Makkelijk duurzaam leven

Duurzaamheid, het is een onderwerp waar steeds meer tijd, geld en aandacht naartoe gaat. Mensen zijn zich steeds bewuster van hoe duurzaam ze al dan niet zijn. Zoals bij iedere sociale of economische kwestie, is het ook een ontzettend lastig onderwerp. Hoe duurzaam je bent, wordt steeds meer als een wedstrijd gezien. Hier zetten bedrijven ook op in. Steeds meer reclames zetten in op het “kijk hoe duurzaam wij zijn” concept. Het is net alsof je nooit duurzaam genoeg kunt zijn. Ik ben er van overtuigd dat dit een ontzettend onhandige manier van omgaan met duurzaamheid is. Waarom? Dat lees je hier!

Duurzamer leven is relatief en makkelijk

Zoals bij elke kwestie zijn er groepen die zich 100% willen inzetten en er zijn groepen die zich 0% willen inzetten. De extremistische manieren waarop er wordt nagedacht over duurzaamheid zorgen er voor dat het onderwerp mensen de keel uit begint te hangen. En dat terwijl duurzamer leven eigenlijk heel simpel is. Het is allemaal relatief en dus afhankelijk van hoe je er nu voor staat. Heb jij nog nooit over duurzaamheid nagedacht? Dan is de volgende stap erachter komen waarom het belangrijk is. De eerste stap kan dus nooit zijn: de meest duurzame persoon op de planeet worden!

Makkelijk duurzaam shoppen

Onze eerste, makkelijke, duurzame stappen

Bij ons in huis begon het met een heel simpel iets. Wij hadden, toen we nog studenten waren, niet echt de kans om ons afval te scheiden. Zodra we samen gingen wonen, maakten we hier een doel van. Wij wilden graag ál ons afval scheiden. We zorgden voor verschillende manieren van verzamelen in ons huis. Het oud papier ging in een papierbak, de PMD ging in een speciale zak, de groenafval ging in de groente container en de restafval in de andere. Dat was werkelijk het enige dat wij in eerste instantie aan duurzaamheid deden. En op dat moment was dat voldoende. Op een gezonde manier omgaan met duurzaamheid vind ik heel belangrijk. Duurzaam leven hoort bij slow living. Ga je er op een gezonde manier mee om? Dan wordt het geen wedstrijdje waarbij je alsmaar op zoek bent naar de meest interessante manieren om maar aan te tonen dat je duurzaam bezig bent. Het gaat om eenvoudig vinden en hier ruimte voor maken. Alleen dan kun je zowel ruimte maken voor duurzaamheid als voor slow living.

Je hoeft niet meteen alles in jouw leven aan te passen. Ga je stap voor stap met duurzaamheid aan de slag? Dan is iedere stap vooruit een feest!

Welke andere, duurzame stappen hebben wij gezet?

Het duurde een poos voordat het scheiden van ons afval de meest natuurlijke zaak van de wereld werd. Toen we dat in de vingers kregen, bekeken we een volgende stap. De verwarming ging omlaag. We kochten comfortabele (maar totaal niet duurzame) dekens en zorgden er voor dat de deuren en ramen niet onnodig open stonden. Al snel kon de verwarming omlaag of zelfs uit. Met dit concept spelen we soms nog steeds. We zijn nog steeds aan het onderzoeken wanneer de radiatoren aan of uit moeten en hoe we dat handig met frisse lucht kunnen aanpakken. Maar over het algemeen zijn we een stuk duurzamer bezig dan eerst. En dat is wat geldt! Inmiddels hebben we een prachtig mooie, handgemaakte wollen deken cadeau gekregen. Bas ligt overigens wel nog regelmatig met ons oude fleecedeken van de action op de bank. 

Duurzame dekens

Is deze manier van duurzamer leven niet hypocriet?

Een van de dingen waar ik me altijd zorgen over maak, is of mensen mij persoonlijk een hypocriet vinden. Er zijn zaken waar wij ontzettend blij mee zijn en er zijn zaken waar we nog veel te leren hebben. Dat voelt voor ons heel natuurlijk. We kunnen niet het perfecte leventje leiden op gebied van duurzaamheid omdat dat volstrekt onrealistisch is. Althans, zo zien wij dat. Iedere stap verder is weer een stap. Dus ik probeer er minder mee bezig te zijn of ik het al “goed genoeg” doe of niet. Hierdoor twijfel ik minder en probeer ik steeds vaker met andere mensen in gesprek te gaan. In gesprek gaan met mensen die op hun eigen manier duurzamer proberen te leven is vaak een verrijking! Wanneer heb jij voor het laatst een gesprek met iemand over dit onderwerp gevoerd? Je leert er meestal ontzettend veel van. Iedereen pakt het namelijk op zijn eigen manier aan en dat is ontzettend waardevol.

Welke makkelijke stappen gaan wij nemen voor een duurzamer leven?

Ik kreeg afgelopen kerst het boek How to Save Your Planet One Object At a Time. (Verkrijgbaar bij: The Bookdepository en How to Save Your Planet One Object at a Time“>Bol.com) Dit boek staat vol met informatie over hoe je heel simpel de dagelijkse dingen die je doet kunt verduurzamen. Tips zoals “koop een duurdere wasmachine zodat die langer meegaat” of “ gebruik je koffieprut als fertilizer” zijn super waardevol. Het zijn hele kleine dingen die allemaal bij elkaar opgeteld een heel groot verschil maken. Het is dus voor ons belangrijk om dit boek een beetje als leiddraad te gebruiken. Zo maken we nog maar nauwelijks gebruik van de keukenrol of papieren zakdoeken en maken we steeds vaker gebruik van zeep, shampoo en conditioner dit niet in een fles zit, maar als reep (beter bekend als bar) gekocht wordt. Zeker nu ik met de Duizend Duurzame Dingen blogs bezig ben, kijk ik opnieuw naar de dingen die wij in ons huishouden wel of niet doen. Zo schafte ik een poosje geleden een Safety Razor aan. Nooit gedacht dat dat iets voor mij zou zijn, maar inmiddels ben ik er dol op! 

Menstruatie duurzaam

Welke duurzame stappen maak jij?

Duurzamer leven, en dus beter voor onze natuur en planeet zorgen, is heel eenvoudig. Je hoeft er niet meteen iedere zondag rommel te gaan opruimen in het bos. (Overigens als je dit doet, lekker bezig!) Het gaat altijd om wat jij vandaag doet en wat jij graag morgen anders zou willen doen. Pak je dit rustig aan en ben je realistisch met je doelen en handelingen, dan zal het leven van een duurzamer leven vanzelfsprekend lukken!

Welke makkelijke, duurzame stappen zet jij deze week? Laat het me hieronder weten!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs