Niets is zo fijn als met je eigen twee handen aan de slag gaan. Handgemaakte projecten zijn daarom bij uitstek mijn lievelingsprojecten. En hoewel je handgemaakt best kunt afbakenen, probeer ik dat juist niet te doen. Alles kan handgemaakt zijn. Of iets nou gebreid, gehaakt, geborduurd, geschilderd, geboetseerd, gebouwd of getekend wordt.

Yarn and Colors Must-Have vos Onesiegurumi

Een Onesiegurumi haken

Een diertje haken zonder alle aan elkaar te moeten naaien? Yes, please! Hoe het haken van een Onesiegurumi ging, lees je in mijn Online Handwerk Dagboek.

Polswarmers haken gratis

Makkelijke polswarmers haken

Tijd om heerlijk zachte polwarmers te haken. Met dit gratis haakpatroon warm jij jouw handen binnen no time op.

Oona Socks breien

Met een lange aanloop en uitdagende momentenen was het breien van mijn Oona Socks een heel avontuur! Lees mee in mijn Online Handwerk Dagboek.

Meer sjaals haken a la sascha, Amethistsjaal

De Amethist Sjaal haken

De Amethist sjaal is het perfecte project voor iedere beginnende haakster. Lees maar hoe het mij af ging in mijn Online Handwerk Dagboek

Gebreide Halloween sjaal inspiratie

11 Halloween brei- en haak ideeën

Halloween komt eraan! Als je deze blog leest, ben je nét op tijd om aan een tof, handgemaakt halloween project te beginnen. Laat je lekker inspireren!

Gehaakte pompoen

Simpele pompoenen haken

Een pompoen haken was nog nooit zo eenvoudig. Lees dit gratis haakpatroon voor een simpele pompoen hier.

Gehaakte hondenmand gratis patroon

Handgemaakte dierendag ideeën

Dierendag komt eraan! Een dag om jouw lieve (huis)dieren flink te vertroetelen. Dit zijn mijn tips voor handgemaakte dierendag cadeaus.

Roze, gestreepte, simpele tanktop gebreid

Een simpele tanktop breien

Ik wilde een recht-toe-recht-aan tanktop breien. Zonder gedoe. Wat een avontuur was het! Maar het is gelukt. Hier deel ik hoe!

Spulletjes van stox

De fijne dingen van mei

Wat waren er in mei toch weer een boel fijne dingen. Die deel ik met veel plezier met jullie!

Gebreide muts met edelstenen

Een simpele muts breien

Ik haakte laatst heel spontaan een mandala. Hoe jij ook een makkelijke mandala zoals deze kunt haken, lees je hier!

Mandala haken simpel

Een makkelijke mandala haken

Ik haakte laatst heel spontaan een mandala. Hoe jij ook een makkelijke mandala zoals deze kunt haken, lees je hier!

Alternatieve paaseieren tips

Ideeën voor alternatieve paaseieren

Ieder jaar met Pasen verstoppen mijn ouders paaseieren in de tuin. Waarom? Waarom niet! Dit jaar ben ik op zoek gegaan naar een paar alternatieve opties voor paaseieren. Dit zijn mijn tips!

Avocado Tasjes verven

Natuurlijk verven met Avocado Tasjes

Verven met natuurlijk middelen. Het is iets wat veel handwerkers wel eens uit hebben geprobeerd. Ook ik heb mezelf erin zitten verdiepen. Lees hier hoe het zit.

Gebride babymutsjes

Hoe brei je gemakkelijk een baby muts?

Ik ben altijd op zoek naar breiprojecten waar ik heel weinig bij hoef na te denken. Mijn handen aan het werk zetten en uiteindelijk nog maar een paar dingetjes doen om mijn project af te ronden vind ik zó fijn! Deze muts is zeker zo’n project.

Online Handwerk Club

Feest bij de Online Handwerk Club

De Online Handwerk Club bestaat 1 jaar, dat betekent dat we een feestje gaan bouwen. En bij een feestje hoort natuurlijk een mooie Give Away!

Candy Cane kussen haken

Dit Candy Cane kussen heb je zo gehaakt. Met de bollen Fabulous van Yarn & Colors heb je dit knuffelig kussen net op tijd voor kerst af!

Ijskoude sneeuwvlokjes haken

Een ijskoud sneeuwvlokje haken? Met het haakpatroon in deze blog heb je zo een hele sneeuwstorm aan sneeuwvlokjes.

Wat maak ik met mijn handen?

Van jongs-af-aan houd ik al van handgemaakt. We knutselden er vroeger thuis op los. Niet alleen met schaar en papier maar ook met hamer en nagels. Handgemaakt betekent voor mij simpelweg met mijn eigen twee handen gemaakt. Met de jaren is mijn liefde voor handgemaakt alleen maar gegroeid. Zeker de afgelopen jaren probeer ik zoveel mogelijk met mijn handen te maken. Denk aan projecten zoals:

 • Zelfgemaakte kleding
 • Handgemaakte accessoires
 • Decor voor in en rondom huis
 • Armbanden en kettingen
 • Een lijn mondkapjes
 • Zelfontworpen ansichtkaarten
 • Plantenbakken
 • Opbergkasten

Volledig handgemaakt leven?

Wat zou ik het geweldig vinden om volledig zelfvoorzienend te kunnen leven. Niet alleen veel handgemaakte producten maar ook zelf eten verbouwen, vee onderhouden en mijn huishouden draaiend houden zijn de dingen waar ik me dan mee bezig zou houden. Dit zou voor mij volledig handgemaakt leven betekenen. Dit is wel heel idealistisch bedacht hoor, dat besef ik mij ook wel. Daarom neem ik meer dan voldoende voldoening met mijn fijne huishouden en alle handgemaakte dingen die ik vandaag de dag in en rondom mijn huishouden doe.

Vrije school onderwijs en handgemaakt

Toen ik als leerkracht op de vrijeschool werkte, groeide mijn liefde voor handgemaakte producten alleen maar. Ik ben dankzij mijn tijd daar ook veel bewuster geworden van de waarde van handgemaakte producten. Maak jij zelf iets met jouw eigen twee handen? Dan is dit totaal anders dan wanneer je iets koopt bij een groot warenhuis of keten. Door iets zelf te maken, kun jij jouw fysieke maar ook emotionele intenties kwijt in datgene dat je aan het maken bent. Hoewel dit in eerste instantie zweverig kan klinken, is niets minder waar. Maak jij iets voor een ander en ben je bewust bezig met fijne gevoelens en mooie gedachten, dan wordt jouw handgemaakt presentje simpelweg waardevoller. De persoon die het ontvangt zal het ook op een hele andere manier ontvangen dan wanneer je heel snel ergens iets gekocht hebt. Het draait allemaal om intentie en dat vind ik een mooie gedachte.

Handgemaakt van een ander

Als een ander iets met de hand maakt en het aan jou verkoopt, is dit ook weer heel anders. Er zitten enorme verschillen in wanneer iemand iets in bulk gemaakt heeft en het vervolgens verkoopt of wanneer iemand iets persoonlijks maakt voor de verkoop. Het mag vanzelfsprekend zijn dat iets bij een groot warenhuis, waarbij het volledig onbekend is wie jouw product gemaakt heeft, onderaan de lijst hangt terwijl iets zelf met de hand maken helemaal bovenaan staat. Iets dat een ander heeft gemaakt met de intentie om het aan jou te geven staat als bijna bovenaan en net daaronder valt in bulk handgemaakte producten maken. Hoewel dit natuurlijk allemaal relatief aan elkaar is en niet uit verband kan worden gerukt, is dit wel een manier om hier naar te kijken.

Inspireren met handgemaakt

Ik heb er veel plezier in om anderen te laten zien welke projecten allemaal met de hand kunnen worden gemaakt. Daarom deel ik bladzijdes uit mijn handwerkdagboek met jou. Ik vind het fantastisch als een ander aan een handgemaakt product begint omdat ze het bij mij hebben gezien. Daarom sta ik altijd ook volledig open voor vragen over handgemaakte projecten. Wat lijkt het mij tof om op den duur een boek uit te brengen gevuld met ideeën om zelf met handgemaakt aan de slag te gaan. Of om een manier te maken waarop mensen hun eigen handwerk dagboek kunnen invullen. Genieten van handgemaakt staat iedere dag hoog op mijn lijst. Of het nou gaat om het dragen van een handgemaakte sjaal of om het werken aan een handgemaakt project. Handgemaakt is nou eenmaal een van mijn grootste liefdes!

Handgemaakt en duurzaamheid

Niet alles dat met de hand wordt gemaakt, kan duurzaam worden genoemd. I know, dit is even schrikken! Waarom niet dan? Omdat of iets duurzaam is, afhankelijk is van veel verschillende factoren. Een paar vragen die jij jezelf kunt stellen voordat je met een handgemaakt project aan de slag gaat:

 • Kan ik materialen upcyclen voor dit project? (Denk aan oude kleding, een bezoekje aan de kringloop of verpakkingsmateriaal.
 • Wat zijn mijn intenties met dit project? Wil ik het maken zodat ik iets te doen heb? Of zal ik het daadwerkelijk gebruiken / zal diegene aan wie ik dit geef daadwerkelijk gebruiken?
 • Heb ik materialen op mijn boodschappenlijstje staan die ik al in huis heb? (Denk aan restwol, spijkers, karton, naalden etc. Die je voor eerdere projecten al in hebt gezet.

 

Ontspanning maken met je handen

“Handwerken helpt mij ontspannen” is een veelgehoorde uitspraak. En dat is zeker ook waar! Maar handwerken kan ook veel inspanning geven. Het is belangrijk om telkens opnieuw te bekijken waarom je gaat handwerken en wat het je zal brengen. Niets is zo vervelend als iets met de handen maken waar je gestrest door raakt. Dat is zo’n zonde!

 Jouw liefde voor handgemaakt delen

Ik nodig jou uit om jouw liefde voor handgemaakt te delen met mij en met alle andere bezoekers op charlingual.com. Laat berichtjes achter, zend foto’s in en neem actief deel aan deze gezellige, handgemaakte gemeenschap. Je bent van harte welkom!

 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs