Een alternatief voor plastic drinkflessen ~ Duizend Duurzame Dingen #8

Gebruikte, plastic flessen zijn een van de producten die het vaakst in de oceaan worden gevonden. Absurd eigenlijk als ik er over nadenk. Iemand heeft dus een flesje drinken gekocht, heeft het leeggedronken en heeft daarna de drinkfles gewoon ergens op de grond gegooid. Volgens onderzoek wordt minder dan de helft van alle plastic flessen gerecycled. Gelukkig hebben we in Europa inmiddels verschillende stappen gezet om enerzijds het gebruiken van plastic drinkflessen te verminderen en anderzijds het eenvoudiger te maken om plastic flessen te recyclen. Hoe jij jouw steentje bij kunt dragen? Dat lees je hier!

Lichtbruine dopper fles herbruikbaar

Waar worden plastic drinkflessen voor gebruikt?

De voornaamste reden dat mensen plastic flessen gebruiken, is omdat het lekker makkelijk is. Hoewel we in Nederland water uit de kraan kunnen drinken, is dit in veel landen helaas niet het geval. Daarnaast zijn er natuurlijk ontzettend veel mensen die liever iets anders dan water, koffie of thee drinken. Je kunt dan al heel snel concluderen dat er veel meer fout gaat dan alleen het drinken uit plastic flesjes. Er is ook nog werk aan de winkel als we het over frisdrank en andere drankjes hebben. Maar dat is voor een andere keer.

Hoe gingen we vroeger met dit product om?

De eerste plastic drinkflessen verschenen in de jaren 60. Deze plastic flessen werden gemaakt volgens een blaasvormproces. Er wordt een klein, dik plastic flesjes in een machine gestopt. Hier wordt vervolgens lucht in geblazen. Voordat plastic flessen hip werden, werden drankjes al sinds de 17e eeuw in glazen flessen opgeslagen. Toen er steeds meer drank op de markt kwam dat men graag vers wilde houden en makkelijk mee wilde nemen, werd de overstap naar plastic flessen gemaakt. Je zou kunnen stellen (en dat doe ik dan ook) dat drank in plastic flessen een luxeproduct is.

Wat is tegenwoordig het probleem met plastic drinkflessen?

In 2017 werd er door honderd verschillende landen een wereldwijde opruim dag georganiseerd. Er werden meer dan 1.5 miljoen drinkflesjes gevonden. IN. ÉÉN. DAG. En dat is precies waar het probleem ligt. Het is zó normaal geworden om een plastic flesje te kopen, leeg te drinken en vervolgens weg te gooien dat men totaal niet meer in de gaten heeft hoeveel impact dit heeft. Inmiddels is het zover dat meer dan 90% van ons drinkwater vervuild wordt door plastic. Er zit dus in 9 van de 10 glazen drinkwater microplastic. Getver!

Verschillende oplossingen

Gelukkig komen er steeds meer oplossingen voor dit probleem. Op kleine PET flessen wordt nu statiegeld gerekend bijvoorbeeld. Ook ontvang je steeds vaker een mooie, herbruikbare fles als personeelsgeschenk of in je kerstpakket. Je kunt inmiddels ook siroopjes en zakjes kopen om je kraanwater een ander smaakje te geven en je kunt met een Soda Stream zelfs jouw favoriete prikdrankje maken zonder de drank in fles te kopen. Er komt steeds meer aandacht voor duurzamere oplossingen en dat maakt mij heel blij!

vuilnis plastic flessen recycle tips

De makkelijkste en goedkoopste oplossing voor plastic drinkflessen

De eerste en meest eenvoudige oplossing voor dit drinkfles dilemma is om water uit de kraan te drinken. Dat kunnen we in 65% van de Europese landen prima doen. Ga je de deur uit? Dan gebruik je een fles die je altijd gebruikt. Een herbruikbare fles dus. Dit is de meest eenvoudige en tevens goedkoopste oplossing voor dit hele probleem. Ben je bang dat jij jouw herbruikbare drinkfles vergeet of kwijtraakt? Natuurlijk mag je ook een tweede en een derde aanschaffen. Zo heb je er eentje voor op het werk, eentje voor in de auto en eentje voor op stap. Populaire en fijne herbruikbare drinkfles merken zijn:

  • Dopper. Dopper is een Nederlands bedrijf dat al sinds 2009 mensen voorziet van goede, herbruikbare drankflessen. Inmiddels zijn er naast de originele Dopper drinkflessen ook dubbelwandige Dopper drinkflessen en glazen Dopper flessen
  • Klean Kanteen. Klean Kanteen flessen worden gemaakt van duurzaam RVS. Water uit een RVS waterfles smaakt alleen naar puur water… in tegenstelling tot plastic flessen kan RVS geen smaakjes en andere stoffen aan het water afgeven.
  • Equa. Ik gebruik al jaren mijn glazen Equa fles om thee in mee te nemen en om daarna te vullen met water. Deze minimalistische flessen zijn naast heel handig en praktisch ook gewoon heel mooi.

Investeren in duurzame drinkflessen

Hoewel er dus al meer dan 10 jaar verschillende alternatieven op de markt zijn, heeft onderzoek getoond dat de hoeveelheid plastic drinkflessen in de oceaan niet aanzienlijk is verminderd. Ik vind dat heel raar. Investeren in een mooi, herbruikbare drinkfles betekent niet alleen investeren in mooie, duurzame spullen (een van de beginselen van Slow Living), maar vooral ook investeren in onze planeet. We hebben het eigenlijk veel te goed, maar vergeten vaak te zorgen voor onszelf en de wereld om ons heen. Investeren in een fles die jarenlang meegaat, is dat nou echt teveel gevraagd?

Plastic fles recyclen strand duizend duurzame dingen

Hoe help jij mee?

Ik merk dat het me een beetje hoog zit. En dat komt omdat de oplossingen gewoonweg eenvoudig zijn. Daarom ook deze vraag aan jou. Op welke manier draag jij een steentje bij? Heb jij al een mooie fles in huis gehaald? En drink jij kraanwater? Of ga je op een hele andere manier met dit probleem om? Scroll helemaal naar beneden en laat een berichtje achter.

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Leave a Reply