De natuurlijke deo test voor zweterige vrouwen

Wist jij dat ik best een zweterige dame ben? Waarschijnlijk niet, het is niet iets waar we het dagelijks met elkaar over hebben. Maar toch is het iets waar ik dagelijks mee te maken heb. Ik vind het belangrijk om duurzamer te leven en waar mogelijk zoveel mogelijk natuurlijke middelen te gebruiken. In deze blog test ik 5 verschillende, natuurlijke deo’s. Hopelijk helpt mijn test jou om de juiste deo te vinden die bij jouw lichaam past!

Charlie Dingelstad-Machiels

Waarom gebruiken we deo?

Deodorant zorgt er voor dat de zweetgeur die vrijkomt als we zweten, minder aanwezig is. Sommige deo’s zorgen er zelfs voor dat we minder zweten. De parfumstoffen die in deo’s zitten zorgen er voor dat we niet naar zweet ruiken. Er is steeds meer discussie over hoe we deo gebruiken. Steeds minder mensen gebruiken spuitbussen vanwege de zorgelijke gassen die dan vrijkomen (dit zou niet duurzaam voor de planeet zijn) en een grote groep mensen wil geen aluminium meer in deo zien. Hoe de vork in de steel precies zit weet ik niet dus wijd ik me daar niet verder over uit. Deo wordt in ieder geval veel gebruikt door mensen. Inmiddels zijn er veel natuurlijk deodorants en natuurlijke anti-transpiranten op de markt gekomen. Ik ben op onderzoek gegaan naar welke natuurlijke producten voor mijn zweterige oksels het beste werken.

Welke deo gebruikte ik vóór deze natuurlijk deo test?

In de pubertijd ben ik op zoek gegaan naar een deo die mijn zweetgeur maskeert. Ik schaamde me behoorlijk voor de zweterige luchtjes en wilde een manier vinden om ze voor te zijn. Ik testte de merken die op dat moment helemaal hip waren maar die werkten niet echt voor mij. Uiteindelijk kwam ik terecht bij vrijwel de sterkste deo die er is. Sanex 48h ph balance. Een behoorlijk sterke deo die mijn zweetgeur goed maskeerde. Ik leek zelfs minder te zweten! Op sommige dagen (als slow living totaal niet wil lukken bijvoorbeeld), gebruik ik deze deo nog steeds. Maar dat is dus veel minder vaak vergeleken met vroeger. 

5 natuurlijke deo’s testen

Ik ben op zoek gegaan naar 5 natuurlijke deo’s van populaire, natuurlijke merken. Uiteindelijk kwam ik terecht bij de volgende merken:

 • Lush
 • Marcel’s Green Soap
 • Nuud
 • Salt of the Earth
 • Weleda

Behalve Salt of the Earth zijn dit best bekende merken onder de wat duurzamere mensen. Salt of the Earth was ik zelf gewoon heel nieuwsgierig naar, dus die heb ik ook meegenomen in mijn test.

Ik testte alle deo’s minimaal 1 week lang door ze ’s ochtends 1x keer op te smeren en dan te bekijken hoe mijn lichaam reageerde. Omdat ik ook al voldoende zweet zonder te gaan hardlopen heb ik niet specifiek gelet op sporten. (Bovendien is het ook wel een beetje vreemd om een goede work-out te doen en te verwachten dat elk zweetgeurtje gemaskeerd wordt, toch?). Per natuurlijke deodorant vind je hier terug hoe de deo aangebracht moet worden, de geur van de deo, hoe de deo gebruikt moet worden, hoe duurzaam die is en hoeveel de deo kost.

Weleda Duindoorn Argousier

Ik ben dol op Weleda producten. De sterke, natuurlijke geuren, goede kwaliteit van de producten en Weleda gedachtengoed spreken mij al een paar jaar aan. Vol zin testte ik deze deo. Maar, ik hield het nog geen week vol!

Aanbrengen

De deo van Weleda is een rollerdeo. Er komt best een dik goedje uit als je er mee rolt en het duurt even voordat de deo opdroogt.

Geur

De deo heeft een extreem zoete geur. Het doet me meteen denken aan fruitella’s. Helaas mengt de geur van de deo heel snel met de natuurlijk zweetgeur en dat ruikt niet bepaald fris

Gebruik

De deo kan makkelijk mee in de tas maar omdat het zo lang duurt om te drogen kun je het niet even tussendoor gebruiken.

Duurzaamheid

Een beetje. Het is een roller deo dus je hebt niet te maken met bepaalde gassen maar de verpakking is wel volledig van plastic. De ingrediënten daarentegen zijn wel 100% organisch en natuurlijk.

Kosten

Ik kocht deze deo bij Big Green Smile voor €6,99. Via deze link kun je de deo zelf aanschaffen.

Algemene indruk

Ik had best hoge verwachtingen van deze Deo maar helaas heeft niets hieraan voldaan. De zoete geur is voor mijn gevoel een vreemde keuze en de dikte van de deo zelf vond ik niet prettig. Nu kun je hier in principe mee leven als de deo z’n werk goed doet. Maar helaas mengt de geur van de deo niet prettig met de zweetgeur en krijg je dus een nog penetrantere geur dan normaal. It’s a no from me!

Lush T’eo Deo

Online vond ik veel negatieve geluiden over deze deo van Lush. Gelukkig kan ik wat anders melden! Hoewel deze deo absoluut niet meegenomen kan worden, valt hij zeker niet tegen.

Aanbrengen

Het aanbrengen van deze deo is, op z’n zachtst gezegd, even wennen. Dit harde, kruimelige blok deo moet je eerst een heel klein beetje natmaken voordat je ‘m aanbrengt. Bij het aanbrengen moet je heel voorzichtig zijn want het voelt een beetje alsof je een blok zand onder je oksels wrijft. Ben je te ruw? Dan doet het pijn.

Geur

Deze deo ruikt heel fris naar citroen. De geur blijft ook de hele dag hangen en zelfs als je zweet blijft alles naar citroen ruiken. Voor mij een hele duidelijke pré!

Gebruik

Ik omschreef eerder al hoe het aanbrengen niet ideaal is. Wat ook niet erg handig is, is dat deze deo helemaal geen verpakking heeft. Dit betekent dat je de deo enkel en alleen thuis kunt gebruiken. Bovendien zal het steeds moeilijker worden om de deo te gebruik naarmate het blokje kleiner wordt.

Duurzaamheid

Deze deo is súper duurzaam! Omdat er geen verpakking omheen zit, hoef je je daar geen zorgen om te maken. De ingrediënten zijn ook allemaal van goede komaf. Het enige jammere is dat je waarschijnlijk een 2e deo wilt gebruiken voor onderweg. Ik had daar geen behoefte aan aangezien de geur de hele dag heel prettig bleef.

Kosten

Ik kocht deze deo bij Lush voor €9,00. Via deze link kun je de deo zelf aanschaffen.

Algemene indruk

Ik wist in het begin niet goed wat ik moest vinden van deze deo. Het is ook een raar idee dat de deo geen verpakking heeft en een beetje aanvoelt als schuurpapier. Maar, uiteindelijk doet het zijn werk wel voor deze zweterige dame! Ik blijf deze deo wel nog gebruiken maar ik schaf wel een extra deodorant aan voor onderweg.

Nuud

Wat Nuud betreft zijn er 2 kampen. Mensen zijn er dol op of mensen vinden het verschrikkelijk. Nuud werkt anders dan andere deo’s. Nuud is geen deodorant maar een pre-deodorant. Nuud zou de geur van zweet moeten voorkomen. Ik was ontzettend enthousiast maar na een testperiode van maar liefst 2 weken (nee ik kon niet geloven dat deze deo het niet deed voor mij) blijf ik toch ietwat teleurgesteld over.

Aanbrengen

Van Nuud hoef je meer een heel klein blobje te gebruiken. Het voelde wel vreemd om zó intiem in mijn oksel te wrijven met mijn blote vingers maar je moet er wat voor overhebben!

Geur

Nuud heeft geen geur. Maar liet bij mij helaas dus wel de zweetgeur volledig door.

Gebruik

De makers van Nuud geven aan dat jouw waarschijnlijk de eerste 2 tot 3 dagen dat je Nuud gebruikt even moet wennen en ontgiften. 3 dagen rondlopen in zweetlucht dus. Ze geven het, hele verstandige advies, om Nuud dus voor het eerst in een vrije weekend uit te proberen. Ook adviseren ze om al je kleren grondig te reinigen om alles optimaal uit deze predeo te kunnen halen. Vervolgens hoef je Nuud slechts eens per 2 dagen op te smeren. De microzilver in Nuud verkleint de bacteriepopulatie in je oksels blijkbaar zozeer dat de zweetgeur tot wel 7 dagen lang wegblijft. Helaas werkte dit niet voor mij en liep ik 14 dagen lang met een zweetlucht om me heen…

Duurzaamheid

Nuud is heel duurzaam. De verpakking is volledig recyclebaar. Het belangrijkste ingrediënt is microzilver dat op natuurlijke wijze de geur van transpiratie voorkomt zonder de poriën te blokkeren of de huid te irriteren. Daarnaast gebruiken we gecertificeerde, natuurlijke ingrediënten als kokosolie, was van de carnaubapalm en amandelolie om dat microzilver op zijn plek te krijgen en te houden. Behoorlijk duurzaam dus!

Kosten

Laten we eerlijk zijn, Nuud is duur. Maar, als je slechts eens in de zeven dagen een klein kwabje nodig hebt, dan zou het het wel waard kunnen zijn. Wil je Nuud zelf uitproberen, dan koop je het voor €12,95 via deze link.

Algemene indruk

Ik was zó ontzettend hoopvol voor deze predeo! Maar helaas. Voor deze stinky lady werkte het voor geen meter. Voor jou wel?

Salt of the Earth Natuurlijke Deo

De deo waar ik het meest sceptisch over was, is toch echt de deo voor mij geworden! Deze, volledig geurloze, deo werkt voor mij het allerbeste en is nog eens makkelijk mee te nemen ook. Hoera!

Aanbrengen

Deze deo moet je eerst een klein beetje nat maken (of je maakt je oksels nat) en dan wrijf je ‘m over je oksels. In eerste instantie vond ik dat een beetje een vreemd idee maar het betekent wel dat je deze deo maandenlang kunt gebruiken. Mits je de deo natuurlijk goed afdroogt.

Geur

Salt of the Earth Natuurlijke Deo heeft geen geur. Wat ik behoorlijk intimiderend vond. Want als ik zelf zo’n sterke lichaamsgeur heb, hoe kan iets dat geen geur heeft dit weghouden? Het antwoord is eenvoudig. Aluinsteen, want dat is deze deo, zorgt er voor dat je huid ietsjes dichttrekt en je dus minder uit je oksels zweet. En het is nou juist het zweet dat uit je oksels komt die zo ruikt. Althans, ik heb nog nooit gemerkt dat mijn voorhoofdzweet een nare geur afgeeft.

Gebruik

Aluin is een witte kristal dat bestaat uit zouten en metalen. In zijn natuurlijke vorm wordt aluin gewonnen in bepaalde bergebieden in Klein-Azië en op het eiland Ischia. Dit is het enige ingrediënt dat in deze deo zit. Het is dus, letterlijk, een steen in een verpakking. De aluinkristallen veranderen de pH-waarde van het huidoppervlak onder je oksels. Hierdoor wordt je huid onleefbaar voor bacteriën die een vervelende geur veroorzaken.

Duurzaamheid

Of Aluin duurzaam is of niet, heb ik helaas niet kunnen ontdekken. Wat wel waar is, is dat het niet zomaar in een fabriek wordt gemaakt. In mijn mening is het daarom dus sowieso duurzamer dan andere deo’s. De aluinsteen van Salt of the Earth kocht ik in een travel verpakking. Met een plastic verpakking eromheen dus. Deze deo kun je heel eenvoudig meenemen. Wil je de deo gewoon voor thuis gebruiken? Dan bestaat er ook een verpakkingsvrije variant.

Kosten

Deze deo koop je voor slechts €4,99. Hij zou een heel jaar mee kunnen gaan (mits je de steen altijd goed droog terug in de verpakking schroeft). Een hartstikke goedkope deo dus! De

Algemene indruk

Ik ben ontzettend onder de indruk van deze deo! Makkelijk mee te nemen, hygiënisch, duurzaam en het werkt ontzettend goed! Wil jij deze Salt of the Earth deo ook uitproberen? Je koop het eenvoudig via deze link. Inmiddels verkoopt Dille & Kamille ook een Aluin Deo stick. 

Marcel’s Green Soap

De producten van Marcel’s Green Soap zijn ontzettend populair onder de duurzamere Nederlander. De 100% vegan producten die gemaakt worden zijn ook van een hele hoge kwaliteit. Deze deo stick was voor mij een hele ervaring en ik vertel je graag waarom!

Aanbrengen

Deze deo stick is gemaakt van papier en hoewel ik de deo slechts een paar gebruikt heb, kan ik alvast vermelden dat de verpakking niet lang mee zal gaan. Helaas! Want het idee is wel heel goed. De deo zelf is een soort van romige créme. Althans, zo staat het omschreven. Ik vond het zelf meer een plakkerige bedoeling die er ook nog eens behoorlijk onfris uitzag na twee gebruiken.

Geur

Marcel’s Green Soap Argan & Oudh ruikt heel musky. Je moet er echt van houden. Waar je ook van moet houden is de zweetgeur die zich samen met de geur van de deo mengt. Ja hoor, ook deze deo hield mijn zweetlucht niet tegen. Ontzettend jammer natuurlijk maar na 5 dagen was ik er wel klaar mee.

Gebruik

Hoewel de geur heel storend was, was ik helaas nog minder te spreken over hoe de deostick er zelf uit zag na vijf dagen gebruik. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik vergeet wel eens mijn oksels uitgebreid schoon te maken in de ochtend. Vaak is het gewoon een beetje water eronder gooien en dan ben ik klaar. Ieder vezeltje van een truitje die blijft hangen blijft ook op deze deostick hangen. Het resultaat is niet zo prettig. Bovendien begint de verpakking na enkele gebruiken al uit elkaar te vallen.

Duurzaamheid

Marcel’s Green Soap is eco-friendly en wordt gemaakt met 100% organische oliën. De verpakking is ook volledig recyclebaar. Ontzettend duurzaam dus!

Kosten

Met €5,99 als prijs, is Marcel’s Green Soap Deo stick zeker niet de duurste. Als je het zelf uit wilt proberen, kun je er zelf eentje aanschaffen via deze link.

Algemene indruk

De geur van de deo zelf is lekker musky maar daar houdt de pret helaas op. Vooral de gebruiks on-vriendelijkheid is voor mij een enorme tegenvaller.

Zo, dat was mijn uitgebreide beoordeling van deze vijf deo’s voor zweterige dames! Er komt voor mij een duidelijke winnaar uit de bus en dat is de Salt of the Earth Aluin steen. Een fijne prijs met een fijn resultaat! Gebruik jij een natuurlijke deo? En denk jij dat die ook voor mij als sweaty lady zou kunnen helpen? Laat het mij hieronder weten!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

This Post Has 14 Comments

 1. Kirsten

  Leuke blog! Als mijn deo op is, wilde ik voor een nieuwe gaan die wat milieu-vriendelijker is. Dus dit helpt zeker weten!

 2. Michelle

  Ik wissel de Salt of the Earth af met Sanex, heel fijn!
  Ik heb ook een blikje deo geprobeerd, lijkt op die van Marcels green maar dan niet in stick. De deo in het blikje is alleen fijn smeerbaar in de lente en zomer. Of als hij even op de verwarming heeft gelegen😅

  Leuke blog weer!

 3. Juul

  Ha Charlie!

  Ik gebruik ‘We love the planeet’ crème uit een blikje! Ik zweet nog steeds (maar dat is gezond hè?!) maar de stinky oksels blijven lang uit.

  Probeer hem eens zou ik zeggen! Sweet & soft is mijn favo geurtje. Ik vind het intieme (zoals jij het noemt) van je oksels insmeren een grote positieve ontdekking 🙂

  1. Hey Juul,
   Super bedankt voor je advies! Ik ben het er helemaal mee eens dat zweten juist goed voor je is.
   Ik ga het in de toekomst eens proberen.
   X Charlie

 4. Jennifer

  Hoi Charlie,

  Ik gebruik de loveli deo ‘power of zen’ en tot nu toe erg tevreden.(ook mijn zweet ruikt goed normaal) Al zweet je nog wel het geurt bij mij niet. Aanbrengen is wennen (beetje een cremestick) en moet dan drogen/intrekken. Maar je hebt weinig nodig en je kan bijsmeren. Tweede pre is de plastic verpakking is navulbaar (dus je koopt 1x een hele en daarna navullingen)

  1. Hi Jenny,

   Wat tof zo’n navulbare verpakking. Als ik ooit nog eens een deo test doe, neem ik deze zeker mee!

   X Charlie

 5. Ranieska

  Hoi Charlie!
  Ik ben helemaal van de deo’s van lekker in een potje (tegenwoordig the lekker company).
  Voor mij werkt het perfect en houd voor mij eigenlijk de hele dag mijn oksels fris ruikend.
  Online kun je ze kopen maar ook bij sommige Ah XL.

  Wel jammer dat zoveel deo’s toch tegenvielen vooral om dat de meeste toch best prijzig zijn.

  1. Hoi Ranieska,

   Helemaal mee eens! Ik had verwacht dat er meerdere deo’s zouden zijn waar ik enthousiast over was. Maar het viel me toch wat tegen helaas.
   Ach, uiteindelijk is er eentje uit de bus gekomen waar ik tevreden mee ben, dus daar ben ik heel gelukkig mee!

   X Charlie

 6. Lisanne

  Salt of the earth heb ik heel lang gebruikt! Je hebt ook een variant met aluin in een spuitflesje, daar doe je zelf water bij en dan smelten de steentjes langzaam weg (en het spuitflesje kan je natuurlijk hergebruiken!). Ik wilde zelf toch gaan voor een fijn geurtje, dus ben ondertussen eerst overgestapt op de deo’s van happy soaps en maak ik ze nu zelf (kokosolie, maizena, baking soda en een combinatie van etherische olieën). Om de deo van de lush mee te nemen, kan je een tinnen bakje aanschaffen (ook bij de lush). Dan kan je hem ook onderweg gebruiken én thuis goed droog opbergen, als dat nodig is!

  In ieder geval fijn om ook te horen van deze duurzame alternatieven, weet ik weer dat ik op de goede weg ben met het zoeken van een “clean” deodorant! 😉

  1. Wow Lisanne! Wat tof dat je op zo’n zoektocht bent gegaan.
   Zelf maken wil ik ook een keertje proberen maar heb ik tot dusver niet gedurfd. Het liefst zou ik mijn badkamer vullen met alleen maar zelfgemaakte goedjes. Wie weet komt dat ooit nog!

   X Charlie

 7. Annabel

  Wat jammer dat Nuud voor jou niet werkt! Ik vind het juist een hele fijne. In het begin wel even wennen, maar nu is meestal 1x per week voldoende. In de zomer gebruik ik het soms ook wel op andere zweterige plekken, ideaal!
  Ook mijn pubers zijn inmiddels om. M’n dochter als eerste, ze ruikt heel sterk als ze zweet, boeit haar niet zo, maar het commentaar gelukkig wel 😊.
  M’n zoon duurde iets langer, hij gebruikte z’n deo ook voor het lekkere geurtje. Maar na een paar verpeste kledingstukken door deovlekken, gebruikt hij nu ook Nuud (met aftershave voor het geurtje 😉).

  1. Laura

   Hi! Ja bij mij duurde het eerst een goede 3 weken maar toen werkte Nuud als een tierelier en is de enige helaas die bij mij werkt

Leave a Reply