Een simpele muts breien

Wie had ooit gedacht dat ik, in maart notabene, helemaal uit de losse pols een muts zou breien? Ik in ieder geval niet! Tijdens het breien van deze simpele muts daagde ik mezelf uit om op mijn gevoel te vertrouwen, er gewoon voor de gaan en faire isle knitting eens te proberen. De muts is uiteindelijk heel leuk geworden, al zeg ik het zelf! 

Een simpele muts breien met een oud patroon

Het idee voor deze muts kwam door het succes van de baby mutsen die ik al eerder in bladzijde van mijn Online Handwerk Dagboek liet zien. Ik vond het zo lekker breien en vond de mutsjes heerlijk om aan te werken. Met alle inspiratie die ik daar vandaan had gehaald, ging ik aan de slag met twee wolletjes die ik nog in mijn voorraad had liggen. Et voilá! Een keileuke muts kwam uit mijn breinaalden tevoorschijn!

Bolletjes gebreide muts

Alle benodigdheden voor het breien van een simpele muts

Voor het breien van deze muts heb ik het volgende gebruikt:

Afmetingen van deze simpele muts

Omdat ik niet zeker wist wat ik aan het doen was, begon ik met een proeflapje. Ik probeerde maar wat uit totdat ik 10×10 cm had in ribsteek. Rechten en averechten wisselden elkaar dus telkens af. Vervolgens heb ik mijn hoofd gemeten. Aan de hand daarvaan kon ik uitrekenen hoeveel steken ik op de naald moest zetten. Door op deze manier ermee aan de slag te gaan, wist ik zeker dat de muts precies bij mijn hoofd zou passen. Wel zo handig! Dit is wat ik het vetst vind aan handgemaakte projecten. Je kunt ze volledig naar jouw eigen wensen zetten.

Vervolgens breide ik zoveel toeren als ik leuk vond staan. Ik heb letterlijk de muts naast mijn hoofd gehouden en bekeken hoeveel toeren hoog ik de boord wilde hebben. Zodra de boord hoog genoeg was voor mijn gevoel ging ik in rechte steken verder. Totdat ik op ongeveer 2/3e van mijn bolletje wol was. 

Je zou natuurlijk ook een muts erbij kunnen pakken die sowieso al past en de afmetingen van jouw nieuwe muts hierop baseren. Zo weet je zeker dat het een goede match zal zijn. 

Fair Isle knitting in mijn simpele muts

Vervolgens ben ik online verschillende video’s gaan opzoeken over Fair Isle knitting. Nadat ik van zoveel mensen had gehoord dat het helemaal zo moeilijk niet was, was ik er van overtuigd dat ik het ook wel zou kunnen. En dat bleek te kloppen! Ik begon met een steekje wit hier en daar en per toer kwamen er steeds meer steekjes bij. Zo kreeg ik een beetje een stippeneffect. Op een gegeven moment was mijn eerste wolletje echt bijna op en wisselde ik de rollen om. Wit werd nu mijn hoofdkleur terwijl terracotta juiste de details verzorgde. In de foto’s zie je dat wat minder goed terug. Waarom dat dat zo is, weet ik ook niet zeker. Inmiddels ben ik er van overtuigd dat Fair Isle knitting echt een eitje is. Ik ga er zeker in de toekomst vaker mee aan de slag!

Tips voor het breien van een simpele muts

Tot slot de afwerking. Vanaf het moment dat ik alleen maar met wit verder ging, kon ik de muts prima passen. Daardoor kon ik precies meten hoe ver ik nog wilde gaan. Tegen het einde ging ik iedere toer minderen. Dat deed ik een toer lang iedere 4e steek. Daarna volgde een toer waarin ik niet minderde. De volgende toer iedere 3e. Daarna weer een rondje niet minderen. De volgende toer om de steek, nog een rondje zonder te minderen en de laatste toer minderde ik alle steken. Tot slot trok ik met een stopnaald mijn draad door alle afgebleven steken en trok ik alles goed aan. 

Het breien van een muts is écht zo simpel! Ik had een jaar geleden echt niet gedacht dat ik dit nu zomaar zou kunnen. But here we are! Dit duurzame, simpele project was zo tof. Ik ben er onwijs trots op!

Het breien van deze muts vond ik heerlijk! Geen eindeloos project maar een project dat kort en krachtig was. Daar houd ik van! Het gaf mij ook voldoende tijd en ruimte om echt te experimenteren met deze breitechniek. Werken aan deze muts werd een paar dagen lang echt mijn slow living moment van de dag. Nu ik terugblader door mijn Online Handwerk Dagboek, zie ik dat de projecten waar ik het meest van geniet allemaal kort maar krachtig zijn. Zoals de makkelijke mandala die ik laatst haakte. Toeval zal dat wel niet zijn. Ach, we gaan het zien in de volgende bladzijde van dit dagboek! 

Heb jij ooit een muts gebreid? Wellicht heb je nog tips voor iedereen die het zelf een wilt proberen! Laat het vooral hieronder weten!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

ModeMode

Mijn favo blogs