Een makkelijke mandala haken

Dit gaat misschien wel mijn meest onbehulpzame blog ooit worden! Ik haakte namelijk laatst heel spontaan een mandala en ik weet niet meer zo goed hoe ik dat gedaan heb. Heb je toch iets aan deze blog? Ja! Wil jij ook gewoon een mandala haken op gevoel, dan kun je dat zeker nadat je deze blog hebt gelezen. Het is een heerlijk handgemaakt project die voor een fijn middagje slow living heeft gezorgd . Klaar ervoor? Let’s go!

De Morning Flower Mandala

Laatst haakte ik een prachtige mandala. Het patroon was de Morning Flower Mandala van Kim haakt. In deze vlog neem ik je van begin tot eind mee!

Waarom wilde ik een makkelijke mandala haken?

Het vinden van woondecor voor het voorjaar vind ik nogal een uitdaging. Ja ik zou m’n hele woonkamer vol met paashaasjes kunnen zetten maar om heel eerlijk te zijn is er ook een grens. Toen ik laatst helemaal genoeg had gehad van mijn huidige handwerkprojecten wilde ik even iets kleins en simpels maken zodat ik weer even een project kon afmaken. Ik vind het heerlijk om te handwerken maar ook ontzettend fijn om een project af te ronden. Dat was dus het doel! In de woonkamer stond een kaarsenstandaard die we eigenlijk niet echt meer gebruikten en dus besloot ik hem te upcyclen! 2 vliegen in een klap dus en lekker duurzaam!

Is haken makkelijk?

Misschien ben jij op deze bladzijde van mijn Online Handwerk Dagboek terecht gekomen omdat je graag wilt leren haken. Haken is, zodra je de basis in de vingers hebt, een ontzettend makkelijke hobby. Maar, de eerste stap is even pittig! Je begint met het haken van lossen en als je dat in de vingers hebt, kun je door naar het haken van vasten en andere steken. Om een mandala te kunnen haken, is het belangrijk dat je ook nog een magic loop/circle leert haken. Lukt dit allemaal? Dan kun je aan de slag gaan met het haken van een mandala. Veel plezier!

Wat heb je nodig om makkelijk een mandala te haken?

  • Minstens 1 steekmarkeerder.
  • Mandala’s haken van Haafner Linssen. Je kunt ‘m kopen op Bol.com
  • Garen dat mooi bij jouw interieur past. Dit  Bobbiny macrame  garen van 3mm is ideaal! Ik ben dol op natuurlijk ogend materiaal zoals dit juten garen.
  • Een haaknaald dat past bij het garen waar je mee aan de slag gaat. Deze Clover Amour set is mijn lievelings.
  • Een metalen ring om jouw mandala in op te spannen.

Hoe werkt het haken van een mandala?

Een mandala begin je áltijd met een magic circle. Je kunt als alternatief ook een bepaalde hoeveelheid lossen in een rondje haken. Persoonlijk vind ik dit minder mooi. Het is belangrijk om met een steekmarkeerder aan te geven waar het begin van de toer is. Zo kun je de toer altijd netjes afsluiten en aan de volgende toer beginnen. Vanuit die eerste toer kun je heel veel verschillende kanten op. Het enige dat belangrijk is, is dat je iedere toer meerdert (er voor zorgt dat er meer steken in de toer zitten dan in de vorige toer) en dat je op dezelfde plek begint en eindigt. Wil je een mandala patroon volgen? Dan weet je precies wat eruit gaat komen. Wil je zelf kiezen welke onderdelen van de mandala je wilt combineren? Dan kun je het beste een boek vol mandala’s aanschaffen en dan beetje bij beetje jouw patroon in elkaar zetten.  

Haken mandala tips en tricks

Hoe haakte ik mijn makkelijke mandala?

Ik begon met het haken van een magic circle. Daarna gebruikte ik een klein deel van een bestaand patroon om de eerste toeren netjes te krijgen. De eerste toeren bestaan in mijn mandala enkel uit stokjes. Daarna kwamen verschillende combinaties van stokjes, halve stokjes, lossen en vasten. Hierbij hield ik rekening met het meerderen in iedere toer. Omdat ik niet een specifiek beeld wilde maken, je kunt bijvoorbeeld een grote ster of grote bloem verwerken in een mandala, kon ik iedere toer een opeenvolging van steken kiezen die ik leuk vond passen bij de vorige toer. Uiteindelijk leek het er op dat mijn mandala in de ring ging passen die ik er voor wilde gebruiken. Dat bleek niet het geval.

Hoe span je een mandala op?

Het opspannen van een mandala is een uitdagende klus. Ik test of mijn mandala op het juiste formaat is gekomen door de mandala in het midden van de ring te leggen en vervolgens met twee handen uit te rekken. Of dit de meest ideale manier is, weet ik niet. Maar het werkt wel prima voor mij. Als je de mandala uitrekt, en hier dus wel een klein beetje kracht achter zet, en de mandala komt aan alle kanten netjes aan de rand van de ring dan is ze groot genoeg. Je kunt de mandala dan met vasten of halfvasten gaan opspannen. Dit vraagt wat kracht en creativiteit. Als je merkt dat jouw haaknaald gaat verbuigen, dan is het handig om toch nog een klein toertje te haken voordat je de mandala opspant.

Welke mandala’s zijn makkelijk?

Het haken van een mandala kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. Dat is de magie van mandala’s! Ik heb heerlijk kunnen genieten van het haken omdat ik telkens alleen keek naar de volgende toer. Het haken van deze mandala was daarom voor mij de ultieme manier om te ontspannen! Wil jij met een kant-en-klaar patroon aan de slag gaan? Dan heb je geluk! Ik zet enkele gratis mandala patronen hieronder op een rijtje.

Andere handwerkprojecten

Ben je op zoek naar andere handwerkprojecten? Ik deel wekelijks inspiratie op zowel Charlingual.com en op YouTube zie je iedere woensdagavond alle prachtige handwerkprojecten van de mensen die meedoen met de Online Handwerk Club! Is het haken van een mandala niet voor jou weggelegd? Wellicht dat je het breien van een babymuts of het haken van cacti en andere plantjes wel ziet zitten! Heb jij ooit een mandala gehaakt? Hoe ging dat er aan toe? En wat zijn jouw tips? Deel ze hieronder!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs