Wat kun je doen tijdens het handwerken?

Handwerken is voor velen een ontspannende hobby. Veel mensen zien handwerken als hun slow living moment van de dag. Mensen pakken er tijdens het handwerken een mok thee of een kopje koffie bij en genieten intens. Het wordt door de meeste mensen als een waar self-care ritueel gezien. Lichamen worden zacht en hoofden raken leeg. Maar, er is zijn ook handwerkers voor wie in stilte handwerken ietsjes té rustgevend is. Deze groep handwerkers zijn échte multitaskers. De aandacht wordt niet alleen aan het handwerken geschonken maar ook aan een nevenactiviteit.

Multitasken tijdens het handwerken

Ik ken haast niemand die slechts 1 handwerkproject op de naald(en) heeft. Veel handwerkers werken aan verschillende projecten en al die verschillende projecten hebben ook daadwerkelijk verschillende doelen. Ik heb dat ook. Een project voor op de bank, eentje voor als ik voldoende focus heb om aan iets lastigs te werken en eentje voor in de auto. Je raadt waarschijnlijk al welke van de drie het vaakst links komt te liggen, toch. Mijn haakprojecten of breiprojecten voor in de auto of op de bank zijn altijd ideaal om mee te multitasken. Hier lees je een lijstje van de dingen die ik doe als ik al multitaskend handwerk.

Charlie in het nieuws

Tijdens het handwerken filmpjes kijken

Netflix, YouTube, Disney+. Ik kijk haast geen tv zonder handwerkproject. Nou zijn er natuurlijk wel programma’s waarbij ik écht niet kan handwerken en opletten tegelijkertijd. Maar in principe handwerk ik altijd tijdens het kijken naar filmpjes. Ik heb zelfs een paar handige tips die er voor zorgen dat je ideaal kunt doorwerken aan jouw project:

  • Overleg met je huisgenoot over het aanlaten van het licht tijdens het handwerken. De mijne vindt het altijd vervelend als plots het licht in z’n ogen schijnt in het midden van een spannende scéne. Ik heb een poos met een klein handwerklampje gewerkt maar dit werkte vaak toch niet zo handig. Uiteindelijk hebben we Philips Hue lampen aangeschaft (niet alleen voor het handwerken hoor, maar voornamelijk voor de duurzaamheid). Die kan ik dus feller of dimmer maken tijdens de avonduren. Kei-handig!
  • Laat handgemaakte projecten met donker garen links liggen. Nou werk ik niet vaak met donker garen dus ik heb hier niet heel veel last van. Maar, houd jij juist van donkerdere tinten? Dan is het niet handig voor de tv! Je ziet het garen meestal namelijk niet zo goed.
  • Maak een watch later playlist op YouTube aan of sla video’s op in je lijst. Je wilt geen kostbaar handwerktijd kwijt raken met het uitzoeken van welke video’s of filmpjes je wilt kijken. Zorg dus altijd voor een lijst met potentiële video’s. Gelukkig zijn er inmiddels ontzettend veel uitzendingen van de Online Handwerk Club waar je naar zou kunnen kijken.
Gebride babymuts averechte rand

Tijdens het handwerken andere klusjes doen

Er zijn altijd wel klusjes die moeten gebeuren in en om het huis. Nou ben ik nooit bepaald een waterkokerkijker geweest maar sinds ik mijn handwerkprojecten erbij pak tijdens het doen van klusjes ben ik dat al helemaal niet meer. Waar zou je zoals kunnen multitasken met jouw handwerkproject?

  • Tijdens het koken
  • In de autowasstraat
  • Als je de kinderen naar bed brengt
  • Als je op iemand kind oppast
  • Als je de hond uitlaat
  • Als je iemand naar een training of les brengt

Ik wilde eigenlijk ook opschrijven dat je dit tijdens het boodschappen zou kunnen doen maar om heel eerlijk te zijn vind ik dat toch niet zo rendabel. Jij wel?

Tijdens het handwerken een boek lezen

Ik heb het eens geprobeerd en ik zal het ooit gaan leren. Handwerken tijdens het lezen van een boek. En dan heb ik het nog niet eens over een boek over handwerken of een patroon van het project waar je mee bezig bent. Maar oprecht een totaal ander boek. Heerlijk lijkt me dat. Mijn twee lievelings hobby’s in een! 

Tijdens het handwerken naar iets luisteren

Ik ontdekte een poos geleden de wereld van audioboeken. Wow! Wat is dat fijn! Het is wel even wennen in het begin maar het komt behoorlijk dichtbij het lezen van een boek tijdens het handwerken. Apps zoals Audible of Storytel bijvoorbeeld zijn ideaal om te gebruiken. Je zoekt simpelweg het boek op dat je wilt luisteren, downloadt het en je kunt meteen aan de slag. Boeken duren vaak uuuuuuuuuuren lang. Veel tijd om te handwerken dus! Tijdens het breien van deze muts, die binnenkort in mijn Online Handwerk Dagboek zal verschijnen, luisterde ik de Spotify playlist die we laatst met een groepje mensen op instagram samen maakten. 

Tijdens het handwerken dagdromen

Met de juiste muziek op tijdens het handwerken kan ik helemaal wegdromen. Verhaaltjes maken in m’n hoofd, dagdromen over de toffe dingen die ik allemaal gedaan heb. Handwerktijd zou van mij best vaker dagdroomtijd mogen zijn.

Tijdens het handwerken op een terras zitten

Er is een steeds groter wordende groep handwerkers die hun projecten lekker mee naar buiten nemen. Ik ben door ook een van! Wat is het heerlijk om in het zonnetje met een handwerkproject van een drankje te genieten. Ik zou willen dat ik dat iedere dag kon doen! In de winter is het bovendien ook erg lekker om ergens in een café of koffietent te zitten genieten. Wat hebben we toch mazzel met deze hobby!

Wat doe jij tijdens het handwerken?

Je kunt dus werkelijk óveral handwerken. Plekken waar ik het nog niet heb geprobeerd zijn in bad of tijdens het paardrijden. Maar voor de rest heb ik mijn handwerkprojecten echt wel naar de gekste plekken meegesleurd. Zeker tijdens het luisteren naar iets leuks zoals een van de uitzendingen van de Online Handwerk Club, vermaak ik mij enorm. En jij? Waar handwerk jij allemaal? Laat het me hieronder weten!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs

Leave a Reply