30 Slow Living activiteiten voor in het voorjaar

Ik ben dol op het voorjaar. De zon die steeds langer straalt, alle bloemen die tot leven komen en de heerlijke frisse ochtenden zijn voor mij een perfecte combinatie. Ervaren hoe de wereld ontwaakt na de koude, natte dagen van de winter is voor mij intens genieten. Veel van mijn favoriete slow living activiteiten komen in het voorjaar voor. Daarom vulde ik deze blog met inspiratie en ideeën waar jij in het voorjaar tijd en ruimte voor kunt vrijmaken. Vind je deze lijst vol met hygge activiteiten voor in het voorjaar een beetje overweldigend? Begin gewoon bij 1 activiteit per week. Neem er echt de tijd voor  en geniet! De rest komt een ander keertje vast nog aan bod.

1. Voorjaarsbloeiers in voortuinen fotograferen

Een van mijn favoriete activiteiten als de voorjaarsbloeiers allemaal staan te shinen is om ze te fotograferen. Niet omdat ik nou zo graag 1000 foto’s op mijn camera wil hebben, maar omdat je door een lens heel anders naar de dingen leert kijken. Macrofotografie is hier ideaal voor. Je kruipt haast op de voorjaarsbloem en maakt er dan een foto van. Zo zoek je de allerkleinste details van de bloem op. En of je die foto’s daarna na weggooit of op je muur hangt, dat is aan jou.

2. Een heerlijk lange wandeling maken, inclusief picknick

Ik houd niet zo zeer van lange wandelingen die nergens naartoe leiden. Ik geniet wel van wandelingen die iets meer doel hebben. Een lange wandeling inclusief heerlijke picknick is voor mij de perfecte oplossing. Dus pak je picknickmand, trek je oude schoenen aan en wandel naar een prachtig mooie plek waar je van jouw picknick kunt gaan genieten.

3. Jouw tuin klaarmaken voor de zomer

Hoewel het op dit moment pas half februari is, sta ik nu al te stuiteren om mijn tuin(tje) klaar te maken. Het gras verticuteren en de kale plekken inzaaien. Het najaarsonkruid weghalen. Onze loungeset en tuintafel ontdoen van het groene laagje erbovenop. De schuur uitmesten. Het liefst plan ik een paar weekenden telkens enkele uren in waarbij ik mijn tuin nieuw leven inblaas. En of je nou een giga tuin hebt of een balkonnetje hebt. Er zijn altijd weer klusjes die je kunt doen om het voorjaar te verwelkomen.

pexels-gary-barnes-6231823

4. Alle ramen in huis lappen

Ik weet het. Er zijn weinig mensen die hier op zitten te wachten. Toch moet het zo af en toe gebeuren. Tijd er voor vrij ruimen en zorgen voor een lekkere snack als beloning als de ramen gelapt zijn helpt al enorm. Een fijn audioboek, podcast of playlist in je oren zorgt er ook nog eens voor dat het gewoon een uurtje fijn werken wordt.

5. Tapijten, kussens en lakens laten uitwaaien in de frisse lucht

Dit is nou écht zo’n heel handig en vooral ook heel relaxed klusje dat in het voorjaar over het hoofd wordt gezien. Als je nou net bij de tip om je ramen te lappen al dacht dat ik doorgedraaid was dan staat je nu nog wat gekkers te wachten! Haal al je dekens, kussens en tapijten de tuin in een klop ze met alle macht uit. Dat hoeft niet snel en dat hoeft niet meteen. Als je alles de hele dag in de tuin laat liggen en ieder uur één ding uitklopt, kom je er ook! Vervolgens turen naar de stofwolkjes die door de lucht zweven is ook een slow living activiteit op zichzelf!

6. Verse broodjes bakken

Hoewel ik niet zo handig ben wat bakken betreft, vind ik het wel heerlijk om afbakbroodjes in de oven te stoppen. Ook kaneelbroodjes of croissants verdwijnen zo af en toe eens in het voorjaar mijn oven in. Gewoon. Omdat dat lekker is en omdat ik dan net dat beetje meer tijd neem om van mijn ontbijt te genieten.

anshu-a-6yqcNa8btxw-unsplash

7.Kiemgroente verbouwen

Ik ben vorig voorjaar verslaafd geraakt aan het verbouwen van mijn eigen tuinkers en andere groenten. Ik was er iedere dag mee bezig en ik heb boterhammen vol met heerlijk verse kiempjes gegeten. Ik was zelfs zo enthousiast dat ik een hele blog heb geweid aan deze nieuwe hobby. Natuurlijk staat de blog over tuinkers en andere kiemgroenten vol met tips!

8. Je handgemaakte kleding wassen

It’s that time of year! Alle sokken, truien, topjes en sjaals gaan in bad! Handgemaakte wollen kleding en accessoires hoeven in principe niet vaak gereinigd te worden. Toch vind ik het altijd wel zo fijn om al mijn spulletjes grondig te badderen voordat ze op worden geborgen voor het najaar. (Of in het geval van sommige handgemaakte topjes juist hun entree maken in de zomer). De  no-rinse wolwasmiddelen van Soak zijn mijn favoriet. Alle wasmiddeltjes ruiken heerlijk en na een bad mijn wolletjes dus ook!

9. Zoekopdrachten instellen bij Vinted en Marktplaats

Wist je dat je zoekopdrachten kunt instellen bij sites zoals Marktplaats en Vinted? Ik niet! Ik kwam hier pas laatst achter en maak er nu gretig gebruik van. Zijn er dingetjes die je graag wilt aanschaffen de komende maanden, maar wil je ze liever duurzamer op de kop tikken? Dan is het instellen van een zoekopdracht ideaal. Ik ga over een poosje mijn hele kledingkast langs om te bekijken wat ik nou graag nog zou willen als het warmer weer wordt en maak daar dan zoekopdrachten voor aan. Ideaal!

10. Met een cabrio toeren

Dit staat al jaaaaren op mijn wensenlijstje. Wat lijkt het mij leuk om een supermoderne cabrio te huren en dan een dag te gaan toeren. Kan hier in Limburg, of ergens in Nederland of juist ergens in het buitenland tijdens een vakantie. Het wind in je haar, een heerlijk muziekje op en een picknick op de achterbank klinkt voor mij als een ultiem genietmoment zo in het voorjaar!

11. Je huis vullen met voorjaarsbollen

Ok, vullen is misschien een beetje veel, maar wat is het fijn om voorjaarsbloemen in huis te halen! Afgelopen november heb ik verschillende bollen in de voortuin en de achtertuin geplant en als er nu zo af en toe alvast een narcis open gaat, knip ik ‘m gauw af en breng ik ‘m naar binnen. Daar staat de narcis dan te pronken in een glaasje. Ook ga ik zo af en toe langs bij de lokale bloemenzaak en neem ik een paar bloeiende bollen mee. Daar vrolijk ik dan meteen de regenachtigste dagen mee op!

Voorjaarsbloem narcis
  • 12. Ademhalingsoefenen of yoga oefeningen in de tuin doen

    Vanochtend ging ik weer aan de slag met dit goede voornemen. Even ademen en/of een serie yoga oefeningen doen. Ja, in de tuin! Het was dan wel behoorlijk fris, maar ik voelde me na een kwartiertje oefeningen te hebben gedaan wel meteen heerlijk wakker. Yoga oefeningen doen of gewoon even concentreren op mijn ademhaling is ontzettend fijn voor mijn mentale gezondheid (byebye paniekmomentjes) en het is ook gewoon goed voor mijn lijf. Klinkt jou dit ietwat te zweverig in de oren? Gelukkig zijn er heel veel verschillende manieren om yoga of ademhalingsoefeningen een plek in je dag te geven. Je hoeft écht niet tussen de wierrookstukjes te zitten. (al mag dat natuurlijk wel!)

    13. Een voorjaars playlist maken en draaien

    De juiste muziek opzetten kan een moment of dagdeel voor mij helemaal maken of breken. Daarom heb ik een heel legioen aan playlists voor ieder moment klaarstaan op Spotify. Heb jij nog échte lente songs die ik op mijn playlist moet zetten? Laat het mij onderaan de pagina in een berichtje weten!

14. Nieuwe foto’s en posters ophangen

Ik heb op verschillende plekken in huis posters, kaarten en foto’s ophangen of in lijstjes staan. Ieder seizoen bekijk ik alles opnieuw en haal ik foto’s, posters en kaarten weg die bij het vorige seizoen horen. Die vervang ik dan weer voor nieuwe die wel in het seizoen passen. Het is een kleine, eenvoudige taak, maar wel een waar ik veel plezier uit haal!

15. Je kledingkast uitmesten

Het uitmesten van de kledingkast hoort écht bij het voorjaar. Aan het einde van de winter alle warme truien en dikke sokken opbergen, vind ik altijd weer een fijn klusje. Orde scheppen in de chaos en alle onnodige kleding wegdoen brengt rust in zowel mijn kledingkast als mijn hoofd. Voor tips over hoe jij jouw kledingkast kunt ontdoen van onnodige hoeveelheden kleding? Ik deel in deze blog tips die jou op weg kunnen helpen!

16. Je receptenboek vullen met voorjaarsrecepten

Sinds ik vorig jaar voor kerst van Bas een leeg receptenboek kreeg, ga ik eens in de zoveel tijd een avondje zitten om het boek in te vullen. Ik houd er enorm van om gerechten passend bij het seizoen uit te zoeken en te leren. En daarna uiteraard op de schrijven in mijn receptenboek. Heb jij een fijn voorjaarsrecept dat je graag met mij wilt delen? Scroll helemaal naar beneden en laat een berichtje achter!

17. Je voorjaars skincare routine oppakken

Jouw huid heeft in het voorjaar iets heel anders nodig dan in de winter. Daarom is het belangrijk om je skincare routine eens goed onder de loep te nemen. Bij Big Green Smile vind je een ruime keuze van natuurlijke en biologische verzorgingsproducten van gerespecteerde merken.  

18. De schuur en/of garage opruimen

Hoewel dit niet mijn lievelingsklusje is, is het er wel een waar ik in het voorjaar tijd voor vrijmaak. Het uitruimen van de schuur, garage, kelder of zolder geeft een ontzettend voldaan gevoel. Bekijken welke spullen je eigenlijk niet meer nodig hebt, spullen op een handigere plek neerzetten en spullen nieuw leven inblazen past perfect bij dat nieuwe, frisse gevoel dat het voorjaar altijd geeft.

pexels-burst-545042

19. Je voorbereiden op een stekfeestje

De lente is het beste seizoen om te stekken. Je planten beginnen weer flink te groeien en er komen allemaal stekjes uit de aarde oppoppen. Geef de stekjes een goede plek in huis zodat ze groot en sterk kunnen worden en organiseer daarna een stekjes feest! Ik organiseerde vorige zomer voor het eerst een stekjesfeest met vriendinnen en het was onwijs gezellig. Jij maakt iemand anders blij met jouw stekjes en in beurt maken zij jou blij met nieuwe stekjes.  

20. Een voorjaarsijsje eten

Ik houd helemaal niet van zoetigheid. Maar als ik in het voorjaar de ijscokar voorbij hoor komen, kan ik het niet laten om toch dat eerste ijsje van het nieuwe jaar te kopen. Ook al is het buiten eigenlijk nog net iets te koud.

21. Een kwartiertje schommelen in de speeltuin

Laat het kind in je hart vrij! Ga naar de lokale speeltuin, zoek een comfortabele schommel uit en schommel een kwartiertje gewoon heen en weer. En kijken de buurkinderen je een beetje vreemd aan? Als je hun na jouw schommelbeurt een flinke zet geeft als ze zelf op de schommel zitten, ben je voor altijd hun beste vriend.

22. Begin een nieuwe to do lijst

Wie heeft er nou niet een eeuwigdurende to do lijst? Verschrikkelijk! Het voorjaar is het perfecte moment om dat ding eens in de fik te steken. Of gewoon weg te gooien. Want als je er al to do’s op heb staan die je al een halfjaar onder de mat schuift, ga je ze niet nu plots wel doen. Bekijk de to do lijst aandachtig en realistisch. Welke dingen zijn een prioriteit en welke dingen kun je eigenlijk gewoon laten.

23. Begin aan dat project waar je ooit aan wilde beginnen

NU is het moment! Het voorjaar is bij uitstek het juiste moment om nieuwe dingen te starten. Of dat nou een verbouwing in huis is, een handgemaakt project of gewoon een klusje dat veel te lang is blijven liggen, in het voorjaar ga jij aan dit project beginnen. Ik weet het zeker! De komst van jonge dieren zoals lammetjes en kuikens laat zien wat de lente allemaal kan waarmaken. Na de koude wintermaanden is het tijd om aan de slag te gaan met iets nieuws. Het geeft zo’n voldaan gevoel om iets nieuws tot leven te wekken. Tijd hiervoor vrijmaken en de belofte aan jezelf om hier ook echt mee aan de slag te gaan, is zó waardevol. En voor mij een van de belangrijkste manieren om de slow living lifestyle vorm te geven. Aan welk project heb jij altijd al willen werken? Scroll naar beneden en laat het mij hieronder weten!

katie-goertzen-dvhWj4Ofobw-unsplash

24. Geef je auto en/of fiets een grote schoonmaak

Dit is nou echt een taak die ik in oktober voor het laatst doe en vervolgens maandenlang links laat liggen. Als het de hele tijd regent (en dat doet het vaak in Nederland) dan heeft het toch helemaal geen zin om je auto, brommer of fiets schoon te maken? Maar nu de eerste échte weekenden vol zon onze kant op komen, is het tijd om hier ruimte voor te maken in mijn planning. Een middagje soppen levert veel moois op!

25. Breng een bezoekje aan de lokale boer

Wist je dat veel kinderen niet weten dat melk uit een koe komt in plaats van uit de supermarkt. Ik maak geen grapje! We gaan steeds minder vaak op bezoek bij de lokale boer en dat siert ons als moderne mens absoluut niet. Dus, pak je pasgewassen fiets en maak een fietstochtje naar de boer! Het ideale moment om naar de boer te gaan is op de dag dat alle koeien voor het eerst sinds vóór de winter het veld weer op mogen. Deze website staat vol met boerderijen die een heus evenement maken van de koeiendans!

DSC07249

26. Help mee in het park

In het parkje bij ons om de hoek komen er vanaf het voorjaar maandelijks mensen uit de buurt bijeen om alle perkjes, grasvelden en het hondenspeelveld te verzorgen. Hoewel ik hier helaas nog niet bij ben aangesloten (hoezo introvert?), wil ik hier dit voorjaar wel aandacht aan schenken. De buurt een beetje helpen en mezelf een middagje tuinieren in een mooi park wordt hopelijk een van mijn slow living momenten van de maand dit voorjaar!

27. Breng de voortuin van je buren op orde

Heb je geen park in de buurt? Bekijk dan eens de voortuin van je (oudere of mindervalide) buren! Steek je handen uit de mouwen, bel aan en vraag of je een uurtje mag onkruidruimen. En als je directe buren daar geen trek in hebben, is er vast iemand anders in de straat die wel een extra paar groene vingers kan gebruiken!

28. Her-lees of her-kijk je lievelings boek of film

Hoewel ik in de winter natuurlijk heel veel films kijk, audioboeken luister en series binge, mag er ook gewoon in het voorjaar ruimte gemaakt worden voor deze hobby. Ik heb het dan niet over doelloos zappen of scrollen, maar over het bewust uitzoeken van programma’s, films en boeken die jou raken. Waarom zou je daar niet ook als ze zon schijnt van mogen genieten?

29. Fix alle gaatjes in jouw voorjaar- en zomer outfits

Of jij nou handwerker bent of niet, het fixen van gaatjes in jouw outfits kan werkelijk iedereen. Het is ontzettend zonde om kleding weg te gooien omdat je er een gaatje in hebt zitten, omdat er een naad los is gekomen of omdat je er een hardnekkige vlek in hebt zitten. Pak je naald en draad en vlekkenzeep er bij en maak er met vrienden een middagje van.

30. Geniet heel eventjes van de zon

Mijn allerlaatste tip is een hele eenvoudige. Je kunt het altijd en overal doen. Stop. Stop gewoon met wat je aan het doen bent en geniet. Keer je gezicht naar de zon en voel de warmte van de zonnestralen. Wat mogen we toch onwijs dankbaar zijn voor het voorjaar. Voor de nieuwe cyclus die start. Al is het maar heel eventjes. Geniet.

kenta-kikuchi-LZ6BTZnizD8-unsplash

Wouw! 2500 woorden aan inspiratie! Niet verbazingwekkend eigenlijk aangezien ik onwijs veel houd van het voorjaar. Na de koude, natte winters die Nederland kent, kijk ik altijd uit naar wat het voorjaar zal brengen. Ik hoop jou ook te inspireren om zelf tijd vrij te maken om jouw beste slow living leven te leiden dit voorjaar. Ga jij met een van deze activiteiten aan de slag? Het lijkt mij heel leuk om dit zo af en toe eens op Instagram voorbij te zien komen! Gebruik #slowlivinglente en dan komen al jullie fijne slow living momenten van dit voorjaar allemaal samen op één plek!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Leave a Reply