Jouw eigen stekjesfeest organiseren? Met deze tips lukt dat zeker!

Ik ben dol op planten. Ik ben ook dol op rustige feestjes. Dus op een winterse dag besloot ik dit jaar om beiden te combineren. Wat volgde was een mega geslaagd stekjesfeest! Dit was oprecht een van de gezelligste middagen die ik aan het eind van het najaar heb georganiseren en daarom deel ik met veel plezier mijn tips voor het uitruilen van stekjes tijdens een stekjesfeest op de blog. Ben jij een plantenmama, ken jij andere plantenmama’s en zou je eens een keer aan de slag willen gaan met het organiseren van jouw eigen stekjesfeest? Dan vind je in deze blog een verzameling van al mijn tips en tricks.

Mijn tips voor een gezellig en ontspannen stekjesfeest

Toen ik een poos geleden met een vriendin praatte over het uitwisselen van stekjes, opperde ik (in mijn altijd aanwezige enthousiasme) dat ik wel een stekjesfeest zou organiseren. Niet dat ik nou wist waar ik het over had. Maarja ik opper wel vaker zulke grootse plannen. Gelukkig bleef het bij deze stekjesruil lekker rustig. Het was een heerlijk middag. Hoewel we met een groepje plantlovers waren, was het toch heerlijk ontspannen. Wat mij betreft is dit een échte slow living activiteit.  Ik verzamelde 10 tips die jou hopelijk gaan helpen bij het organiseren van jouw eigen plantenruilmiddag. Of zoals ik het noem, stekjesfeest!

Tuindeco stekjes

Vier jouw feest in het juiste seizoen

Stekjes uitwisselen kan helaas niet in elk seizoen. Dit komt natuurlijk omdat stekjes gewoon niet goed gaan in elk seizoen. Aangezien een plant zich in een bepaald jaarritme ontwikkelt, is het wel belangrijk om hier rekening mee te houden. Stekken doe je over het algemeen in het vroege voorjaar. Hetzelfde moment als wanneer bollen uitkomen, beginnen mogelijke stekjes ook te verschijnen. Een stekjesfeest kun je het beste in het late voorjaar organiseren. Mensen hebben hun stekjes dan op tijd kunnen stekken en alvast laten wortelen. Zo kun je gezonde stekjes uitruilen. Het zou jammer zijn om stekjes uit te wisselen die nog niet stevig genoeg zijn. Een autorit zou dan al gauw kunnen betekenen dat de stekjes die je hebt omgeruild niet heelhuids aankomen. Stekken uitwisselen is een hele duurzame manier om meer een verschillende plantjes te scoren.

Nodig specifieke mensen uit

Ik opperde mijn idee op tijd bij een paar meiden die ook wel groene vingers hebben. Althans, waarvan ik dacht dat ze groene vingers hadden. Waren we niet in corona tijdens geweest dan had ik even tijdens een bezoekje aan een vriendin gekeken of ze eigenlijk wel kamerplanten had, want nu kreeg ik van een paar mensen de vraag of ik het wel zeker wist… Ze konden geeneens de simpelste kamerplant in leven houden. Ik was dus best gericht op zoek naar de juiste mensen. Waarom ik zo specifiek op zoek ging naar mensen om uit te nodigen? Dat ging puur om het feit dat ik het jammer zou vinden als mensen teleurgesteld zouden zijn geraakt. Natuurlijk is het gezellig om mee te komen doen. Maar, als jij geen stekjes kunt kweken dan zou a) jij je een beetje crap voelen dat je geen stekjes mee kunt nemen om te ruilen en b) een ander zich crap voelen omdat jij niets had ingebracht. Het gaat wel een beetje over eerlijk delen bij zijn uitwissel feestje en daar wilde ik bij voorbaat alvast rekening mee houden.

Nodig mensen op tijd uit

Een ander belangrijk gegeven om rekening mee te houden is wanneer je mensen uitnodigt. Het plan werd in de winter geopperd. De ideale timing dus om mensen alvast te benaderen. Zo kon iedereen in het voorjaar ook alvast stekjes kweken om te ruilen. Inmiddels kweken heel veel mensen voor hun plezier stekjes dus stel je stuurt in het voorjaar een uitnodiging naar vrienden, dan komt het vast ook helemaal goed! Ik heb nog niet heel veel ervaring met stekjes dus wilde ook voldoende tijd hebben om te ontdekken welke planten makkelijk te stekken waren of niet. Uiteindelijk had ik 10 stekjes en kwamen er 5 vriendinnen langs voor het stekjesfeest. Ideaal!

Stekjes tijdens stekjesruil

Geef aan hoe stekjes vervoerd kunnen worden

Stekjes vervoeren is wel een dingetje. Omdat het nog zo’n jonge planten zijn, kunnen ze vaak niet veel hebben. Om er voor te zorgen dat de stekjes heelhuids bij mij in de tuin aankwamen en heelhuids bij de volgende persoon thuis, vroeg ik in de uitnodiging van mijn stekjesfeest om ze mee te nemen in potjes met potgrond. Ik had het vervelend gevonden als er glazen vaasjes in de auto waren omgevallen of iets dergelijks. Zelf haalde ik een paar oude, kunststof potjes en potgrond om mijn stekjes in te bewaren de laatste dagen voor het stekjesfeest.

Bereid je eigen stekjes voor

Mijn eigen stekjes stonden wekenlang op water op een handig plekje zodat ze konden aansterken en stevige wortels konden krijgen. Een paar dagen voor het stekjesfeest verpotte ik ze in de potjes gevuld met potgrond. Ook plaatste ik in sommige gevallen twee kleinere stekjes in een pot zodat er hopelijk wat moois uit zou kunnen komen. De grotere stekjes kregen gewoon hun eigen pot.

Tafel vol stekjes

Zorg voor een fijne stekjesruilplek

Aangezien wij onze tuin net helemaal hebben verbouwd, was dat de ideale plek om het stekjesfeest te organiseren. Ik zorgde voor comfortabele zitplekken, een tafel in de schaduw waar alle stekjes op konden staan en een aparte tafel met heel veel lekkernijen. Gezellig en ook praktisch. Iedereen legde zijn stekjes een beetje in groepjes bij elkaar en daarna verdeelden we de stekjes op soort. Voor de zekerheid alle ik ook nog wat extra plastic trays waar plantenpotjes in konden. Zo kwamen alle stekjes heelhuids terecht bij de nieuwe eigenaar.

 

Leg voldoende materiaal klaar

Naast de kunststof trays zorgde ik ook nog voor extra pottegrond, tuinierscharen en potjes. Gewoon, voor het geval dat. Extra sateprikkers en touw waren wellicht ook handig geweest bij flauwvallende stekjes maar achterafgezien was dat gelukkig niet nodig. Een extra schep was ook handig om bij de hand te hebben. Ik kocht nog wat extra potgrond en hydrokorrels, voor het geval dat we het nodig hadden. Uiteindelijk is iedereen met een zakje hydrokorrels naar huis gegaan. Wat een handig spul!

Pokon hydro korrels stekjesruil

Bak een lekkernij

Uiteraard kon ik het niet laten om ook nog wat lekkers voor te bereiden voor de gezelligheid. Dat hoort wel een beetje bij een tuinfeestje. Ik bakte deze toffe moestuin muffins van SoCelebrate. Wat een onwijs lekkere dingen waren dat. En geheel in stjil een klein beetje rommelig hahaha

Moestuin muffins lekker stekjesfeest

Maak de vegans blij

Ook haalde ik op de markt ‘s ochtends wat lekker vers fruit. Ik had even geen idee hoe het met ieders dieet zag en dit vond ik wel een fijne vegan oplossing. Met kokosmelk als basis kon er haast niets mis gaan! En jawel hoor, iedereen genoot van de heerlijke smoothies!

Verse smoothie maken stekjesruil
Verse smoothie stekjesfeest

Jouw geruilde stekjes verpotten

Toen het stekjesfeest uiteindelijk gedaan was en alle stekjes waren uitgewisseld, kregen mijn stekjes een fijne plek op een plantenrekje om aan te sterken. Overigens had ik zoveel stekjes gewisseld dat ik nieuwe potten moest gaan halen. Ach wat jammer nou!

Bekers met stekjes

Het organiseren van mijn eigen stekjesfeest om op een ontspannen manier stekjes uit te ruilen was dus mega geslaagd! Ik heb er een paar mooie, nieuwe stekjes aan overgehouden en heb nog een gezellige middag gehad ook. Dit was zeker een manier om stekjes uit te wisselen die wat mij betreft voor herhaling vatbaar is! En jij? Zou jij een stekjesfeest organiseren?

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs