Een Onesiegurumi haken

Wil jij de audioblog luisteren? Klik dan hier om naar de YouTube video te gaan!

Een diertje haken zonder alle aan elkaar te moeten naaien? Yes, please! Toen ik de eerste keer een Onesiegurumi voorbij zag komen was ik geïntrigeerd maar nog niet volledig verkocht. Inmiddels weet ik wel beter. Voortaan zijn Onesiegurumi’s mijn go-to gehaakte cadeautjes! Hoe het haken van mijn eerste Onesiegurumi’s ging, lees je op deze bladzijde van mijn Online Handwerk Dagboek.

Wat is een Onesiegurumi?

De eerste foto van een Onesiegurumi die op Instagram staat is nog geen jaar oud. In eerste instantie vond ik de foto’s die ik voorbij zag komen heel schattig, maar verder dan dat ging het niet. Pas na een poosje kreeg ik in de gaten waar ik precies naar aan het kijken was. Het was niet zomaar een gehaakt knuffeltje. Een Onesiegurumi is een gehaakt knuffeltje die op een bijzondere manier in elkaar gezet wordt. De ontwerpster zegt zelf het volgende over haar Onesiegurumi’s:

“Knuffeltjes haken is zo ontzettend leuk om te doen. Toch zit er bij heel veel mensen een soort blokkade bij het afwerken van zo’n knuffeltje. Ik hoor vaker Het is zo lastig om ze mooi in elkaar te zetten. Het leek mij een leuke uitdaging om een oplossing te bedenken voor dit probleem. Zo zijn de Onesiegurumi’s ontstaan.”

Waarom ik een Onesiegurumi begon te haken

Tijdens aflevering #75 van de Online Handwerk Club sloot Sascha aan als gast om te babbelen over haar boek Meer sjaals haken A la Sascha en natuurlijk kwamen haar Onesiegurumi’s ook ter sprake. Ze liet ons zelfs weten dat er voor het einde van het jaar een boek met alle patronen uit zou komen. Door van Sascha te horen hoe het bedenken van haar Onesiegurumi’s was gegaan, raakte ik nog nieuwsgieriger. Maar het was pas toen ik op zoek ging naar iets leuks om te haken voor de nieuwe baby van een vriendin dat ik besloot om eens een Onesiegurumi uit te proberen.

Mijn Onesiegurumi haakervaring

Het haken van deze schattige diertjes gaat rete-snel. Ik denk dat ik er maximaal twee avonden aan kwijt ben geweest. Het begint met het haken van alle losse onderdelen zoals oren, armen en benen. Daarna ga je door met het haken van het hoofdje en het lijfje. Alle losse onderdelen worden meteen meegenomen in het haken van de grote onderdelen. Zo heb je binnen een handomdraai een volledige Onesiegurumi gehaakt! Ik vond het een heerlijk ontspannen handwerkproject en mijn enthousiasme over het project zorgde er voor dat ik eigenlijk iedere dag eventjes met slow living bezig was. Hoewel mijn eerste Onesiegurumi volledig gepland was, was mijn tweede dat absoluut niet. Ik wilde mijn nieuwe haaknaald, een prachtig houten exemplaar van Studio Spintol, even uittesten en besloot met nog een van de leuke dieren aan de slag te gaan. Na een paar toeren bleek mijn haaknaald (maat 4,5) te groot te zijn voor de sokkenwol waar ik mee probeerde te haken. In plaats van een ander project uit te kiezen ben ik juist van haaknaald gewisseld om vervolgens de Onesiegurumi helemaal van begin-af-aan opnieuw te haken. En het uitproberen van mijn houten haaknaald? Dat komt vast een andere keer!  

Wat is het toch fijn om al mijn gedachten over mijn handwerkprojecten met jullie te kunnen delen. Het schrijven van de bladzijdes uit mijn Online Handwerk Dagboek vind ik altijd weer ontzettend inspirerend en ik moet mezelf telkens weer opnieuw tegenhouden om zo’n bladzijde af te schrijven voordat ik weer aan een nieuw project begin! Zo schreef ik al pagina’s vol over het haken van een mandala, het breien van mijn eenvoudige muts en het haken van de Amethist Sjaal. Klik op een van de links om een volgende pagina te lezen!

Twee soorten Onesiegurumi’s

Tot dusver heb ik twee verschillende Onesiegurumi’s gehaakt. Voor mijn eerste exemplaar gebruikte ik 4 kleuren Yarn and Colors Must-Have. Ik haakte met mijn Clover Amour haaknaald van 2,5 mm. Natuurlijk gebruikte ik ook wat vulling om alles mooi rond te krijgen. Voor mijn tweede Onesiegurumi maakte ik gebruik van overgebleven sokkenwol, twee veiligheidsoogjes van 6mm, vulling en mijn 2,5 mm haaknaald. Als je naar de foto’s kijkt, zie je meteen wat ik waarvan heb gemaakt. De twee Onesiegurumi’s zijn allebei van een ander formaat. Dit komt omdat de twee soorten garen beide van een andere dikte zijn. Uiteindelijk zijn ze allebei heel leuk geworden op hun eigen manier.

Onesiegurumi haken boek A la Sascha

Mijn Onesiegurumi tips & tricks

Natuurlijk deel ik ook mijn tips en tricks met jullie! Althans, die vraag heb ik inmiddels wel vaker gekregen. Daarom een paar van mijn handigste Onesiegurumi tips & tricks.

  • Hou de volgorde van het patroon aan. Haak dus eerst alle onderdelen en breng het daarna in het grote geheel samen. Werk je andersom? Dan haal je de vaart er behoorlijk uit en dat is zonde.
  • Lees ook de andere bladzijdes in het boek. Naast de haakpatronen is dit boek ook gevuld met tips. Zo is er bijvoorbeeld een pagina over hoe jij jouw Onesiegurumi nog meer karakter kunt geven door ‘m even te borstelen!
  • Pak eerst al je materialen bij elkaar. Ik heb mezelf inmiddels aangeleerd om eerst al mijn benodigdheden bij elkaar te pakken voordat ik begin met mijn project. Zo kom je er niet halsoverkop achter dat je toch nog materialen mist.
  • Haak geen random projecten maar werk met een doel. Mijn eerste Onesiegurumi gaat dus komende maand naar een kersverse baby. Mijn tweede Onesiegurumi wordt een kerstcadeau. Ik vind het heerlijk om met een doel te handwerken. Daarnaast is het ook lekker duurzaam!

Dit wordt mijn volgende Onesiegurumi

Als ik heel eerlijk moet zijn, zou ik alle Onesiegurumi wel een keertje willen haken. Dat gaat ook ooit vast helemaal goed komen. Op het moment staat in ieder geval het schaapje op mijn verlanglijstje. Wat een lieverd met al die hobbeltjes en bobbeltjes!

Sokkenwol Hond Onesiegurumi

Raad ik het boek, of de losse patronen aan?

Je kunt de Onesiegurumi patronen los kopen op de website van Sascha. Als je nieuwsgierig bent geraakt, kun je hier altijd als eerste mee beginnen. Maar ik heb je gewaarschuwd. Het haken van een Onesiegurumi is best verslavend. Voordat je het weet schaf je toch nog even het boek aan. Daarom raad ik gewoon aan om meteen het Onesiegurumi boek aan te schaffen. Zo heb je alles fijn bij elkaar gebundeld, krijg je nog pagina’s vol tips en tricks én kun je meteen doorgaan met nummers 2, 3 en 4!

En nu jij! Heb jij al een Onesiegurumi gehaakt? Laat me hieronder weten welk diertje jij hebt gehaakt! Sterker nog, zend een foto in via Instagram met #onlinehandwerkclub en misschien zie jij jouw gehaakte Onesiegurumi wel terug tijdens een aflevering van de Online Handwerk Club!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs