Hoe brei je gemakkelijk een baby muts?

Makkelijk een babymuts breien!

Oei! Ik heb weer een heerlijk breiproject gevonden. Ik ben altijd op zoek naar breiprojecten waar ik heel weinig bij hoef na te denken. Mijn handen aan het werk zetten en uiteindelijk nog maar een paar dingetjes doen om mijn project af te ronden vind ik zó fijn! Toen ik net leerde handwerken, haakte ik tomeloos sjaals weg. Afgelopen jaar werd mijn niet-nadenk-project het breien van sokken en nu heb ik het breien van simpele baby mutsjes ontdekt! Dit leuke, handgemaakte project is inmiddels een favoriet.

Waarom is babymutsen breien zo makkelijk?

Handwerken kun je zo moeilijk en makkelijk maken als jij zelf wilt. Als beginner heb je uiteraard helemaal geen behoefte aan ontzettend moeilijke breiprojecten. Jij wilt lekker met je breinaalden en een bolletje garen aan de slag kunnen! Heel veel mensen vinden breien nogal spannend. Dit patroon is heel makkelijk om te volgen en zodra je het in de vingers hebt kun je er een heerlijke slow living zondag mee vullen. Zeker nadat ik een paar mutsjes had gebreid. Toen ging het vrijwel vanzelf. Inmiddels staat het internet al helemaal vol met uitleg video’s, tips en tricks en tutorials dus ik weet zeker dat je er helemaal goed uit gaat komen!

Gebride babymuts oortje

Benodigheden babymutsen breien
Ik heb een patroon gebruikt dat heel simpel op Ravelry te vinden is. Om dit patroon te kunnen breien zoals ik dat heb gedaan, heb je het volgende nodig:

• Een half bolletje Scheepjes Softfun Denim
Knitpro symfonie verwisselbare breipunten van 3mm
Knitpro rondbreikabel van 20 cm 
Chiagoo DPN van 3 mm 
• Een rolmaat
• Een borduurschaar

Het makkelijkste patroon om een baby muts te breien

Zoals ik al zei, is dit werkelijk het alle makkelijkste patroon dat ik ooit ben tegengekomen om een baby muts te breien. Het patroon heet de Sea Monkey Baby Hat van Kelly McClure, oftewel bohoknits. De oortjes die uiteindelijk worden gevormd vorm je door overgebleven garen te gebruiken. Onwijs simpel dus! Het patroon is gratis op Ravelry te downloaden.

Gebride babymuts kitchener stitch

De uitdaging van een babymuts

Uiteraard kon ik het niet laten om mezelf een klein beetje uit te dagen. Dat deed ik door een nieuwe manier van borduren te leren. Namelijk de Kitchener Stitch. Op aanraden van Miss Knitwit tijdens de Online Handwerk Club probeerde ik de Kitchener Stitch eens uit. Het is een manier om twee delen van een breiproject naadloos aan elkaar vast te maken. Zoals je in de foto kunt zien, is het niet helemaal gelukt. Maar tegen het einde zat het er wel enigszins in!

Gebride babymuts averechte rand

Verschillende boorden breien

Ik heb uiteindelijk met een bolletjes Scheepjes SoftFun Denim twee mutsen gebreid. Op beide muts heb ik een andere boord gebruikt. Gewoon om even te onderzoeken welke boord ik nou mooier vond. De ene muts krijg een standaard boord waarbij ik rechte steken met averechte steken afwisselde. De andere muts kreeg een volledig averechte boord. Ik vind dat ook wel de leukste van de twee. Wat vind jij?

Gebride babymuts boord

Hoe vond ik het breien van de Sea Monkey Baby Hats?

Als je het nog niet uit deze blog hebt kunnen uitmaken, verkondig ik het hierbij… Wat een heerlijk project om aan te breien! Lekker duidelijk en gemakkelijk om te doen. Het is niet voor niets dat dit de eerste pagina in mijn online handwerkdagboek wordt! Ben je op zoek naar een patroon om flink toeren mee te maken zodat jij het breien onder de knie kunt krijgen? Dan raad ik dit project van harte aan! Ik zou overigens dolgraag een baby muts met handgeverfd garen willen maken ooit. 

Waarom houd ik een handwerkdagboek bij?

Het idee om een handwerkdagboek bij te houden kwam nadat ik het bij andere handwerkers voorbij had zien komen. Het bijhouden van een dagboek met informatie zodat je het een volgende keer op een soortgelijke manier kunt namaken is ontzettend handig. Afmetingen, voorkeuren, welke naald je precies gebruikt hebt. Het zijn allemaal dingen die niet perse in je hoofd hoeven te zitten. Wel zijn het handige dingen om slechts een keer uit te hoeven zoeken. Bovendien maak ik zo mijn projecten duurzamer. Ik weet altijd waar ik de informatie terug kan vinden! En waarom zou ik dan niet al mijn kennis hierover met jullie delen? Ik besloot dus om een online handwerk dagboek ervan te maken. Zo kan ik makkelijk alles voor mezelf bijhouden maar jullie ook inspireren om vooral lekker aan de slag te gaan en uit te zoeken wat voor jou werkt.

Baby muts breien Q&A

Heb jij nog vragen over het breien van een muts voor een baby? Laat het mij vooral hieronder weten. Een berichtje achter laten is snel gedaan!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs