10 plantenhaaksels ~ Gratis patronen!

Geïnspireerd door de #itisasarahfloraMAL van @it.is.a.sarah verzamelde ik 11 verschillende gratis haakpatronen waar jij jouw eigen cactus of ander plantje mee kunt haken. Als extratje vind je onderaan de pagina zelfs twee andere handwerkpatronen van leuke plantjes. Veel haakplezier!

Een vetplantje haken

We beginnen meteen met een super eenvoudig vetplantje ontworpen door Sewrella. Dit vetplantje (dat eigenlijk maar uit één toer bestaat dat telkens herhaald wordt) kun je zowel piepklein als ontzettend groot maken. De ontzttend duidelijk tutorial video helpt zelf beginnende hakers om met dit vetplantje aan de slag te gaan!

Drie verschillende gehaakte cacti maken

Dit gratis haakpatroon is een drie-in-een patroon van 5 Little Monsters. Je hoeft je gehaakte plantjes natuurlijk niet per se in een Mason Jar te stoppen. Maar duurzaam is het wel! Gebruik je overgebleven vazen, wekpotjes of bloempotten om jouw gehaakte plantjes in te bewaren? Dan kun er heel eenvoudig voor zorgen dat jouw handgemaakte cacti precies bij jouw interieur passen.

Gebruik restgaren om gehaakte cacti te maken

Deze drie leuke cacti van Yarnspirations zijn alle drie in verschillende tinten groen gehaakt. Ideaal dus als je veel restgarens in huis hebt. Vergeet niet dat ze groter kunt maken als je een dikker garen én een bijbehorende haaknaald gebruikt. Natuurlijk kun je ze ook kleiner maken met dunner garen en een kleinere haaknaald. Lees voor nog meer handwerktips deze blogs.

Twee cacti haken met katoen

Hoewel we de vetplant in veel verschillende patronen terug kunnen vinden, heb ik een erwtenplantje nog niet zo vaak voorbij zien komen. De plantjes in dit haakpatroon van Durable zijn natuurlijk ideaal om in een raam te zetten waar altijd de zon op staat. En je hoeft ze ook nog eens geen water te geven! 

Een unieke cactus speldenkussen

Dit vind ik nou een onwijs creatief idee. Je haakt niet alleen een cactus en steekt er je spelden in, je lijmt vervolgens de cactus bovenop een potje gevuld met al jouw naalden. Ik houd er enorm van als iets moois gecombineerd wordt met iets praktisch. Deze gehaakte speldenkussen is wat mij betreft perfect!

Nog een gehaakt vetplantje

Sorry, sorry, sorry! Ik houd nou eenmaal van een leuk vetplantje. Dit patroon is ook ietsjes minder eenvoudig dan de vetplant die ik eerdere al deelde. Leg de handgemaakte vetplant in een bloempot met stenen en je hebt meteen een hele authentiek uitziende cactus in huis.

Haak je eigen slangenplant

De Sansevieria is onwijs populair. Deze plant kan werkelijk alles aan! De mijne staat alweer vijf jaar in ons meest zonnige raam in huis en valt nog steeds niet uit elkaar. Wat een fantastische plant! Het patroon van deze gehaakte slangenplant vind je terug op Ravelry. 

Een cactus inclusief pot haken

Voor dit schatje hoef je helemaal geen passende pot te zoeken. Je haakt de cactus heel eenvoudig meteen in een pot. Dit vind ik zelf een ideaal handgemaakt cadeau. Wie houdt er nou niet van amigurumi plantjes!?

Een giga handgemaakte cactus tuin

Wouw! Wat is dit een fantastisch project! Wil jij nou iets moois maken als pronkstuk voor in huis? Dan raad ik deze gehaakte cactus tuin van harte aan! Je haakt verschillende soorten vetplanten en cacti en brengt het allemaal als een geheel samen in de grote, gehaakte pot.

Violetjes haken

Houd je nou niet van vetplantjes of cacti? Dan is deze gehaakte pot met gehaakte violetten misschien wel wat voor jou. Deze violetten (die vaak best lastig in leven te houden zijn) zijn  perfect voor de mensen die hun bloemen vaak vergeten te verzorgen. Je kunt de violetten natuurlijk allerlei verschillende kleuren geven. Wie weet zet je er je hele vensterbank mee vol!

Een cactus in een mok

Dit is ook al zo’n creatieve manier om jouw cactus tentoon te stellen. Gebruik een oude mok of vind er eentje bij de kringloop en plaats er jouw hele cactus, inclusief gehaakte pottegrond, in. Je zou ook een mooiere mok kunnen kopen en het cadeautje verder aan kunnen kleden met iets lekkers en heerlijke thee. Zo maak je een heel mooi en eenvoudig cadeau voor een ander. Dit patroon is heel eenvoudig. Al moet je wel even goed kijken hoe groot de cactus uiteindelijk is voordat je er een mok voor gaat uitzoeken.

Plantjes borduren

Ik kan het natuurlijk niet laten om ook een paar andere handwerktechnieken voorbij te laten komen. Wat dacht je van dit fantastische borduurpatroon

Cactussen breien

Vind jij breien leuker dan haken? Natuurlijk zijn er ook patronen voor gebreide plantjes. Kijk deze drie gebreide cacti eens! Zo simpel maar toch zo leuk! 

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Zelf plantjes maken is zo’n leuk handwerktussendoortje. Ik vind ze ideaal om als cadeau aan een ander te geven. Bij een housewarming haak ik een kleine cactus en in de pot stop ik dan een cadeaubon waar ze een echte plant mee kunnen kopen. 
Heb jij ook plantjes gehaakt, gebreid of geborduurd? Laat het me hieronder weten! Wellicht heb je nog een leuk patroon die ik nog kan toevegen aan deze pagina!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

This Post Has One Comment

  1. Winandi

    Super leuk!

Leave a Reply