Mogen of moeten? Zo ga ik er mee om.

“Ik moet helemaal niks”: een welbekende uitspraak waar mensen vaak de draak mee steken. Hoewel ook ik vaak met mijn ogen rol als iemand zegt dat ze niks moeten, weet ik ook wel dat deze uitspraak eigenlijk 100% klopt. Je kunt je leven namelijk zo vormgeven dat je veel minder moet en veel meer mag. Het is een uitdaging, maar misschien is het voor jou het juiste moment om deze uitdaging aan te gaan!

Bullet Journal mogen of moeten bijhouden

Wat moeten we wel?

Er zijn in het leven dingen die we wel echt moeten doen

 • Eten en drinken
 • Slapen
 • Belasting betalen
 • Hypotheek of huur betalen

Volgens mij was het dat al. Deze dingen zorgen er voor dat wij aan onze basisbehoeften voldoen. Daarna volgt een hele waslijst van dingen die we doen zodat we die eerste vier dingen kunnen doen. Geld verdienen staat dus ook heel hoog op het moeten lijstje. Maar dan komen we echt bij de lijst met dingen die we mogen doen. Denk aan:

 • Series kijken
 • De hond uitlaten
 • Aan een handwerkproject werken
 • Douchen
 • Poetsen
 • Stofzuigen
 • Koken
 • De vaatwasser doen
 • Het bed verschonen
 • Een terrasje pakken
 • Zelf een duurzaam project doen
 • Naar het theater gaan
 • Een festival bezoeken
 •  

Deze lijst met dingen die we mogen doen vliegt alle kanten op. Het zijn kleine dingen waar we niet altijd zin in hebben zoals poetsen of de vaatwasser doen. Maar ook grote dingen die we 100% doen omdat we daar zin in hebben zoals naar het theater gaan of een festival bezoeken. Toch kunnen deze dingen voelen als dingen die moeten! Waarom? Omdat men dat vindt.

Mag ik gaan hiken of moet ik dat?

“Natuurlijk doe ik dat”

Of “dat moet gewoon”. Het zijn twee zinnen die mijn maag doen omdraaien. Zulke uitspraken voegen zo weinig toe aan je dag, week of maand. Vroeger leefde men veel vaker vanuit het moeten. Naar de kerk gaan moest bijvoorbeeld omdat je anders niet in de hemel terecht zou komen. Een avond per week bij je ouders eten moest omdat iedereen dat deed. Op zaterdag ochtend langs het voetbalveld staan moest omdat alle jongens op voetballen moesten. Iedere tweede kerstdag doorbrengen in de harmoniezaal omdat je met de harmonie optrad moest omdat je er anders niet bij hoorde. Veel mensen leven nog onder de illusie dat er heel veel moet. Maar vaak komen zij er niet achter waarom iets moet. Het is nou eenmaal zou. Natuurlijk doen ze dat. Gelukkig gebeurt er langzamerhand wat in de jongere generaties. Zij doen veel dingen in hun leven niet omdat het moet. Maar omdat het mag. Het is niet voor niets dat slow living een steeds groter stukje in onze samenleving is gaan innemen. 

Spreken vanuit mogen

Dankbaar zijn voor de dingen die je mag doen. Deze ene zin kan jouw hele outlook op het leven veranderen. Ik wil hiermee niet zeggen dat je nu opeens met een grote fake smile op je snoet moet doen alsof je het allemaal mag in plaats van dat het allemaal moet. Maar het is wel een andere manier van kijken die eigenlijk geen kwaad kan.

 • Wat is het mooi weer, wat fijn dat ik nog even een blokje met de hond om mag.
 • Het dekbed ligt al een poosje op bed, die mag wel weer eens in de wasmachine. Daarna in een heerlijk bed kruipen is zo lekker!
 • De vaatwasser is schoon. Wat fijn dat ik straks weer thee kan drinken uit mijn lievelingsmok.

Al deze kleine dingetjes vanuit een lievere, zachtere kijk op de wereld mogen beleven kan een heel groot verschil maken op jouw mentale gezondheid. Probeer het maar eens uit!

Moeten of mogen?

Wat mocht jij vandaag doen?

Ik ben heel erg benieuwd naar op welke momenten jij op een dag niet langer vanuit het moeten spreekt, maar vanuit het mogen. Neem een momentje om te reflecteren op je dag. Ik beloof dat het een verschil zal maken! Vind je het leuk om te delen welke moet jij hebt om gedacht naar een mag vandaag? Scroll dan helemaal naar beneden en laat een berichtje achter!

Het organiseren van mijn eigen stekjesfeest om op een ontspannen manier stekjes uit te ruilen was dus mega geslaagd! Ik heb er een paar mooie, nieuwe stekjes aan overgehouden en heb nog een gezellige middag gehad ook. Dit was zeker een manier om stekjes uit te wisselen die wat mij betreft voor herhaling vatbaar is! En jij? Zou jij een stekjesfeest organiseren?

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Leave a Reply