Onderzoeken hoe je een duurzamere keuze kunt maken in welke watjes, wattenschijfjes en wattenstaafjes je gebruikt, was weer een leuke uitdaging. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden! Natuurlijk heb ik voor ieder wat wils. Goedkope en snelle oplossingen die sowieso duurzamer zijn dan wat je nu gebruikt, maar ook oplossingen waarbij je wat meer geld moet investeren. Welke oplossing het beste bij jouw situatie past, weet alleen jij.
Hoe vervang je jouw wattenschijfjes, watjes en wattenstaafjes?
Wil je alleen deze vraag beantwoord hebben en heb je geen behoefte om meer informatie te lezen over watten, wattenstaafjes en wattenschijfjes? Helemaal prima! Ik raad je aan om te investeren in herbruikbare watten zoals deze van Tabitha Eve, wattenschijfjes van Bamboozy en wattenstaafjes van Last Swab. Wil je hier niet in investeren? Dan kun je al een verschil maken door watten te kopen die in kartonnen verpakkingen zitten in plaats van plastic verpakking en door wattenstaafjes te kopen die geen plastic staafje hebben, maar een kartonnen of bamboe staafjes hebben.
Waar gebruiken we watjes, wattenschijfjes en wattenstaafjes voor?
De meeste mensen maken iedere dag wel gebruik van watten, wattenschijfjes of wattenstaafjes. Ze worden gebruikt om oren mee te wassen, om make up mee weg te halen of als steriel laagje tussen lichaam en verband. Helaas zijn zowel watjes als wattenschijfjes en wattenstaafjes niet goed voor het milieu. Alle drie de onderdelen van een wattenstaafje zijn in principe niet goed voor het milieu. Zowel het plastic stokje, de absorberende katoenen uiteindes en de verpakking zijn vervuilend. Ook watjes en wattenschijfjes zijn niet goed voor het milieu. Dit komt vooral door de manier waarop ze gemaakt worden en door de manier waarop mensen ze weg gooien. Bewuster met deze producten omgaan, vind ik heel duidelijk bij de slow living movement horen.
Waarom zijn watjes en wattenstaafjes niet goed voor het milieu?
Wattenstaafjes zijn vooral een probleem als ze door de wc gespoeld worden. Blijkbaar doen heel veel mensen dit. De plastic stokjes zijn verantwoordelijk voor maar liefst 60% van alle vervuiling in het riool. De staafjes komen via het riool terecht in de zee en daar breken ze af tot micro plastics of worden ze opgegeten door zeedieren. Behalve het staafje, is ook het katoen van een watje slecht voor het milieu. Om katoen te kunnen verbouwen, wordt er gebruik gemaakt van (veel) water en van giftige pesticiden. Het zijn vooral de pesticiden waar ik mij zorgen over maak. Een wattenstaafje of watje op mijn gezicht gebruiken klinkt toch wat minder fris nu ik weet waar ze allemaal mee in aanraking komen. Vind je het toch prettig om katoenen wattenstaafjes, wattenschijfjes en watjes te gebruiken? Dan is het handig om watjes van organisch geteelde katoen te gebruiken.
Duurzame(re) alternatieven voor wattenstaafjes, watjes en wattenschijfjes
Zoals in al deze blogs over duurzaamheid, geloof ik dat er niet één perfecte oplossing bestaat. Iedereen heeft eigen mogelijkheden en het is altijd belangrijk om goed te bekijken wat in jouw situatie wenselijk en realistisch is. Daarom bied ik ook altijd verschillende oplossingen aan. Bekijk wat bij jou past en kies voor een optie die duurzamer is dan wat jij nu doet. Welke optie dat is, ligt helemaal aan wat jij kunt/wilt.
- Spoel wegwerp watjes, wattenschijfjes en wattenstaafjes nooit door het toilet.
- Gebruik geen wattenstaafje om je oren schoon te maken (de binnenkant van je oor is zelfreinigend. Wattenstaafjes horen dus uberhaupt niet thuis in je oor!)
- Maak gebruik van wattenstaafjes met een staafje van bamboe of karton. Deze producten zijn minder vervuilend dan wattenstaafjes van plastic.
- Gebruik minder wegwerp wattenstaafjes, watjes en wattenschijfjes. Ik heb een pakje kartonnen wegwerp wattenstaafjes in mijn make up lade liggen. Als ik dan een keertje met make up aan het experimenteren ben, maak ik er gebruik van.
- Maak gebruik van herbruikbare katoenen schijfjes om make up mee te verwijderen.
- Maak gebruik van herbruikbare wattenstaafjes als je dit nodig vindt.
Deze producten zijn heel populair
Watjes
Watjes an sich zijn van al deze producten het minst vervuilend. Wel is het verstandig om goed te bekijken of de watjes die jij gebruikt organisch zijn gewonnen of niet. Is dit niet het geval? Dan is het duurzamer om watjes met een fsc merk te kopen:
Wattenschijfjes
Er zijn verschillende soorten duurzame wattenschijfjes. Wattenschijfjes die je vaker dan een keer kunt gebruiken worden steeds populairder. Doordat je herbruikbare wattenschijfjes heel eenvoudig in de wasmachine kunt gooien, kun je met een setje van 10 stuks letterlijk jaren vooruit!
- Herbruikbare wattenschijfjes van Last Round
- Biologische watten van Simply Gentle
- Herbruikbare wattenschijfjes van Bamboozy
- Tabitha herbruikbare Make Up Pads
Wattenstaafjes
Aan de slag met herbruikbare materialen
Investeren in producten die je vaker dan een keer kunt gebruiken, wordt steeds normaler. Je doet het niet alleen met verzorgingsproducten, maar bijvoorbeeld ook met handwerk tools Het is geen wonder dat veel van mijn Duizend Duurzame Dingen blogs over herbruikbare producten gaan. Heb jij al ervaring met duurzame(re) wattenschijfjes, watten en wattenstaafjes? Laat mij hieronder weten wat jij er zo fijn aan vindt!
Charlie Dingelstad-Machiels
Deel deze post met jouw vrienden en familie!
Charlingual
Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!