Oona Socks breien

Wil jij de audioblog luisteren? Klik dan hier om naar de YouTube video te gaan!

Anderhalf jaar na het breien van mijn allereerste paar Vanilla sokken begon ik deze zomer aan mijn eerste paar uitdagende sokken. Met een lange aanloop, uitdagende momenten, prachtige materialen en uiteindelijk twee hele fijne sokken was het breien van mijn Oona Socks een heel avontuur! Lees maar mee in deze bladzijde van mijn Online Handwerk Dagboek.

Benodigdheden en doelen voor de Oona Socks

Gewapend met een dik boek die 52 weeks of socks heet, een mapje breinaalden, een steekmarkeerder en een bol sokkenwol die ik cadeau kreeg van Esther van Starfiber Studio vertrok ik afgelopen zomer op vakantie naar het Noorden van het land. Mijn plan? Een paar sokken uitkiezen uit het boek en er een proeflapje voor breien. Dát moest toch vast wel lukken!

Het bleek nog best lastig om precies te vinden waar ik behoefte aan had! Zo had ik een paar vereisten:

  • Het patroon moest toe up zijn zodat ik lekker door kon breien totdat ik op de helft van mijn bol was.
  • Er mochten geen kabels in het patroon voorkomen. Dat was een stap die ik nog niet durfde te maken.
  • Ik moest de sokken wel mooi vinden (klinkt vanzelfsprekend, toch?).

Het vinden van het juiste patroon

Iedere avond zat ik in ons houten huisje te bladeren door het boek. Op zoek naar het perfecte paar sokken. Ik begon met 20 sokken die ik mooi vond en wist er iedere avond wel een paar weg te strepen. Toen ik nog maar een stuk of 3 sokken over had ging ik twijfelen. En begon ik weer van begin af aan. Uiteindelijk heeft het bijna de hele week in ons natuurhuisje geduurd voordat ik gekozen had welke sokken ik wilde gaan breien. Doe jij ook zo lang over het voorbereiden van een nieuw handwerkproject? Het breien van mijn Oona Socks had dus een behoorlijk lange aanloop. Volgens mij was ik zelfs langer bezig met de voorbereidingen dan met het daadwerkelijk breien van de sokken zelf (als ik een beetje mag overdrijven althans).  

52 weeks of socks

Help is on the way dear!

Sokken leren breien was toen ik met de Online Handwerk Club begon een doel op zich. De kleine breinaalden, het dunne sokkengaren en de moeilijke benamingen van alle onderdelen van het patroon voelde voor mij als een compleet vreemde taal. Gelukkig was het met mijn Oona Socka helemaal anders. Inmiddels weet ik hoeveel YouTube tutorials er zijn om mij te helpen bij het breien. Steken opzetten met de German Twisted Cast-On? De afkorting BOR? Wat een Heel Flap nou precies is? Op elke vraag was, dankzij oma Google, een antwoord te vinden!

Sokken breien Oona socks

Toe up? Of topdown?

Weet je nog dat ik zei dat ik persé toe up socks (sokken waarbij je dus met de tenen begint) wilde breien? Uiteindelijk is dat dus helaas niet gelukt. Ik begon met de boord. Omdat ik geen zin had om weer een normale k1, p1 boord te breien (hierbij wissel je telkens 1 rechte met 1 averechte steek af), besloot ik om de boord uit een ander patroon van hetzelfde boek te gebruiken. De boord bestond uit de volgende steken: p2, k2, p2, k1 door de achterste lus. Maar bij sok twee kwam ik erachter dat ik bij sok 1 niet echt dat patroon had gevolgd… Geen idee wat daar mis was gegaan maar ik heb wel zeker een uur zitten te puzzelen met wat ik nou precies wél had gedaan bij de boord van sok 1. Mijn tip? Als je bezig bent met je boord. Controleer even dat je daadwerkelijk aan het doen bent wat er staat! Eigenlijk spreekt dat al voor zich he. Achja, ik was enthousiast!

Mijn eigen aantekeningen maken

Bij het breien van de Oona Socks was ik constant bezig met het breien van eenzelfde kantpatroon. Dit patroon bestond uit 9 toeren waarin verschillende steken zich afwisselden. Tijdens de been van sok 1 had ik het hele tijd mijn boek op schoot en dat begon best zwaar te worden. Uiteindelijk besloot ik om een eigen tekening te maken van de steken die in het patroon zaten. Dit zorgde er voor dat ik (en alleen ik) precies wist wat ik moest doen tijdens het breien van dit patroon. Heel handig want ik had niet langer een dik boek op schoot maar slechts een klein briefje met mijn aantekeningen. En dat briefje paste dan weer perfect in mijn projectbag!

Oona socks breien 52 weeks of socks

Nieuwe onderdelen van de Oona Socks

De manier van breien van zowel de hiel als de teen was helemaal nieuw voor mij. En een sok afronden met de Kitchener Stitch was ook een spannende nieuwe ervaring. Maar, ik ben uiteindelijk ontzettend tevreden met deze prachtige sokken. Dat kan ook niet echt anders als je een mooi patroon combineert met een fijne sokkenwol, toch? Het oppakken van steken heb ik deze keer ook ietsjes anders aangepakt. Ik heb veel gelezen over het gebruiken van een haaknaald bij breiprojecten. Dus pakte ik alle steken eerst op met een haaknaald waarna ik ze overzetten op mijn breinaald. Jeutje wat een verschil! Ik raad dit vanaf nu iedereen aan!

Haaknaald bij het breien

Raad ik dit patroon aan?

JA! Dit patroon was het perfecte patroon voor mij. Het bracht een paar uitdagingen met zich mee maar ook voldoende herhaling zodat ik af en toe lekker door kon breien. Ik ben er van overtuigd dat een fijne combinatie van beide er voor zorgt dat ik veel plezier in mijn handwerk beleef. Een groot deel van de tijd tomeloos doorwerken maar af en toe even flink concentreren op een lastig onderdeel van het patroon is voor mij helemaal perfect! Zo wissel ik ontspanning en inspanning op een prettige manier af. Het werken aan dit project was mijn dagelijkse slow living moment!

Leren klompen met Oona Socks

Mijn tips voor de Oona Socks

Maak gretig gebruik van tutorials op YouTube. Of uberhaupt van vrij toegankelijke informatie op Google! Een patroon is niet heilig en het is vaak belangrijk om daarbuiten op zoek te gaan naar extra informatie. Zo wist ik bijvoorbeeld niet wat de afkorting BOR betekende… Beginning Of Round dus! Dankjewel internet! Een andere tip is om jouw sokken goed te verzorgen. Door ze met de juiste wolwasmiddel te wassen, je sokken niet te vaak te wassen (dus niet na iedere wasbeurt!). Dit is niet alleen goed voor je sokken maar ook nog eens duurzaam! Tot slot, maak (waar het even kan) gebruik van natuurlijke garen om jouw sokken te breien. Je weet wat ze zeggen over mensen met grote wollen voeten…

Oona socks op de stoel

Ik ben dól op mijn Oona Socks! Ze zitten heerlijk, zijn lekker warm en passen zelfs mooi bij mijn Dr. Martens! Ik kan niet wachten om mezelf weer uit te dagen met het breien van een nieuw paar sokken. Misschien dat ik bij het volgende paar aan de slag ga met kabels… Wil jij mij een tof sokkenpatroon aanraden? Laat dan hieronder een berichtje achter!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs

This Post Has One Comment

  1. Li Ying Brouns

    Wow wat een mooie sokken. Ik heb tot nu toe pas een paar sokken gebreid, namelijk de thistle thorn socks van Jane Burns uit Scheepjes Yarn 10: the color issue. Zeker een aanrader, want ze breien heerlijk en ik vind ze prachtig. Verder vind ik de coffee bean socks van Star Fiber Studio en de sokken uit de sokkenrace van Woll of Fame erg mooi, vooral de patrijspoortjes sokken vind ik echt prachtig. The Faded Wood Socks uit This Handmade life en de Sendai Socks ontworpen door het Regia Design team vind ik ook fantastisch. Genoeg keuze dus voor een volgend paar zelfgebreide sokken.

Leave a Reply