Makkelijke voorjaarsbloemen, mijn tips

Het is tijd om jouw tuin klaar te maken voor het voorjaar! Iedere winter kijk ik weer enorm uit naar het zien van alle prachtige voorjaarsbloemen in de buurt. Bij het Slow Living leven hoort de tijd nemen om de kleine dingen te zien en beleven. Na de koude, donkere dagen van de winter is het altijd weer zo’n genot om alle bloemen vrolijk te zien dansen. Zo’n dagen waarop de zon ook nog eens op je bulles schijnt of zo door het raam naar binnen komt. Heerlijk! Ben jij nou benieuwd naar welke voorjaarsbloemen je allemaal in Nederland tegen gaat komen? Lees dan vooral verder!

Wat maakt voorjaarsbloemen makkelijk?

Om een mooie, volle tuin of perkje te krijgen in het voorjaar moet je er op tijd bij zijn. Zo moet je al in september en oktober op pad om jouw voorjaarsbollen te scoren en moet je voor de eerste nacht vol vorst alles onder de grond hebben zitten. In de realiteit betekent dit bij mij vaak dat ik halverwege oktober plots erachter kom dat het weer zover is, dat ik begin november eindelijk een keer bollen ga kopen bij de lokale Intratuin en dat ik vervolgens tegen het eind van november na weekenden hard werken alles eindelijk onder de grond heb zitten. Maar, als de bollen eenmaal onder de grond zitten dan is het meeste werk ook gedaan! Plant je aan het einde van het jaar voorjaarsbloemen, dan staat je tuin in februari/maart in volle bloei! Lekker makkelijk dus in de winter. Overigens vind ik het planten van voorjaarsbloemen heerlijk ontspannend werk. Lekker met mijn handen in de aarde wroeten vind ik heerlijk!

Welke voorjaarsbloemen zijn er in Nederland?

In Nederland zie je ieder jaar 7 hele typisch voorjaarsbloemen die tussen februari en april prachtig staat te shinen. Dat zijn:

Narcissen

Deze prachtige gele bloemen zijn voor mij telkens weer het bewijs dat de winter voorbij is en de lente begonnen is. Ze ruiken heerlijk en zien er ook ontzettend mooi uit. Inmiddels zijn er heel veel verschillende mixen van deze prachtige bloem te koop. Het is een echte favoriet in Nederland.

Voorjaarsbloem narcis

Hyacinten

Hyacinten vind ik altijd ontzettend bijzondere voorjaarsbloemen. Fleurop noemt het zelfs een legendarisch zomerse bloem. Beetje vreemd natuurlijk voor een voorjaarsbloem maar goed. De bol van de hyacint is groter dan de bol van de krokus of de tulp maar is niet zo groot als de bol van de narcis. Hyacinten zijn er in allerlei verschillende kleuren. Vaak weet je daardoor ook niet welke kleur bloemen er uit de bol zal gaan komen. Altijd een mooie verrassing dus! Hyacinten ruiken bovendien heel sterk. Het is een geur die veel mensen heerlijk vinden. Je moet er wel echt van houden als je ze in huis gaat halen.

Voorjaarsbloem hyacint

Irissen

Ik heb zelf nog nooit deze makkelijke voorjaarsbloemen in huis gehaald. Waarom weet ik eigenlijk ook niet. Deze bloemen bloeien vanaf eind april tot begin mei. Je zult deze even geduld moeten hebben om deze prachtbloemen te spotten.

Voorjaarsbloeiers Iris

Blauw druifjes

Deze bloemen, ook wel Muscari genoemd, bloeien op verschillende momenten in het voorjaar. Dit hangt af van welk soort blauwe druifjes je koopt. Deze kleine blauwpaarse bloempjes bloeien aan de start van het voorjaar en kopen altijd in kleine groepjes tevoorschijn.

Voorjaarsbloemen blauwe druifjes

Sneeuwklokjes

Dit soort voorjaarsbloemen zijn helaas niet zo makkelijk. Sneeuwklokjes hebben het liefst een plekje waarbij ze in het voorjaar volop in de zon staan. De rest van het jaar staan ze het liefst in de schaduw. Best een lastig bloempje om op een juiste plek te krijgen dus. Ik plant ze wel ieder jaar maar ze zijn bij mij helaas nog nooit gelukt.

Voorjaarsbloeiers sneeuwklokken

Krokussen

Krokussen zijn juist de makkelijkste voorjaarsbloemen. Ze verwilderen heel snel en je hoeft ze absoluut niet uit de grond te halen aan het einde van de bloeiperiode. Krokussen komen vaak in het paars, wit en geel. In een deel van het land wordt er in het voorjaar een krokusvakantie gehouden. Dus, zie je de krokussen tevoorschijn komen. Dan is het wellicht binnenkort vakantietijd!

Voorjaarsbloemen krokus

Tulpen

Tulpen zijn misschien wel de meest Nederlandse bloemen! Velden vol kleurrijke bloemen zijn echte publiekstrekkers in ons land. Er zijn talloze soorten tulpen en iedere soort heeft zo zijn eigen symboliek. Tulpen doen het ook heel goed op vaas. Als de mijne bijna klaar zijn om te bloeien snijd ik ze altijd af en neem ik ze mee naar binnen.

Bloemen voorjaars tulp

Plan jouw voorjaarsbloemen

Wil jij er zeker van zijn dat jouw tuin of balkon volgend voorjaar staat te stralen? Maak dan zelf een voorjaarsplan! Bollen kun je namelijk onder elkaar planten! Zo kun jij plannen welke voorjaarsbloemen op welk moment de kop op steken. Download deze handige planner en neem ‘m mee naar het tuincentrum als je bloembollen gaat komen. Zo weet jij zeker dat jij de juiste hoeveelheid van de juiste bollen koopt. Wie weet ziet jouw tuin er binnenkort ook uit als een handgemaakt plaatje!

Nog een paar praktische tips

  1. Leg je bloembollen eerst neer. Zo kun je alles een beetje uitmeten en neerleggen zoals jij het leuk vindt. Maak even een foto van wat je hebt neergelegd en begin dan pas met graven.
  2. Haal je bloembollen niet weg! Bloembollen gaan sowieso 2 jaar mee. Laat ze dus lekker een jaartje zitten. Knip te verder ook niet af maar laat ze volledig uitbloeien. Zo kunnen ze zich weer volladen met energie voor volgend jaar.
  3. Heb jij nog wat voorjaarsbollen over? Zoek een leuke pot en plant ze daar zo ongeveer juist in. Stop de pot tot na de winter weg en haal hem dan naar binnen. Binnen een paar dagen heb je prachtige voorjaarsbloemen in huis!
  4. Graaft een dier jouw bloembollen op? Leg dan een stukje kippengaas erover zodat ze er niet bij kunnen.
  5. Veel bladeren in de tuin? Leg ze als extra laag isolatie bovenop de grond waar jij jouw bloembollen hebt geplant.

Bonustip:

Haal degelijke tuinier spullen in huis. De Tuinlijn van Dille & Kamille is een favoriet. Je vindt er werkelijk alles!

Ga een kleurrijk voorjaar tegemoet!

Ik hoop dat je dit voorjaar heerlijk kunt genieten van alle kleuren en geuren die voorjaarsbloemen met zich meenemen. En volgend jaar? Plant jij gewoon jouw eigen voorjaarsbloemperkje! Je kunt trouwens ook na het eerste jaar jouw bloembollen in de grond laten zitten. Ze laden tijdens de zomer op om het voglend voorjaar nog een jaartje te shinen! Zelf een voorjaarstuin planten is dus ook nog eens duurzaam.

Heb jij een favoriete voorjaarsbloem? Ik vind het maar moeilijk kiezen maar denk dat de Narcis toch wel bovenaan staat. Deel jouw favorietje nu hieronder met mij!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs