Makkelijk duurzaam leven

Duurzaamheid, het is een onderwerp waar steeds meer tijd, geld en aandacht naartoe gaat. Mensen zijn zich steeds bewuster van hoe duurzaam ze al dan niet zijn. Zoals bij iedere sociale of economische kwestie, is het ook een ontzettend lastig onderwerp. Hoe duurzaam je bent, wordt steeds meer als een wedstrijd gezien. Hier zetten bedrijven ook op in. Steeds meer reclames zetten in op het “kijk hoe duurzaam wij zijn” concept. Het is net alsof je nooit duurzaam genoeg kunt zijn. Ik ben er van overtuigd dat dit een ontzettend onhandige manier van omgaan met duurzaamheid is. Waarom? Dat lees je hier!

Duurzamer leven is relatief en makkelijk

Zoals bij elke kwestie zijn er groepen die zich 100% willen inzetten en er zijn groepen die zich 0% willen inzetten. De extremistische manieren waarop er wordt nagedacht over duurzaamheid zorgen er voor dat het onderwerp mensen de keel uit begint te hangen. En dat terwijl duurzamer leven eigenlijk heel simpel is. Het is allemaal relatief en dus afhankelijk van hoe je er nu voor staat. Heb jij nog nooit over duurzaamheid nagedacht? Dan is de volgende stap erachter komen waarom het belangrijk is. De eerste stap kan dus nooit zijn: de meest duurzame persoon op de planeet worden!

Makkelijk duurzaam shoppen

Onze eerste, makkelijke, duurzame stappen

Bij ons in huis begon het met een heel simpel iets. Wij hadden, toen we nog studenten waren, niet echt de kans om ons afval te scheiden. Zodra we samen gingen wonen, maakten we hier een doel van. Wij wilden graag ál ons afval scheiden. We zorgden voor verschillende manieren van verzamelen in ons huis. Het oud papier ging in een papierbak, de PMD ging in een speciale zak, de groenafval ging in de groente container en de restafval in de andere. Dat was werkelijk het enige dat wij in eerste instantie aan duurzaamheid deden. En op dat moment was dat voldoende. Op een gezonde manier omgaan met duurzaamheid vind ik heel belangrijk. Duurzaam leven hoort bij slow living. Ga je er op een gezonde manier mee om? Dan wordt het geen wedstrijdje waarbij je alsmaar op zoek bent naar de meest interessante manieren om maar aan te tonen dat je duurzaam bezig bent. Het gaat om eenvoudig vinden en hier ruimte voor maken. Alleen dan kun je zowel ruimte maken voor duurzaamheid als voor slow living.

Je hoeft niet meteen alles in jouw leven aan te passen. Ga je stap voor stap met duurzaamheid aan de slag? Dan is iedere stap vooruit een feest!

Welke andere, duurzame stappen hebben wij gezet?

Het duurde een poos voordat het scheiden van ons afval de meest natuurlijke zaak van de wereld werd. Toen we dat in de vingers kregen, bekeken we een volgende stap. De verwarming ging omlaag. We kochten comfortabele (maar totaal niet duurzame) dekens en zorgden er voor dat de deuren en ramen niet onnodig open stonden. Al snel kon de verwarming omlaag of zelfs uit. Met dit concept spelen we soms nog steeds. We zijn nog steeds aan het onderzoeken wanneer de radiatoren aan of uit moeten en hoe we dat handig met frisse lucht kunnen aanpakken. Maar over het algemeen zijn we een stuk duurzamer bezig dan eerst. En dat is wat geldt! Inmiddels hebben we een prachtig mooie, handgemaakte wollen deken cadeau gekregen. Bas ligt overigens wel nog regelmatig met ons oude fleecedeken van de action op de bank. 

Duurzame dekens

Is deze manier van duurzamer leven niet hypocriet?

Een van de dingen waar ik me altijd zorgen over maak, is of mensen mij persoonlijk een hypocriet vinden. Er zijn zaken waar wij ontzettend blij mee zijn en er zijn zaken waar we nog veel te leren hebben. Dat voelt voor ons heel natuurlijk. We kunnen niet het perfecte leventje leiden op gebied van duurzaamheid omdat dat volstrekt onrealistisch is. Althans, zo zien wij dat. Iedere stap verder is weer een stap. Dus ik probeer er minder mee bezig te zijn of ik het al “goed genoeg” doe of niet. Hierdoor twijfel ik minder en probeer ik steeds vaker met andere mensen in gesprek te gaan. In gesprek gaan met mensen die op hun eigen manier duurzamer proberen te leven is vaak een verrijking! Wanneer heb jij voor het laatst een gesprek met iemand over dit onderwerp gevoerd? Je leert er meestal ontzettend veel van. Iedereen pakt het namelijk op zijn eigen manier aan en dat is ontzettend waardevol.

Welke makkelijke stappen gaan wij nemen voor een duurzamer leven?

Ik kreeg afgelopen kerst het boek How to Save Your Planet One Object At a Time. (Verkrijgbaar bij: The Bookdepository en How to Save Your Planet One Object at a Time“>Bol.com) Dit boek staat vol met informatie over hoe je heel simpel de dagelijkse dingen die je doet kunt verduurzamen. Tips zoals “koop een duurdere wasmachine zodat die langer meegaat” of “ gebruik je koffieprut als fertilizer” zijn super waardevol. Het zijn hele kleine dingen die allemaal bij elkaar opgeteld een heel groot verschil maken. Het is dus voor ons belangrijk om dit boek een beetje als leiddraad te gebruiken. Zo maken we nog maar nauwelijks gebruik van de keukenrol of papieren zakdoeken en maken we steeds vaker gebruik van zeep, shampoo en conditioner dit niet in een fles zit, maar als reep (beter bekend als bar) gekocht wordt. Zeker nu ik met de Duizend Duurzame Dingen blogs bezig ben, kijk ik opnieuw naar de dingen die wij in ons huishouden wel of niet doen. Zo schafte ik een poosje geleden een Safety Razor aan. Nooit gedacht dat dat iets voor mij zou zijn, maar inmiddels ben ik er dol op! 

Menstruatie duurzaam

Welke duurzame stappen maak jij?

Duurzamer leven, en dus beter voor onze natuur en planeet zorgen, is heel eenvoudig. Je hoeft er niet meteen iedere zondag rommel te gaan opruimen in het bos. (Overigens als je dit doet, lekker bezig!) Het gaat altijd om wat jij vandaag doet en wat jij graag morgen anders zou willen doen. Pak je dit rustig aan en ben je realistisch met je doelen en handelingen, dan zal het leven van een duurzamer leven vanzelfsprekend lukken!

Welke makkelijke, duurzame stappen zet jij deze week? Laat het me hieronder weten!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs

This Post Has 8 Comments

 1. Susanne Bogaard

  Wij zetten ook kleine stapjes richting duurzamer leven. Een regenton, waar we het water van gebruiken voor diverse doeleinden, gebreide dekens op de bank zodat de kachels een graadje lager kunnen, ikzelf gebruik shampoo bars en conditioner bars, ik gebruik een menstruatiecup. We nemen een eigen tas mee als we gaan winkelen. Het hoeven geen grote dingen te zijn, wij zijn blij met de kleine dingetjes die we bijdragen

  1. Wat tof om te horen Susanne!
   Regen uit de regenton gebruiken is zo onwijs handig. In onze tuin is er helaas onvoldoende plek voor maar wie weet ooit.
   Ik ben het helemaal met je eens. Het zijn de kleine dingen die het doen en die ook realistisch zijn.
   Super bedankt voor je berichtje.
   X Charlie

 2. Jennifer

  Wij nemen ook steeds kleine stapjes.
  We hebben nu 2 regentonnen 🙂 en ik vang water op voordat het warm is (dus als je iets af wil wassen duurt het even voor het warm is… Dat gaat in een kan of direct in de waterkoker voor een ander moment) en sinds kort afval inderdaad ook compleet gescheiden!

  1. Wat tof Jennifer! Ik ben ook aan het oefenen met water-dat-nog-op-moet-warmen opvangen. Ik probeer bovendien heel bewust al mijn glazen wat helemaal leeg te drinken in plaats van gewoon te laten liggen en dan weg te moeten doen. Of ik vul de plantjes aan met het overgebleven water! X Charlie

 3. Jose Bruisten

  Toevallig hadden mijn man en ik het vorige week nog over duurzaamheid. En dan over de soorten garens waar ik mee werk. Onlangs schok ik toen ik hoorde dat als je acryl garens wast, het plastic in de gootsteen beland…..daar ga ik voortaan extra op letten dus.
  Verder hebben wij al langere tijd een regenton in de tuin staan, dat water is voor onze planten en afval scheiden we al jaren. We doen ons best, maar het kan altijd meer natuurlijk.

  1. Mooi gesprek zeg Jose. Ik ben me er inderdaad ook heel erg bewust van waar ik wel of niet acryl voor inzet. Iedereen mag daar zijn eigen overweging inderdaad in nemen. Zo zijn er ook mensen die juist acryl gebruiken omdat ze geen wol meer willen gebruiken. Er over in gesprek gaan is, wat mij betreft, in ieder geval het belangrijkst. Wie weet welke balletjes er dan gaan rollen!
   X Charlie

 4. Liane Slottje

  Om eerlijk te zijn kan ik dat woord niet meer horen, je word er bijna mee dood gegooit, zelfs in de reclames.
  Ik ben opgegroeit met hoofdzakelijk mijn moeder, 3 zussen en 1 broer….veel geld was er niet wat betekende dat we met enige regelmaat zakken kleding van mensen kregen die ze niet meer wilden of te klein was voor hun eigen kroost. Ik ben met zuinigheid groot geworden zeg maar, en wat je meekrijgt van thuis blijft vaak wel hangen. Afval scheuden doen wij ook, niet speviaal voor het millieu ( want het komt toch allemaal op 1 hoop, hier tenminste wel) maar wel voor de zuinigheid….voor sommig vuil moet je betalen, dus probeer ik dat zo min mogelijk te hebben.
  Duurzaam is een veel omvattend woord en kan al bij kleine dingen beginnen. Zo maak ik van mijn grote voorraad lapjes die al jaren liggen breibuidels…de bedoeling is voor de verkoop…maar ik geef ze soms ook weg, zeker als je weet dat een ander er heel blij van word. Ik kan ok moeilijk iets weggooien, aks niemand het wil, is de kringloop er wwl blij mee.
  Ohja nog een leuk dingetje…ik bewaar al mijn lege toiletrolletjes als ik een vuilnuszak vol heb zet ik ze op een gratis af te halen groep….dit werkt leuk…ze woeden dan opgehaald vaak voor basisscholen waar ze er mee knutselen.
  Zijn xijn er al 3 zakken stofjes naar een zorgboerderij begaan voor hun dagbesteding.
  Op deze manier draag ik een steentje bij en er worden meer mensen blij van….😊

  1. Wat een prachtig bericht Liane.
   Ik ben het helemaal met je eens dat duurzaamheid nu een heel “hip” begrip is geworden.
   Ik zou willen dat het niet alleen gebruikt wordt door merken om er cool uit te zien maar dat het ook betekent dat ze daadwerkelijk iets van inhoud leveren.
   Ach, ik probeer dan maar te denken dat alle kleine beetjes denken.
   Bedankt voor je verdere tip!
   X Charlie

Leave a Reply