Mijn top 5 tips voor een retraite op jezelf

Retraites zijn helemaal hot. Naar Spanje met een yoga coach, naar Marokko om weerbaarder te worden of naar Zeeland om meer zelfvertrouwen te krijgen. Iedere dag komen er meerdere coaches en locaties voorbij op Instagram. Het ziet er allemaal ontzettend tof uit en mij spreekt het altijd enorm aan. Maar… Ik krijg totaal geen energie van het leren kennen en optrekken met een groepje nieuwe mensen. Dus hoewel zo’n retraite vaak maximaal 10 mensen tegelijkertijd aanneemt, zijn dat voor mij ongeveer 9 mensen teveel. Dus ik besloot om mijn eigen retraite te organiseren. In m’n eentje.

Even alleen weg

Toen ik in de kerstvakantie besloot dat ik een paar dagen in mijn eentje erop uit wilde, wist ik niet helemaal wat ik wilde of waarom. Ik wist alleen zeker dat dit het moment was om het te doen. Nu ik het afgelopen jaar zoveel over mezelf en mijn fysieke en mentale gezondheid heb geleerd en de komende maanden de focus zal liggen op weer terug het werkveld in stappen, voelde het alsof dit een gevalletje nu of nooit was.

DSC04147

Een retraite in… Assen!

Ik besloot op zoek te gaan naar een airbnb in Nederland, zodat ik met de trein en de fiets ernaartoe kon gaan. Mijn enige eisen waren dat er een haardvuurtje aanwezig moest zijn en dat het in een bosrijke omgeving was. Heerlijk om zo even goed te kunnen voelen waar in het jaarritme we precies zaten. Ik vond al snel een plekje in Assen dat rond €30 per nacht zou kosten. Ideaal.

Het huisje bestond uit een groot bed, een haardvuur, een eigen keukentje en badkamer én het leek middenin het bos te zijn. Het was slechts zo’n 15 minuten fietsen vanaf het station van Assen. Omdat het mij niet zozeer uitmaakte waar ik in Nederland terecht zou komen, was dit een ideale vondst. Ik besloot om van maandag tot vrijdag weg te gaan. Ik leende een grote backpack van mijn schoonzusje, spoot mijn regenjas in om hem waterdicht te maken, griste een paar mooie edelstenen mee en stofte mijn snowboots af. Ik was klaar om te gaan!

DSC04150

Geen planning, geen zorgen

Dus, wat heb ik die week nou eigenlijk gedaan? Ongeveer de helft van mijn backpack had ik volgestopt met boeken en garen. Een Slow Living retraite zou voor mijn niet passend zijn als ik geen handwerkproject bij me zou hebben. Ik had een haakproject waar ik nog niet aan toe was gekomen en nu was het ideale moment om daarmee aan de slag te gaan. Qua boeken had ik 2 fictie boeken en twee boeken over persoonlijke ontwikkeling die ik al heel lang wilde lezen. Ik nam me voor om overal op z’n minst aan te beginnen, zodat ik er thuis verder aan kon werken. Naast lezen en haken voor de haard, heb ik ook heel veel geschreven. Ik spendeerde uren aan mijn computer en verloor mezelf in een wereldje die ik zelf geschreven had.

Ik wandelde iedere dag wel een uurtje. De Asserbos bijvoorbeeld is echt super mooi en heeft nog een leuke kinderboerderij ook! En ik bezocht een middag het centrum van Assen. Wat verder niet heel bijzonder is.

Location, location, location

Assen is een vreemde stad. Je kunt er prachtige, unieke huizen vinden die helemaal langs de gracht lopen. Maar daarachter zie je de nieuwbouwwijken met allemaal precies dezelfde huizen of de achterstandswijken waarbij het vuilnis op straat ligt. Het is me nog nooit zo opgevallen dat dat zo naast elkaar kan leven. Ik heb een paar wandelplekjes proberen te ontdekken maar alleen het Asserbos beviel echt. Ook dit hoort bij het op retraite gaan op jezelf. Ontdekken, uitproberen, vallen en opstaan. 

Oh hoi! Je neemt jezelf inderdaad mee.

Vroeger had ik heel veel last van heimwee. Er hoefde maar iets te gebeuren waar ik van schrok en ik wilde al meteen naar huis. Uiteraard waren die momenten er nu ook maar ik keek ze recht in de ogen aan en besloot dat dat wel prima was eigenlijk.
Vier hoogtepunten:

1) Toen ik in de trein met mijn backpack van bijna 15 kilo aan het kloten was en iedereen meekeek maar niemand ook maar een vinger uitstak om even te helpen. Ik had eigenlijk nog, heel sarcastisch, bedankt willen roepen naar de coupé maar heb het toch maar gelaten.

2) Toen de controleur in de trein een heel verhaal begon over dat ik in Assen uit zou moeten stappen en niet door kon reizen naar Groningen omdat dan de spits alweer zou zijn begonnen, en ik er niet tussen kwam om uit te leggen dat ik sowieso in Assen ging uitstappen en dat dat ook op mijn kaartje stond. Hallo mevrouw! Kunt u lezen?!

3) Toen ik in de airbnb aankwam en hij er behoorlijk anders uitzag dan op de foto’s. Maar nadat ik mezelf even streng had toegesproken en even de tijd nam om de situatie te nemen voor wat het was, heb ik er geen last meer van gehad.

4) Toen mijn lief donderdagochtend een foto van hemzelf en de hond in bed stuurde. Hun warrige, net wakkere hoofdjes raakten mijn hart en plots wilde ik heel graag thuis zijn. Wat blijkt!? Als je je een klein beetje eenzaam voelt, kan een kinderboerderij met knuffelbare dieren de ideale oplossing zijn!

Retraite?

Ik ontdekte deze week dat als ik tijd neem en mezelf niet opjaag, ik hele mooie dagen beleef. En dat ik heel precies weet waar ik energie van krijg en waar ik energie door kwijtraak. Over het algemeen heb ik een hartstikke gezellige week gehad, ook al regende het 4 van de 5 dagen constant. Ik nam zelf materialen mee op het gebied van zelfontwikkeling dus ik kwam ook echt met nieuwe inzichten thuis, net een echte retraite!

​Kostenplaatje

In vergelijking met de retraites die dagelijks via Instagram worden aangeboden, vielen de kosten hartstikke mee! Ik maakte een overzichtje:

4 nachten verblijf x €33 =  €132
Poetsenkosten = €35
Service kosten = €26
4 x hout €6 = €24
Toeristenbelasting = €10                                   
Treinkaartjes 2 x €11,50 = €23
OV fiets 4 x €3,50 =€14
Boodschappen = €40
Terrasjes = €10

Totaal = €314

Top 5 tips voor een retraite op jezelf:

  1. Google maps is je beste vriend. Leuk restaurantje? Interessante wandelplek? Supermarkt? GoogleMaps wijst je de weg
  2. Entertain jezelf. Ga niet verwachten dat je daar wel wat vindt om te doen, misschien kom je echt in the middle of nowhere terecht en dan kom je uiteindelijk toch weer bij Netflix uit.
  3. Stel een doel. Waarom wil je graag weg? Wat hoop je te ervaren? Als je in een andere locatie, dezelfde dingen gaat doen als thuis, had je net zo goed thuis kunnen blijven. Dus, stel bewust doelen waar je graag mee aan de slag zou gaan.
  4. Wees niet te streng. Ik wilde in eerste instantie tijdens mijn retraite geen internet gebruiken en geen tv. Terwijl ik daar wel van ontspan! Wees dus niet te streng met wat je allemaal wel of niet “mag”. Ontspanning hoort er ook bij.
  5. Maak het niet meteen te gek. 1 nachtje alleen in Marokko? Of juist een hele week, maar dan in het volgende dorp? Kijk wat bij jou, je budget en je wensen past. Je hoeft het niet te gek te maken!

Dus? Ga ik het nog eens doen?

Ik denk dat ik hier wel een jaarlijks ding van wil gaan maken. En dan ook telkens een provincie in Nederland bezoeken, of net over de grens naar België of Duitsland gaan. Een week vol stilte, natuur en stilte (al klinkt dat weer wat dramatisch), is voor mij heel waardevol. En als ik iedere maand zo’n €30 aan de kant leg, of voor mijn verjaardag zakgeld vraag om mee weg te kunnen, is zo’n stilte retraite op mezelf heel goed te betalen ook!

Zou jij ooit in je eentje weggaan? Of heb je dat ooit eens gedaan? Of wil je nog wat weten over mijn tripje? Laat het me weten!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

WonenWonen

Mijn favo blogs