De Safety Razor ~ Duizend Duurzame Dingen #3

De meeste duurzame producten die ik in ons huishouden een plek heb gegeven, zijn voor mij heel vanzelfsprekend. Een duurzaam alternatief voor een wegwerp scheermesje was voor mij absoluut niet vanzelfsprekend. Toch wilde ik deze ouderwetse safety razor een kans geven. Niet alleen omdat deze scheermessen een duurzame oplossing zijn voor iets waar ik (vrijwel) iedere dag mee bezig ben. Maar ook omdat ik geen €20 per kwartaal meer uit wilde geven aan scheermesjes. Hoewel het gebruiken van een Safety Razor niet van een leien dakje liep in het begin, zou ik het nu niet anders willen!

Waarom is een Safety Razor een duurzamere keuze?

Het antwoord op deze vraag is wellicht het enige wat je uit deze blog wilt halen. En dat is helemaal prima! Soms wil je gewoon lekker snel klaar zijn en is het handig als je meteen weet waar je aan toe bent. Een gewoon (wegwerp) scheermesje is gemaakt van verschillende materialen. Metaal, plastic en rubber zijn de basismaterialen in een eenvoudig wegwerpscheermesje. Daarbij komt ook nog scheerschuim en de bus waar de scheerschuim in zit. Er zijn ook alternatieven voor scheerschuim zoals verwisselbare scheermessen waar een strip scheerschuim bovenop is geplakt. Deze strip “scheerschuim” bevat toevoegingsmiddelen. Een wegwerpscheermesje + bus scheerschuim is het minst milieuvriendelijk. Een scheermes waarbij je alleen het “kopje” moet vervangen is een ietsjes duurzamere oplossing. Een Safety Razor is de meest duurzame scheer oplossing. Een Safety Razor is vrij van plastic en gaat jarenlang mee. Het enige dat je hoeft te vervangen zijn de kleine mesjes. Hoewel die 2x per maand vervangen moeten worden, zijn ze veel minder belastend voor het milieu dan alle andere opties. Schaf je een Safety Razor inclusief scheerzeep en scheerkwast aan? Dan heb je alles meteen in huis.  

Safety Razor Duurzaam

Investeren vs consumeren

De Safety Razor die ik kocht is van Bamboozy.com. Ik kocht een pakketje met de Safety Razor, 3 pakjes scheermesjes, een pot Aloë Vera Scheerzeep en een Scheerkwast. Samen kostte dit €39,95. In één keer bijna 40 euro uitgeven aan spullen om je mee te scheren, lijkt duur. En dat is het ook! Als je iedere paar weken of maanden opnieuw 40 euro moet uitgeven, zou dit scheermes het helemaal niet waard zijn. Maar dat is nou juist de clou. Koop je een Safety Razor? Dan geef je één keer wat meer geld uit dan gebruikelijk en daarna geef je maandelijks €1,50 uit aan mesjes. Omdat je alleen maar het daadwerkelijke mesje zelf hoeft te vervangen en omdat de Safety Razor gemaakt is om lang mee te gaan, hoef je na die eerste 40 euro nooit nauwelijks meer geld uit te geven aan scheren. Deze investering is het wat mij betreft 100% waard! Niet alleen als duurzame oplossing voor het scheren. Maar ook als duurzame oplossing voor jouw bankrekening.

Hoe werkt een Safety Razor?

Een Safety Razor bestaat uit 4 onderdelen. Een stevig handvat, twee onderdelen van de kam en een roestvrijstalen plaatje. Het enige dat je hoeft te doen is de kam van het handvat af te schroeven en tussen de boven en de onderkant van de kam het plaatje te plaatsen. Vervolgens schroef je het handvat weer vast. Na een paar scheerbeurten is het stalen plaatje bot. Dit plaatje gooi je vervolgens weg bij de restafval. Voordat jij je gaat scheren maak je gebruik van de scheerschuim en de scheerkwast om het juiste lichaamsdeel in te soppen. Daarna glijdt jouw Safety Razor zonder enige moeite over je huid en worden alle ongewenste haartjes weggeschoren. Wil jij een Safety Razor aanschaffen? Als je deze link gebruikt, verdien ik er ook een paar cent aan (en daar merk jij niets van!).

Tips voor het gebruiken van een Safety Razor

Toen ik mijn Safety Razor bestelde, was mijn omgeving niet bepaald enthousiast… Waarom? Ik ben behoorlijk lomp. En dus heerste de angst dat ik een keer vanwege een scheermesverwonding 112 zou moeten bellen. Na een half jaar gebruik te hebben gemaakt van deze duurzame scheeroplossing, is dat nog niet het geval geweest. Al heb ik wel inmiddels op beide benen een wond gehad omdat ik iets té enthousiast bezig was met scheren. Het gebruiken van een Safety Razor is, wat mij betreft, een goede slow living oefening. Je moet namelijk de tijd er voor nemen om je te scheren. Je hebt geen kracht nodig bij het gebruiken van deze duurzame scheermessen. Wil jij je even heel snel scheren? Ook dat is niet handig. Zeker niet met een vers mesje! Neem de tijd (en met tijd bedoel ik scheren in 6 minuten in plaats van 2) om je te scheren en dan komt alles goed. Spoel ook na het scheren meteen jouw scheermesje af. Niets zo onsmakelijk als een scheermes vol losse haartjes.

Nóg duurzamer? Gebruik eerst wat je al hebt!

Ben jij enthousiast over deze duurzame scheeroptie? Wacht even met aanschaffen! Je bent namelijk het best bezig als je eerst de scheermesjes die je in huis hebt opgebruikt. Heb jij geen scheermessen in huis? Bestel dan gerust jouw duurzaam scheermesje, scheerzeep en scheerkwast. Ik raad die van Bamboozy van harte aan!

Ga jij aan de slag met een Safety Razor?

Laat het mij dan hieronder weten! Ik ben altijd heel enthousiast over goedkope, duurzame oplossing en ik hoop dat ik jullie ook enthousiast kan maken. Heb je nog vragen hierover? Stel ze gerust! Wellicht weet ik het antwoord wel.

Safety Razor Duurzaam (2)

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

    Leave a Reply