Het handwerktussendoortje, ben jij er al aan toe?

Als je lang met een bepaald project bezig bent, is het af en toe verstandig en handig om eventjes met een ander project aan de slag te gaan. Ik noemde dat vroeger een pallet cleanser. Zoals je tijdens het eten van sushi tussen verschillende soorten vis door een stukje gember eet, of tijdens een wijnproverij na iedere 3e glas een stukje stokbrood eet en je mond met een paar slokken water spoelt. Na overleg op Instagram besloten we dat het toch een andere naam moest krijgen. Het werd handwerktussendoortje. Deze blog heb ik gevuld met tips en tricks voor jouw eigen handwerk tussendoortjes.

Het doel van een handwerktussendoortje

Werken aan een groot handwerkproject kan na verloop van tijd energie gaan slurpen. Hoewel het project in het begin nieuw en sprankelend is, kan je aandacht na een poosje verslappen. De moed die je nodig hebt om het project tot een goed eind te brengen zakt dan vaak in de schoenen. Het project is immers niet meer nieuw. Je project kan zelfs als moetje gaan voelen. Dan verlies je vaak al het plezier dat je ooit aan dit project beleefde. Aan een handwerktussendoortje werken kan je zin in het grote project weer aanwakkeren. En dat wil je nou net hebben! Het is echt niet zo dat je het project helemaal niet meer leuk vindt. Maar soms moet je gewoon even iets anders doen. Nadat je gewerkt hebt aan je handwerktussendoortje, is je zin naar dat andere project waarschijnlijk weer terug van weggeweest!

Yarn and Colors Must-Have vos Onesiegurumi

Eenvoudige handwerktussendoortjes

Inmiddels weet ik dat er bepaalde projecten zijn die gewoon heel lekker tussendoor kunnen. Wellicht zit er voor jou ook wat bij!

Ruimte maken voor een handwerktussendoortje

Een groot handwerkproject op pauze zetten zodat je je even op iets anders kunt concentreren, kan heel spannend zijn. Althans, ik vind het altijd spannend als ik een project even los moet laten. Ook nu dat ik het een paar keer heb uitgeprobeerd, vind ik het nog steeds spannend. Want stel je voor dat je nooit meer zin in dat andere project krijgt? Zonde!!! Toch is de liefde voor dat eerste project niet helemaal weg. Waarschijnlijk ga je toch weer trek in dat project krijgen tijdens het werken aan jouw handwerktussendoortje.

Mandala haakpatroon

Je handwerktussendoortje is af, wat nu?

  • Dit is weer zo’n spannend moment. Je gaat jouw eerdere project terugpakken en er opnieuw leven in blazen. Hoewel je zelf op zoek zult moeten gaan naar een manier om weer aan de slag te gaan met jouw handwerkproject, heb ik hier wel een paar tips voor.
  • Bekijk wat jouw project nodig heeft en zorg dat je, voordat je weer begint, alles in huis haalt. Zo kun je helemaal tot het einde van het project doorwerken zonder gestoord te worden.
  • Zet een (voorzichtige) deadline vast. Een klein beetje een stok achter de deur kan geen kwaad.
  • Plan het project in. Zijn er momenten waarop je weet dat je je kunt concentreren? Dan is dit het ideale moment om gebruik van de tijd te maken! Je handwerkproject afronden is ook een prioriteit. Schrijf op wat je per dag gaat doen en houd je hier als het even kan ook aan.
  • Maak gebruik van een Heerlijk Handwerk Halfuurtje. Iedere dag een halfuur vrijmaken voor je project kan vaak al voldoende zijn.
  • Laat andere mensen weten dat je met het project aan de slag gaat. Andere mensen enthousiast en nieuwsgierig maken werkt ook als een stok achter de deur. Heel handig!

Een handwerktussendoortje uitkiezen

Wil jij met een eenvoudig project aan de slag en wil je graag een duurzame keuze maken? Dan raad ik aan om jouw stash in te duiken. Het liefst gebruik je restjes garen van andere projecten zodat je geen nieuwe bol of streng hoeft te gebruiken. Dat is niet alleen goedkoop, maar vooral ook lekker duurzaam! Een restjesproject zoals een baby muts of een kol bijvoorbeeld. Je kiest verschillende kleuren garen uit die allemaal bij elkaar passen en haakt hier een kol van. Mijn tweede stukje advies is dat je aan de slag gaat met een van de boeken die je in huis hebt. Vaak heb jij jouw handwerkboeken niet voor niets in huis gehaald. Kies een boek of tijdschrift uit en blader er door totdat je een project vindt dat jou aanspreekt. Neem er echt tijd voor en geniet ook van het bekijken van alle prachtige projecten. Door ook dit deel van het proces serieus te nemen, bouw je eenvoudig een slow living moment in jouw dag!

Gratis patroon pompoen gehaakt

Vijf boeken gevuld met handwerk tussendoortjes

Een handwerk tussendoortje kan dus van alles zijn. Om jou op weg te helpen heb ik eens in mijn verzameling handwerkboeken gekeken en vijf boeken uitgezocht die jij wellicht thuis hebt liggen en waar je inspiratie uit kunt halen voor een klein, eenvoudig project.

Play Video

Ben jij aan een handwerktussendoortje toe?

Herken jij wat je hier gelezen hebt? Dan is het wellicht tijd om met een handwerktussendoortje aan de slag te gaan. Laat mij hieronder weten welk handwerktussendoortje jij in het verleden hebt ingezet. Of welk project jij misschien al klaar hebt liggen als tussendoortje. Als je helemaal naar beneden scrollt kun je eenvoudig een berichtje achterlaten. Veel handwerk plezier!

 

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs