Na flink wat wikken en wegen besloot ik om de naalden weg te doen en nieuwe te bestellen. Ik koos er uiteindelijk voor om een verwisselbare set Knitpro Symfonie rondbreinaalden te kopen. Zo had ik ook nog ruimte om te experimenteren met de maat breinaald die ik wilde gebruiken. Dit was voor mij een duurzamere oplossing dan telkens losse breinaalden kopen.  Ik kon ook afwisselen tussen de verschillende maten kabels. Heel handig voor mij want ik wist gewoon nog niet wat ik aan het doen was. Uiteindelijk heb ik mijn eenvoudig gebreide tanktop op breinaalden van 3.75 gebreid en heb ik afgewisseld tussen verschillende kabels. Het was maar net wat op dat moment het beste paste bij welk onderdeel ik aan het breien was.

Op-en-neer breien VS rondbreien

Toen ik begon met het breien van het patroon dat ik gevonden had, moest ik nog even op tempo komen. Ik had nog niet zo veel ervaring met op en neer breien (met sokken brei je natuurlijk meestal in het rond), dus ik wilde tijd nemen om te oefenen. Het was pas na de 3e keer uithalen van heel veel handwerkuren dat ik me besefte dat het op-en-neer breien me ook echt in de weg lag. Ik had totaal geen zin om het project op te pakken omdat ik wist dat ik niet alleen lekker door kon breien maar ook veel tijd moest besteden aan averecht breien. Het wilde maar niet opschieten. Dat was het moment dat ik besloot om het patroon als beginpunt te nemen maar in het rond te gaan breien. Wat een opluchting was dat! Het breien van deze simpele tanktop heeft me zó veel lessen geleerd! Inmiddels ben ik een jaar verder en kan ik zonder problemen zowel recht als averecht breien. Tóch zou ik er ook nu voor kiezen om als het even kan aan een rondbreiproject te werken. Ik weet inmiddels wat mij het lekkerst ligt en waar ik het meest van geniet, dus waarom zou ik moeilijk gaan doen? Dit is nou écht zo’n slow living gedachte die ik dagelijks een plek probeer te geven.

Zelf het patroon van mijn eenvoudige gebreide tanktop ontwerpen

De mensen die mij al langer kennen, weten dat ik niet van ontwerpen houd. Ik heb totaal geen gevoel voor cijfers en verhoudingen en dit zorgt er voor dat ik grote fouten maak en/of niet vooruit kom. Toen ik besloot om toch zelf een patroon voor mijn simpele tanktop wilde maken, durfde ik er haast niet voor uit te komen. Het was het zoveelste patroon dat ik wilde proberen maar dat veel te veel tijd en energie zou gaan kosten! Toch besloot ik er voor te gaan. Ik pakte een van mijn katoenen tanktops uit de kledingkast en ging met een meetlint aan de slag. Hoe breed was de tanktop? Hoeveel centimeter lang zou er geminderd moeten worden om de vorm van de tanktop te behouden? En hoeveel cm zou ik dan weer moeten minderen? En de rug? Hoe moest ik die vormgeven? En hoe breed wilde ik de bandjes hebben? Het was voor mij een hele grote puzzel (ik houd overigens niet van puzzelen) maar ik zette door. Ook toen ik het voor de achtste keer uit moest halen omdat ik bij het opzetten veel te veel steken had opgezet.

Het patroon van mijn eenvoudig gebreide tanktop

Helaas is er niets van de aantekeningen die ik vorig jaar heb gemaakt overgebleven. Helemaal prima overigens, maar toch ook wel een beetje jammer. Ik vind dit nog steeds een super toffe tanktop en draag ‘m met veel plezier. Ik zou ‘m nooit een tweede keer maken, dus het is ook goed dat de aantekeningen inmiddels onleesbaar waren geworden. Inmiddels heb ik wel heel veel andere handgemaakte zomertopjes gevonden en zelfs een eigen versie van de Leafinity Top gebreid. Met deze overige projecten zou ik ook wel eens aan de slag willen gaan. 

Kringloper pin

Wat een avontuur was dit zeg! Het heeft welgeteld 3,5 maanden geduurd om deze tanktop te maken maar in de halve maand dat die af is heb ik hem zo vaak mogelijk aangetrokken want ze zit natuurlijk heerlijk! Welke zomertopjes ga jij dit jaar breien, naaien of haken? Laat hieronder een berichtje achter!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs