Onnodig veel kleding kopen? Mijn tips om te stoppen!

Ik kwam laatst bij een vriendin thuis die onnodig veel kledingkasten had. Goed, nou was zij net verhuisd naar een huis die inbouwkasten had, dus ze kon er weinig aan doen. Maar het zette me wel aan het denken. Ik heb, relatief, weinig kleding in mijn kledingkast hangen en ik vind het altijd weer een genot om met mijn “kleine” hoeveelheid kleding enorm creatief te zijn. Daarom deel ik vndaag mijn top 10 tips die jou hopelijk helpen niet langer onnodig veel kleding te kopen.

Tip 1. Onnodig veel kleding in je kast!

Mijn kast lijkt altijd uit te puilen. Totdat ik het weer een keertje uitruim. Dan kom ik er vaak achter dat ik helemaal niet onnodig veel kleding heb. Vroeger was dit wel anders. Ik bewaarde alles in de hoop dat ik het ooit nog een keer zou gaan gebruiken. Inmiddels heb ik gelukkig in de gaten gekregen dat ik helemaal niet zoveel kleding nodig heb. Hangt er onnodig veel kleding in mijn kast? Dan is de kans groot dat ik een groot deel helemaal niet aantrek. Super zonde dus! Door nu af en toe (het liefst iedere maand ofzo) alles uit mijn kledingkast te trekken en datgene wat ik niet meer aantrek aan een ander te geven of te verkopen, weet ik zeker dat ik niet onnodig veel kleding heb en dat mijn kast gevuld is met kledingstukken waar ik gelukkig van word.

Tip 2. Snuffel in de kleding kast van jouw huisgenoot!

Het maakt niet uit met wie je samenwoont, je kunt altijd een kijkje nemen in de kledingkast van jouw huisgenoot. Zo vond ik in de kledingkast van mijn man meerdere hemden die hij al jaren niet meer heeft gedragen. Die zijn nu lekker van mij. Trouwens, die jongen heeft echt niet onnodig veel kleding. Als ik van iemand heb geleerd hoe ik meer kan doen met minder, dan is hij het wel!

Tip 3. Gebruik je kleding op een andere manier.

Ik vind de uitdaging van het niet kopen van iets nieuws altijd wel interessant. Vroeger was ik altijd bang dat mensen het zouden merken als ik weer precies dezelfde outfit zou dragen op een feestje. Maar inmiddels heb ik geleerd dat mensen écht niet bezig zijn met welke kleding ik aan heb. Tuurlijk, als je wekelijks een feestje hebt gaat het wellicht opvallen dat je altijd hetzelfde jurkje aanhebt. Maar ook dat kun je voor zijn. Probeer eens combinaties te creëren waar je in eerste instantie niet aan zou denken. Of maak van een kledingstuk heel iets anders. Een jurk kan in principe ook een truitje worden bijvoorbeeld. Onnodig veel kleding in jouw kast hebben zodat je altijd iets nieuws kunt dragen is bij deze verleden tijd.

Onnodig veel accesoires

Tip 4. Onnodig veel basics? Dat kan niet.

Toen ik een jaar of 17 was, werkte ik een zomer fulltime bij de H&M. Daar leerde ik heel veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld hoe ranzig een kleedhokje gemaakt kon worden of hoeveel oorbellen er in een dag gejat konden worden. Maar, ik leerde er ook mijn liefde voor basics! Inmiddels probeer ik mijn basics altijd verantwoord te kopen. Zo ga ik voor duurdere merken die langer meegaan. Een goed paar duurzame leren schoenen, een fatsoenlijke blauw spijkerbroek en een paar goede hemdjes zijn altijd een goede investering. Alle andere kledingstukken kun je hierop aanpassen. Ideaal!

Tip 5. Onnodig veel laagjes dragen.

Hemdje, t-shirt, vest, sjaal, jas. Zo ging dat vroeger. Mijn outfits bestonden altijd uit ellendig veel laagjes. Die laagjes droeg ik vooral om praktische redenen. Zo had ik het werkelijk nooit te koud of te warm. Hoewel ik daar wel in veranderd ben, ben ik wel op een anderen lagen gaan creëren in mijn outfits. Een outfit bestaat namelijk niet alleen uit een bovenstuk, onderstuk en schoenen. Accessoires maken een outfit tot een geheel. Zo heb ik inmiddels wel een paar leuke hoeden en mutsen verzameld. Sjaals heb ik ook voldoende. Schoenen heb ik dan weer minder maar ik heb wel van alles om uit te kiezen. 

Tip 6. Praat over jouw doel om minder kleding te hebben.

Heb ik je kunnen overtuigen dat je echt wel wat minder kleding in jouw kledingkast mag hebben? Dan is het tijd om te bekijken hoe je dat gaat doen! Mijn grootste tip is om het er over te hebben met anderen. Vertel wat je van plan bent, waarom je dat van plan bent en hoe je het hoopt aan te pakken. De mensen om je heen zullen je hoogstwaarschijnlijk steunen en met je meedenken.

Tip 7. Koop op een alternatieve manier onnodig veel kleding.

Misschien is je doel om niet perse te minderen qua hoeveelheid kleding maar wel op een duurzamere manier aan jouw kleding te komen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Zo heeft  De bovenste plank bijvoorbeeld verschillende concepten bedacht zoals de Kleding Ketting Ruil waar ik sinds kort aan meedoe. Door onze stad circuleert momenteel een bigshopper vol kleding. Iedere drie dagen wordt de tas naar het volgende adres gebracht. Vind je iets leuks in de tas? Dan pak je het eruit. Je vult het verder aan met de kleding die jij uit jouw kledingkast hebt gehaald. Ideaal! Je zou ook eens kunnen overwegen om jouw kledingkast aan te vullen met kleding gekocht in een 2e handswinkel of kringloopwinkel. Zelf een kledingruil evenement onder vrienden organiseren is ook altijd ontzettend leuk!

Tip 8. Maak een verlanglijstje met nieuwe kleding.

Dagelijks worden we overspoeld met advertenties voor mooie kleding. Als ik iedere keer iets kocht wat ik er mooi uit vond zien, dan zou ik een flink probleem hebben. Niet alleen met mijn portemonnee maar ook met mijn kledingkast en ook met Bas. Gelukkig weet ik dat niet alle mooie dingen bij mij thuis hoeven te hangen. Daarom voeg ik dingen vaak toe aan een verlanglijstje. Dat verlanglijstje bekijk ik dan weer als ik een keertje wat geld over heb en mezelf van een kleinigheidje mag voorzien. Meestal ontdek ik dan al gauw dat de onnodige hoeveelheid kleding die op mijn verlanglijstje staan eigenlijk niet meer zo interessant zijn. Zo’n verlanglijstje werkt voor mij dus ideaal!

Onnodig veel kleren

Tip 9. Koop zoveel mogelijk duurzame kleding.

Duurzaamheid, ik schrijf en praat er steeds meer over. Duurzamer leven is ook een moreel iets waar ik graag voor ga. Duurzamer kleding kopen hoort hier bij. Stiekem zijn al deze tips om niet meer onnodig veel kleding te hebben ook tips om duurzamer met je kledingkast om te gaan. Had je het al in de gaten?

 Top 10. Zorg dat je niet onnodig weinig kleding hebt.

Een laatste tip waar ik laatst ervaring mee opdeed. Zorg er voor dat je niet te weinig kleding in huis hebt. Weinig dingen zijn zo vervelend als plots zonder schone onderbroeken te zitten 😉

Dus, wat vind je er van? Ben jij klaar om niet meer onnodig veel kleding in jouw kledingkast te hebben? Misschien heb jij nog wel aanvullende tips! Deel ze vooral hieronder!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs