Een momentje voor jezelf. Wat is dat eigenlijk?

Er wordt zo vaak gesproken over het nemen van “een momentje voor jezelf”. Ik vond dat altijd zo’n onwijs vage opmerking! Wat zou dat dan moeten zijn? En mag ik er dan niemand anders bij betrekken? Wanneer moet ik zo’n momentje nemen? En wat moet ik dan doen? Een momentje voor jezelf nemen is zo eenvoudig helemaal niet. Wil jij een beetje beter begrijpen hoe het nemen van een momentje voor jezelf er uit zou kunnen zien? Dan zit je hier goed!

Een picknik momentje voor jezelf

Wie neemt een momentje voor zichzelf?

Toen ik nog voor de klas stond, was “neem even een momentje voor jezelf” iets dat we vaker tegen kinderen zeiden als ze hoog in hun emoties zaten. Een grote emotie of een emotie die als groot wordt ervaren vindt niet altijd op een prettige manier een weg naar buiten. Door even afstand te nemen van een klas vol kinderen en je leerkracht konden kinderen alles rustig laten zakken. Ze namen een momentje voor zichzelf. Dat kon op de gang, even op het toilet, door een rondje buiten te lopen. Inmiddels heb ik geleerd dat volwassenen ook momentjes voor zichzelf kunnen gebruiken.

Als een volwassene een momentje voor zichzelf neemt, dan…

kan dat op heel veel verschillende manieren. Hoe jij een momentje voor jezelf neemt, is ook volledig afhankelijk van waar je behoefte aan hebt. Ook mag de omgeving niet vergeten worden. Woon je bij je ouders? Op jezelf? Met een partner samen? Op kamers? Met een huisgenoot? Dit heeft veel invloed op wat jij nodig hebt. Maar ook de plek waar je woont kan hier invloed op hebben. Woon je middenin een stad? In the middle of nowhere? In een huis met meerdere kamers? In een appartement met 1 kamer? En dan hebben we het nog niet eens over waar jij energie van krijgt! Bloei jij juist op als je met veel mensen samen bent? Of kom jij helemaal tot rust als je in je eentje iets gaat ondernemen? Zijn er bepaalde vrienden of familieleden bij wie jij kunt uitrusten? Of zijn er juist mensen waar je beter niet mee kunt optrekken als je energie wilt bijtanken?

Wat is het doel van een momentje voor jezelf nemen?

En dan dit nog! Waarom heb je een momentje voor jezelf nodig? Komt het doordat je iets aan je hoofd hebt? Te veel werk hebt? Te weinig werk hebt? Voel jij je thuis opgehokt of juist vrij? Zijn je collega’s op het werk te druk of juist te rustig? Het hangt allemaal samen. Het is daarom ook ontzettend belangrijk om te onderzoeken hoe jij je voelt en waarom jij je zo voelt. Anders blijf je maar pleisters plakken. Over het algemeen kun je wel zeggen dat het doel van een momentje voor jezelf nemen, is om terug in je vel te komen. Je zou het als een rekensom kunnen zien.

Eerst voel je je niet goed. Je neemt een momentje voor jezelf. Daarna voel jij je wel goed.

Natuurlijk is het niet zo zwart-wit. Maar, het komt wel in de buurt! Een momentje voor jezelf nemen is dus echt bedoeld als een manier om je weer fijner te voelen.

Hoe vul je dat momentje voor jezelf in?

Je kon eerder al lezen dat het zo belangrijk om te onderzoeken waarom jij je zo voelt. Dit is iets wat tijd nodig heeft. Wat ook tijd nodig heeft, is ontdekken wat voor momentje jij dan nodig hebt. Even een momentje voor jezelf nemen is makkelijk gezegd. Wat niet zo makkelijk is, is ontdekken wat voor jou werkt. Al die vragen die je aan het begin van deze blog las? Die mag je voor jezelf gaan beantwoorden. Wat zorgt er voor dat jij behoefte hebt aan een momentje voor jezelf? Is het de drukte? Of juist de rust? Is het je werk? Of juist je vrije tijd? Is het stress? Of is het juist een tekort aan prikkels?

Een momentje in het bos voor jezelf

Hoe vul ik dat moment voor mezelf in?

Als ik het gevoel heb dat ik even de boel de boel moet laten en een moment voor mezelf nodig heb, dan heb ik inmiddels een lijstje aan dingen die ik zou kunnen doen. Het zijn allemaal dingen die mij helpen om weer fijner in m’n vel te zitten en mij helpen ontspannen. Zulke momentjes inbouwen horen ook écht bij Slow Living

  • Muziek aan- of juist uitzetten;
  • Een oude, vertrouwde film of serie kijken;
  • Een oude, vertrouwde boek lezen;
  • Gaan hardlopen;
  • Aan iets handgemaakts werken;
  • Een blokje om wandelen;
  • Mezelf trakteren op iets lekkers;
  • Mediteren;
  • Uitgebreid iets met mijn haar en make-up doen;
  • In bad liggen met een audioboek

Dit zijn in principe de dingen waarmee ik mezelf echt een plezier kan doen. Zoals je kunt zien, zijn het verschillende dingen. Zo is een boek lezen op de bank onder een deken of buiten in de zon echt wel wat anders dan een paar km hardlopen. Toch hebben beide activiteiten een soortgelijk effect op hoe ik me voel. Het verschil zit ‘m juist in wanneer ik wat inzet. Zit ik de hele dag achter de computer te typen? Dan heb ik juist behoefte om ’s avonds te gaan wandelen of hardlopen. Heb ik de hele dag in de tuin gewerkt? Dan heb ik waarschijnlijk zin in iets lekkers! Ben ik bij vrienden geweest en hebben ze me aan het denken gezet met de dingen die ze vertelden? Dan helpt mediteren vaak. Ook de omgeving zo inrichten dat ik er rustig van word, helpt mij enorm. Een mooie edelsteen, een geurkaarsje en een kop thee doen wonderen!

Het heeft mij een paar jaar geduurd om dit lijstje te kunnen maken en ik ben er dan ook heel trots op. Onderschat de waarde van jezelf beter leren kennen dus niet. Het maakt een gigantisch groot verschil en zorgt voor een duurzamer behoud van jouw gezondheid.

In bad een momentje voor jezelf

Een momentje voor jezelf, nu ben jij aan de beurt!

Wellicht ben je op deze blog terecht gekomen omdat jij behoefte hebt aan een momentje voor jezelf. Wat fijn dat je dat gemerkt hebt aan jezelf! Nu is het tijd om te onderzoeken wat je graag wilt gaan doen. Ik raad je aan om wat dingen op papier te zetten. Wat heeft er voor gezorgd dat je een momentje voor jezelf wilt hebben? Wat heb je nodig om je weer fijn te voelen? Heb je dit onderzocht? Plan tijd in om hier ultiem van te genieten. Je hebt het verdiend!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs