Duurzaam menstrueren ~ Duizend Duurzame Dingen #6

Menstrueren. Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Of je nou zelf menstrueert, een partner hebt die menstrueert of gewoon vrienden en familie hebt die menstrueren. De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om duurzamer te menstrueren. Een van de eenvoudigste manieren om duurzamer te menstrueren is om te kijken naar welke hulpmiddelen je in huis haalt. Laten we een kijkje nemen!

Mensen die menstrueren hebben verschillende behoeftes

Inmiddels is praten over menstrueren voor de meeste mensen geen taboe meer. Althans, iedereen kent wel iemand waarmee je over menstrueren kunt praten. Ik wind geen doekjes meer om menstrueren heen. Menstrueren hoort bij mijn lijf en dat vind ik helemaal prima. Het is handig om met vrienden in gesprek te gaan over je eigen menstruatiecyclus, wat je er voor nodig hebt en wat fijn voor jou werkt. De afgelopen jaren zijn er steeds meer mogelijkheden op de markt gekomen wat duurzamer menstrueren betreft. Zo is er voor ieder wat wils. Zo ken ik mensen die het niet prettig vinden om tampons te gebruiken of mensen die het juist niet prettig vinden om maandverband te gebruiken. Er zijn mensen die menstruatieondergoed dragen en er zijn mensen die wasbaar maandverband gebruiken. Je kunt inmiddels op werkelijk allerlei manieren met jouw menstruatiebloed dealen. Het belangrijkste? Ontdekken wat voor jou werkt! Waar jij ook behoefte aan hebt, wat menstruatie hulpmiddelen betreft, het is allemaal helemaal prima. Het kan zijn dat jouw behoeftes totaal anders zijn dan de mensen om jou heen en ook dat is helemaal prima. Probeer wat uit en onderzoek wat voor jou het beste werkt.

Goedkoop duurzaam menstruatie

Duurzaam menstrueren, dat kan op (heel veel) verschillende manieren

Laat ik meteen van wal steken. Er zijn écht ontzettend veel manieren om duurzamer te menstrueren. Ik zeg altijd dat iedere stap er een is. Duurzamer leven werkt alleen als je bekijkt wat je nu doet en dan bekijkt welke duurzamere stap je kunt maken.

Producten die het minst duurzaam zijn:

 • Tampons inclusief applicator.
  De verpakking en de applicator van kunststof verdwijnt meteen de vuilnisbak in en de tampon gemaakt van katoen en microplastic verdwijnt na maximaal 8 uur de vuilnisbak in.
 • Maandverband met een geurtje.
  De verpakking van kunststof verdwijnt meteen de vuilnisbak in. De stoffen die een “lekker geurtje” toevoegen aan het maandverband irriteert de huid (en ruikt in de meeste gevallen helemaal niet beter dan bloed). Het maandverband gemaakt van katoen en microplastic verdwijnt na maximaal 8 uur de vuilnisbak in.

Producten die een stapje duurzamer zijn:

 • Wegwerp tampons die gemaakt zijn van biologisch katoen.
  Hoewel de tampons wél weg worden gegooid na maximaal 8 uur, is het katoen wél op een duurzamere manier gewonnen. Bovendien is de katoen niet met chemische middelen bespoten geworden.
 • Wegwerp maandverband gemaakt van biologisch katoen.
  Hoewel het maandverband wél weg worden gegooid na maximaal 8 uur, is het katoen wél op een duurzamere manier gewonnen. Bovendien is de katoen niet met chemische middelen bespoten geworden.

Herbruikbare menstruatie hulpmiddelen die ontzettend duurzaam zijn:

 • Wasbaar (en dus herbruikbaar) menstruatie ondergoed.
  Kan in de wasmachine of met de hand gewassen worden.
  Bestaat uit meerdere lagen. Doorbloeden is heel onwaarschijnlijk.
  Gaan over het algemeen even lang mee als een gewone onderbroek of string.
  In verschillende diktes (en dus ook voor verschillende hoeveelheden menstruatie bloed) te verkrijgen.
 • Wasbaar (en dus herbruikbaar) maandverband.
  Verkrijgbaar in verschillende vormen en maten en sinds kort zelfs in leuke stofjes.
  Kan in de wasmachine of met de hand gewassen worden.
  Bestaat uit meerdere lagen. Doorbloeden is heel onwaarschijnlijk.
  Gaan over het algemeen even lang mee als een gewone onderbroek of string.
  In verschillende diktes (en dus ook voor verschillende hoeveelheden menstruatie bloed) te verkrijgen.
 • Herbruikbare menstruatie cups
  Klein en heel eenvoudig om mee te nemen.
  Volledig onzichtbaar.
  Kan gebruikt worden tijdens het zwemmen.
  12 uur lang lekvrij.
  Kan tot maar liefst 10 jaar meegaan.
  In verschillende maten te verkrijgen.
 •  
Menstruatie biologisch advies

Duurzaam menstrueren, waarom is dat nodig?

Je krijgt vaak met menstrueren te maken en jarenlang was het heel normaal om uit twee opties te kiezen. Je had de keuze uit wegwerp maandverband en wegwerp tampons. Deze twee keuzes kwamen in allerlei vormen en maten, maar wat altijd hetzelfde bleef was dat ze gemaakt waren om weg te gooien. Inmiddels is dat écht verleden tijd. We zijn steeds bewuster aan het worden van wat we allemaal gebruiken en verbruiken. Ieder persoon die menstrueert gooit in hun leven ongeveer 125 tot 150 kilo menstruatieproducten weg. Bovendien zorgen tampons en maandverband die door de wc worden gespoeld voor opstoppingen en andere problemen. Het duurt ongeveer 800 jaar voordat wegwerp maandverband helemaal opgelost is als het eenmaal op de vuilnishoop belandt. En dan heb ik het nog niet eens over tampons met een applicator! Per jaar wordt er per menstruerend persoon zo’n €100,- uitgegeven aan menstruatie hulpmiddelen die vervolgens weg worden gegooid. Dat is een enorm verschil als je het vergelijkt met een herbruikbare menstruatie cup van een paar tientjes!

Duurzame menstruatie merken

Nu je weet wat de mogelijkheden zijn en waarom het zó belangrijk is om jouw menstruatie gewoontes eens te bekijken en waar mogelijk aan te passen, is het tijd om te bekijken welke merken er bestaan. En dat zijn er steeds meer! De top 9 merken vind je hier op een rijtje:

 • Natracare
  Volledig vegan, vrije van chloor, biologisch en vrij van plastic.
 • Allmatters
  Bestaat al bijna 10 jaar.
  Zetten zich in tegen period poverty.
 • Fair Squared
  Verschillende zero waste en natuurlijke verzorgingsproducten.
  Gemaakt van natuurrubber.
 • Bamboozy
  Ontworpen met duurzaamheid en comfort in gedachten.
  Eerste merk dat ook de menstruatiedisk op de markt bracht.
 • Yoni
  Zonder parfum, plastic en synthetische stoffen.
  Specialiseert zich in duurzame menstruatie product.
 • Thinx
  Ook speciale postpartum Specialiseert zich in duurzame menstruatie product.
  Aandacht voor endometriose e.d.
 • Snuggs
  Even dun als gewoon ondergoed.
  Oeko-tex gecertificeerd.
  Verschillende stijlen.
 • Cute Cotton
  Handgemaakte producten.
  Kleurrijke prints.
  Verschillende soorten cups in het assortiment.
 • Selenacare
  Zetten zich in voor Ready for Red.
  Duits merk (dus lekker goedkoop als je aan de grens woont)

Ieder merk heeft zijn eigen stijl en eigen focuspunten. Welk merk bij jou past, dat bepaal je zelf.  

Yoni tampons duurzaam

Duurzame menstruatiecups

Een menstruatiecup gebruiken is heel eenvoudig. Je brengt de cup in, de cup zuigt vacuüm en na maximaal 10 uur haal je de cup eruit. Vervolgens maak je de menstruatiecup leeg en spoel je de cup af onder de koude (!) kraan. De menstruatiecup kook je om de paar dagen uit zodat die hygiënisch blijft. Vind jouw ideale menstruatiecup hier:

Duurzame tampons

Duurzame menstruatieondergoed

Duurzaam maandverband

Hoe ik duurzaam menstrueer

Mijn menstruatiecyclus is… verwarrend. Ik weet niet wanneer dag 1 van mijn menstruatie zal zijn en ik heb geen flauw idee wanneer mijn lijf er weer mee ophoudt. Dat vind ik lastig, maar het is ook oké. Ik ben de afgelopen maanden op zoek gegaan naar manieren waarop ik heel eenvoudig duurzamer kan menstrueren. Inmiddels heb ik 4 verschillende producten in huis die ik op verschillende momenten van mijn cyclus gebruik.

 • De Selenacare menstruatiecup.
 • Yoni tampons.
 • Yoni Biologisch Katoenen Inlegkruisjes.
 • Selenacare wasbaar maandverband.

Ik gebruik de producten samen. Zo heb ik een Yoni inlegkruisje als back-up in mijn ondergoed voor wanneer de menstruatiecup niet alles opvangt (het gaat om een druppeltje hier en daar dus een inlegkruisje is al voldoende voor mij). Wasbaar maandverband gebruik ik in de nacht zodat ik niet gedurende de menstruatiecyclus constant de menstruatiecup in heb. Als ik van huis weg ga en ik weet niet of ik een toilet met een wasbak tegen ga komen, gebruik ik liever de Yoni tampons dan de menstruatiecup. Hoewel dit eigenlijk nergens voor nodig is (een menstruatiecup kun je immers 12 uur inhouden), voelt dit voor mij prettiger. Ik hoef niet angstig te zijn dat de cup op een of andere wijze te vol raakt terwijl ik ‘m niet kan leegmaken. Bovendien heb ik áltijd twee tampons en twee inlegkruisjes in mijn handtas. Gewoon voor het geval dat of als iemand anders iets nodig heeft.

Duurzame menstruatie cup goedkoop

Duurzaam menstrueren FAQ

Het onderwerp duurzaam menstrueren heeft veel vragen opgeroepen. Mis jij nog informatie? Scroll dan naar beneden en zend jouw vraag in!

Zijn herbruikbare menstruatie hulpmiddelen niet heel vies?

Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Vroeger werd menstruatiebloed als duivels en vies gezien. Inmiddels weten we gewoon dat het hoort bij het leven. Ik moest er even aan wennen toen ik de eerste paar keer de menstruatie cup moest verwijderen. Want het kan de eerste paar keer een knoeiboel worden. Wasbare inlegkruisjes, herbruikbaar maandverband en menstruatie ondergoed schoonmaken kan ook een zooitje worden, maar ik heb daar geen problemen mee. Krijg je het benauwd als je bloed ziet? Dan zou het leegmaken van een menstruatiecup het ideale exposure moment zijn, of het kan helemaal misgaan. Hoe je dat op moet lossen, weet ik ook niet helemaal zeker. Sorry!

Hoe weet ik welke menstruatiecup past?

Helaas zit er maar 1 ding op. Proberen, proberen proberen. En dat kan best zuur zijn. Een menstruatiecup terugsturen kan natuurlijk niet, dus als je niet meteen een comfortabele maat vindt, dan kan het wel eens een duur grapje worden. Misschien ken je iemand die de menstruatiecup die jou niet past over wilt nemen. Wel even goed schoonkoken voordat je ‘m weggeeft he!

Kleurrijke menstruatie maandverband

Zijn menstruatie onderbroeken een goed alternatief?

Het korte antwoord is ja! Het lange antwoord trouwens ook. Zoals bij alle menstruatie producten is het slim om ze eerst eens thuis te proberen met een broek waar je in kunt doorlekken (voor het geval dat dit per ongeluk gebeurt). Het is ook belangrijk om goed na te denken over hoe jij jouw menstruatie ondergoed gaat wassen of verwisselen.

Aan de slag met duurzamer menstrueren!

Er zijn talloze opties en allerlei producten te vinden. Nu is het voor jou nog de taak om te ontdekken wat het beste bij jou past. Heb jij nog een vraag over duurzaam menstrueren? Scroll naar het einde van de pagina en laat een berichtje achter!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs