Ideeën voor alternatieve paaseieren

Ieder jaar met Pasen verstoppen mijn ouders paaseieren in de tuin. Waarom? Waarom niet! Een heerlijke paasbrunch en daarna dubbel liggen van het lachen tijdens het speuren naar paaseieren is voor mij de perfecte manier om Pasen te vieren. Omdat wij dol zijn op onze zelfverzonnen tradities, zorgen mijn ouders er altijd voor dat er speciale Cadbury paaseieren verstopt zijn. Helaas kunnen we dit jaar niet naar Engeland om al dat lekkere chocola in te slaan, dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieve paaseieren. Met een beetje creativiteit maken we er zo nog steeds een leuke, gezellige dag van!

Waarom zou je alternatieve paaseieren willen?

Er zijn duizend-en-een redenen om geen gebruik te maken van de “gewone” chocolade paaseieren. Denk aan allergieën of de wens om minder melkproducten te eten. Wat jouw reden ook is, het mag je pret niet drukken. Of je de eieren nou gaat verstoppen of niet, maakt trouwens ook helemaal niet uit. Een feestdag draait om de sfeer. Bij ons thuis vermaken we ons met het speuren naar (slecht) verstopte paaseieren maar dat kan er bij jou thuis helemaal anders uitzien. Een alternatief voor paaseieren zou natuurlijk ook kunnen zijn dat je helemaal niet aan pasen doet. Ook prima natuurlijk!

Alternatieve paaseieren zoeken

Waar moeten alternatieve paaseieren aan voldoen?

Ik ben op zoek gegaan naar een paar creatieve ideeën ter vervanging van de standaard chocolade paaseitjes. Hoe jij invulling geeft aan jouw zoektocht naar een alternatief voor paaseieren, is helemaal aan jou. Natuurlijk hoeven deze paaseieren nergens aan te voldoen! Maar, wil je toch de verbinding houden met Pasen? Dan zou je er voor kunnen kiezen om deze drie dingen in het oog te houden:

  • Eieren worden als symbool voor vruchtbaarheid gebruikt. Het verstoppen van eieren is gekoppeld aan hoe de boeren vroeger eieren begroeven op hun land. Zij geloofden dat dit het land vruchtbaar zou maken.
  • De vastenperiode zag er vroeger heel anders uit dan de vastenperiode die wij nu kennen. Het was een hele sobere periode van het jaar. Met Pasen, als vasten dus voorbij was, werden eieren geverfd zodat de tafel er weer feestelijk uitzag.
  • Het beeld van de paashaas stamt af van de Godin Eastra. Er wordt geloofd dat zij de vorm van een haas aannam toen ze naar de aarde kwam.

Je kunt ook dit allen overslaan en gewoon op zoek gaan naar iets dat de vorm van een ei heeft. Dat heb ik althans dit jaar gedaan…

Alternatieve paaseieren, mijn tips

Nu je wat meer weet over de herkomst van Pasen, paaseieren en de paashaas deel ik graag mijn tips voor alternatieve paaseieren. Vind je het leuk om met een paas handwerkproject aan de slag te gaan? Ik maakte een overzichtje van allerlei leuke paas handwerkprojecten. Het zijn behoorlijk creatieve ideeën, al zeg ik het zelf…

Broodhaantjes, alternatieve paaseieren

Paaseitjes bingo

Er zijn over de jaren allerlei verschillende gekleurde paaseieren op de markt gekomen. Bij de dichtstbijzijnde kringloop vind je vast een hele mand vol. Deze gekleurde eitjes kun je telkens weer opnieuw gebruiken. Voor paaseitjes bingo bijvoorbeeld! Maak een bingokaart met daarop de verschillende paaseieren en deel ze uit aan je gezinsleden. Hoewel de paaseieren zelf niet zo bijzonder zijn, maak je er wel een interessant spel van door te kijken wie als eerste zijn bingo kaart vol heeft! Uiteraard wint degene die als eerste alle paaseieren op de bingo kaart gevonden heeft een leuke prijs. Zoals bijvoorbeeld een heerlijk, versgebakken broodhaantje.

Alternatieve paaseitjes bingo

Gehorige paaseieren

Er bestaan ook plastic paaseieren die hol van binnen zijn. Die kun je dan open maken en vullen met iets leuks of lekkers. Je kunt ze telkens weer opnieuw gebruiken. Lekker duurzaam dus! Heb je rijst, pasta en gedroogde peulgroente in huis? Daar kun je deze eitjes mee vullen! Vul je telkens twee eieren met hetzelfde geluid (dus 2x rijst, 2x macaroni, etc.)? Dan mogen jouw huisgenoten op zoek naar twee dezelfde paaseieren. Het wordt gegarandeerd een gezellige, hectische boel!

Alternatief paasei plastic

Zachte paaseieren

Van de week stuurde ik mijn moeder een appje met daarin een foto en de vraag “Lijkt dit voldoende op een paasei?” Met een beetje creativiteit kun je namelijk in een bolletje wol écht wel een paasei zien. Toch? Oké, het is wat ver gezocht. Maar, creatief is het wel! Voor mij, en iedere wol-liefhebber, is dit in ieder geval het perfecte alternatieve paasei!

Prachtige paaseieren

Terwijl ik nog niet bijgekomen was van de lol die ik had over mijn zachte paaseieren, stuitte ik op nog een heel creatief idee! Hele harde paaseieren! Waar ik eerst alleen dacht aan een mooie, enigszins ronde edelsteen, kwam ik er ook achter dat er eivormige edelstenen zijn! Die eivormige edelstenen zijn overigens wel bedoeld als Yoni eieren, maar goed daar hóef je ze natuurlijk niet voor te gebruiken als je daar geen behoefte aan hebt.

Yoni ei alternatief ei

Zelfgeverfde paaseieren

Zelf eieren verven is ontzettend leuk om te doen. Of je ze nou met natuurlijke middelen verft zoals de Avocado Tasjes die eerder op de blog stonden of met een speciaal setje. Je kunt er een hele ochtend mee vullen en zou in principe je hele gezin aan het verven kunnen krijgen. Paaseieren zoeken? Nergens voor nodig!

Hoe jij ook pasen viert en welke soort alternatieve paaseieren jij ook gaat gebruiken, ik hoop dat je er een gezellig dag van maakt! Gebruik jij een van bovenstaande tips? Deel ze dan vooral op Facebook of Instagram en tag mij, @charlingual, in jouw foto!    

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs