Duurzame leren schoenen, hoe zit dat?

Vroeger kon ik dit soort schoenen niet uitstaan! Waarom moest ik perse die lelijke dingen aan?! Het was altijd mot in de schoenenwinkel. Gelukkig realiseer ik me inmiddels de waarde van goede, stevige, duurzame leren schoenen. Ik ben nu dol op ze! Waarom? Dat lees je in deze blog.

Leren schoenen kopen? Nee bedankt!

Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren. Ik ging nieuwe schoenen kopen met mijn ouders. Ik ben, zoals jullie inmiddels wel weten, half Brits. In Groot Britannië is het heel normaal om een bepaalde soort schoenen naar school te dragen. Mijn ouders wilden die traditie in Nederland voortzetten. Dus gingen we op zoek naar nette, lederen schoolschoentjes. Helaas waren mijn klasgenoten niet zo op de hoogte van de nieuwste schoolmode in the UK. Mijn leuke leren schoentjes vielen niet bepaald in de smaak. Bovendien zaten die dingen altijd verschrikkelijk krap en wilde ik graag zuinig op mijn glimmende schoenen zijn waardoor ik vaak in de pauzes niet durfde mee te spelen. Nee, dol op leren schoenen was ik toen niet bepaald…

Mijn liefde voor duurzame, leren schoenen opnieuw ontdekken

De afgelopen jaren ben ik steeds meer te weten gekomen over waar onze dagelijkse producten van gemaakt zijn. Ook ben ik me steeds bewuster geworden van de kwaliteit van producten die snel kapot gaan of snel op raken. Onze maatschappij lijkt haast wel gebouwd op dit soort producten. Snel en goedkoop gemaakt en daardoor ook snel waardeloos. Zo kun je meteen weer mee met de nieuwste modetrend. Primark, AlieExpress, H&M. Dat zijn de merken die voor snel en goedkoop gaan. Ze zijn het tegenovergestelde van duurzaam en oprecht niet goed voor het milieu. Goed, ik koop echt wel eens iets bij zo’n winkel. Maar ik ben er wel veel bewuster mee bezig. Zo koop ik bijvoorbeeld zoveel mogelijk 2e hands of in de sale.

Duurzame leren schoenen

Vroeger, en dan heb ik het over het begin van de mensheid, werd leer al gebruikt. Geen enkel onderdeel van het dier ging verloren en daarom werd de huid van een dier gelooid. Vervolgens werd met het gelooide leer verschillende kleding en schoeisel gemaakt. Het is een product dat dus letterlijk uit de pre-historie stamt. Omdat het concept van leer gebruiken als schoeisel ook zo oud is, is de manier waarop zulk schoeisel gemaakt wordt inmiddels ge-perfectionaliseerd. Koop je goede lederen schoenen, dan weet je zeker dat je een kwaliteitsproduct in huis haalt. Zulke schoenen gaan, als ze goed onderhouden worden, jarenlang mee! Lekker duurzaam dus! 

Waar moet je op letten bij leren schoenen?

Echt goed leer gaat na een poos om je voet heen zitten. Leer wordt met de tijd flexibeler maar verliest zijn oorspronkelijke vorm gelukkig niet. Leer laat je voeten ook ademen, in tegenstelling tot goedkoper materiaal zoals kunstleer of veel stoffen. Bij het kopen van een paar lederen schoenen is het daarom belangrijk dat je goed kijkt naar de symbolen die aan de binnenkant van een schoen staan. Voor ieder deel van de schoen, het bovenwerk, de voering, de binnenzool en de zool, wordt aangegeven uit welke materialen ze bestaan. Uiteraard zijn fabrikanten steeds handiger geworden in het verbloemen van deze informatie. Een momentje nemen om dit goed te bestuderen kan het verschil maken. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk een schoen met alleen een totaal niet duurzame, dunne leren hiel koopt in plaats van een hele lederen schoen. Wil je duurzamere keuzes gaan maken? Dan kost dit vaak ietsje meer tijd. Gelukkig krijg je er wel veel voor terug!

Leren schoenen duurzaam

Echt leer of vegan leer?

Het welzijn van dieren komt steeds hoger op de agenda. Zo zou iemand die vegan is er voor kunnen kiezen geen gebruik te maken van leer. Het is immers de huid van een

dier. Vegans kiezen dan voor een alternatief. Deze, in mijn optiek minder natuurlijke, alternatieven zijn gemaakt van ‘vegan leer’. Dit zijn synthetische lee vervangende materialen. Denk aan PU en PVS. Plastic dus. Dat is niet bepaald duurzaam te noemen. Het is, zoals vrijwel alles, een kwestie van bewuste keuzes maken.

 

Leren producten gaan, als je ze goed verzorgt, ontzettend lang mee. Dit maakt ze ontzettend duurzaam. Daarbij is de draagcomfort, dus ook hoeveel gebruik je er uit gaat halen, ontzettend hoog. Synthetische materialen, oftewel vegan leer, gaan minder goed mee en zijn vaak ook nog eens minder comfortabel. Het is maar net waar jouw focus op ligt. Welke bewuste keuze maak jij? Zo zie je maar weer dat het niet zo zwart/wit is als wij vaak denken.

Welke leren schoenen raad ik aan?

Ik heb verschillende paren lederen schoenen. Geen enkel daarvan is dus vegan leer. Ik heb best uitgebreid gezocht naar waar ik mijn nieuwe schoenen vandaan wilde halen. Ik lette op een paar zaken:

  • Waar is de winkel, kan ik gemakkelijk met ze in contact komen of langsgaan?
  • Welke producten verkopen ze überhaupt? Hebben ze daadwerkelijk ervaring met leer of gaan ze mee met een hype?
  • Ligt de prijs van de schoenen binnen mijn budget?

Ik staar me dus niet blind op of een merk als duurzaam wordt aangeschreven of niet. Bij het bepalen of een schoen duurzaam voor mij is, bekijk ik al deze verschillende zaken.

Ik heb tot dusver drie paar echte leren schoenen gekocht. 1 paar hoge, cognac kleurige laarzen van Travelin Outdoor (die mijn voeten overigens heerlijk warm hielden toen ik op m’n eentje op retraite ging), een paar zomerse, leren sandalen van het merk Toms en een paar stoere, kleurrijke enkellaarzen die vrijwel iedereen zal herkennen. Die zijn natuurlijk van Dr. Martens.

Leren laarzen duurzaam

Waar koop ik leren schoenen?

Ik vind het altijd prettig om zover mogelijk bij de bron te komen. Meestal is de prijs daar ook het laagst en vaak is het contact krijgen ook het gemakkelijkst. Je kunt op die manier ook een duurzame relatie met een bron opbouwen. Typ op Google het merk van de schoenen in en meestal kom je dan direct op de Homepage van het merk. Je kunt ook gebruik maken van websites zoals kieskeurig.nl om te bekijken waar op het moment de leren schoenen die jij graag wilt halen het goedkoopst zijn.

Wat kosten schoenen gemaakt van leer?

Over het algemeen, lijken schoenen waar leer een grote rol bij speelt ontzettend veel te kosten. Gelukkig valt dit allemaal reuze mee! Waar je met een paar Converse sneakers sneakers na een jaar al volledig uitgelubberd zijn, gaat een paar schoenen gemaakt van leer jarenlang mee! De hogere kosten haal je er dus uit omdat ze zo lang mee gaan. Leren schoenen hebben bovendien meestal ook handgemaakte elementen. Enorm waardevol dus!

Leren schoenen kunnen, mits je ze goed verzorgt, ontzettend lang meegaan. In eerste instantie zitten ze vaak ietsjes oncomfortabel maar na een paar weken zitten ze helemaal naar jouw voet. Wil je er voor zorgen dat je de schoenen zo snel mogelijk in hebt gelopen zonder pijn? Draag ze dan niet terwijl je gaat wandelen maar draag ze op een dag dat je eigenlijk alleen maar hoeft te zitten. Beweeg je voeten veel. Wiebel je tenen. Buig ze en strek ze. Al snel zul je merken dat jouw schoenen hemels zitten. Deze schoenen zien er nu niet alleen tof uit. Ze zitten heerlijk en zijn ontspannend voor je voeten. Vanaf nu worden dit jouw favoriete schoenen! 

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs

Leave a Reply