Ik ben introvert en dat vind ik fijn

“Mama, kun je zeggen dat ik niet mag afspreken?” ik vroeg het minstens 1 keer per week aan mijn moeder. Dan belde een vriendje om af te spreken of stond er plots een buurtgenoot op de stoep. Ik durfde niet toe te geven dat ik niet wilde afspreken maar ik had wel een manier gevonden om onder zulke afspraken uit te komen. Het afspreken hoefde niet zo van mij. Ik vond het wel prima om thuis op mijn kamer te schrijven of te lezen. Waarom? Geen idee! De mensen om me heen vonden dat ook maar raar. Ik had toch heel de dag op school ook zitten lezen en schrijven? Nu weet ik wat ik 20 jaar geleden graag had willen weten. Ik ben introvert. Geen kluizenaar, niet asociaal, niet zielig of eenzaam. Gewoon introvert.

Wat betekent het als je introvert bent?

In de jaren 60 werden de woorden introvert en extravert genormaliseerd. De termen kwamen vanuit de psychologie en werden gebruikt om twee soorten mensen te differentiëren. Introverte mensen en extraverte mensen. Introverte mensen, zo werd in eerste instantie vastgelegd, waren met minder prikkels tevreden dan extraverte mensen. Een boek lezen op de bank zou voor een introvert persoon voldoende zijn en een extravert persoon zou op z’n minst een rondje moeten hardlopen om tevreden te zijn. Inmiddels weten we dat het verdelen in twee groepen eigenlijk te kort door de bocht is. We kunnen het niet echt over twee soorten mensen hebben. Er is een heel scala aan soorten mensen. Introvert en extravert zijn slechts uiteinden van een schaal. Er zijn heel veel mogelijkheden en het is voor de persoon zelf om erachter te komen wat past. Een 100% introvert iemand bestaat niet. Een 100% extravert iemand ook niet. Inmiddels wordt de term ambivert ook gebruikt. Een ambivert zou in het midden van introvert en extravert zitten. De termen zijn, in principe, alleen maar termen. Ik ben er van overtuigd dat het niet om 2 of 3 soorten mensen gaat. Hoe jij zelf in elkaar zit, dat is aan jou om te begrijpen. Tóch noem ik mezelf voornamelijk introvert. Waarom?

Wol, hennep nylon garen roze

Energie krijgen als introvert persoon

Begrijpen hoe jij als persoon in elkaar zit, is van grote waarde. Het helpt je om stevig in je schoenen te staan. Weten waar ik energie van krijg en wat energie kost is voor mij het uitgangspunt geweest om hier invulling aan te kunnen geven. Dus, waar krijg ik energie van?

  • Het maken van een korte wandeling in de natuur
  • Afspreken met 1 of 2 mensen
  • Tuinieren
  • Een avontuurlijk boek lezen
  • In mijn eentje creatief bezig zijn, door te handwerken bijvoorbeeld

Dit is slechts een korte lijst van dingen waar ik energie van krijg. Het zijn uiteenlopende activiteiten waarbij ik verschillende delen van mijn lichaam inzet. Ik zit eenvoudig stil en heb niet zo’n behoefte aan fysiek inspannende activiteiten. Ik zet mijn handen graag aan het werk en vind het tof om iets nieuws met mijn handen te doen. Ook vind ik het leuk om op avontuur  te gaan in een boek. Meegenomen worden door iemand anders woorden is voor mij het ultieme genieten. Afspreken doe ik ook regelmatig met vrienden en familie. Het liefst doe ik dat met een klein gezelschap. Zo kan ik al mijn aandacht besteden aan het gesprek dat ik aan het voeren ben.

Dat dit activiteiten zijn die mij energie geven, betekent niet dat dit precies de activiteiten zijn die bij alle introverte mensen passen. Wat bij jou past kan anders zijn dan wat bij mij past. Dit zijn de activiteiten waar ik niet alleen energie van krijg. Het zijn activiteiten waar ik ook ontzettend gelukkig van word.

Hoe verlies ik als introvert persoon energie?

Energie is er om te krijgen maar ook om weg te geven. Je kunt energie bewust weggeven maar helaas ook verliezen. Inmiddels verlies ik niet vaak mijn energie per ongeluk. Ik geef het wel heel bewust weg. Zo probeer ik ieder weekend iets in te plannen dat mij veel energie gaat kosten. Zoals een bezoek aan een drukke stad, een afspraak met een groep mensen of een hele fysieke activiteit. In het verleden plande ik mijn dagen niet zo bewust in. Daardoor verloor ik mijn energie zonder dat ik het in de gaten had. Door nu goed rekening te houden met de dingen waar ik energie van krijg en die momenten veelvuldig in te bouwen, zorg ik dat ik voldoende af kan wisselen tussen ontspanning en inspanning. Ik wissel af tussen energiegevers en energievreters. Er zijn natuurlijk ook dagen waarop ik per ongeluk mijn energie volledig kwijt raak. Ik ga naar een festival en vergeet af en toe te gaan zitten. Ik drink te weinig. Ik plan te veel energievreters achter elkaar. Sommige dagen hebben een perfecte balans en sommige dagen een beetje te veel of te weinig van dit of dat.

Duurzaam omgaan met energie al introvertje

Duurzaam omgaan met energie is een groot thema geworden in mijn leven en is iets waar ik de meeste dagen aandacht aan besteed. Ik vind dat helemaal prima en doe het met veel plezier. Het betekent vaak inchecken met waar ik behoefte aan heb, goed communiceren met de mensen om mij heen en af en toe toch even de grens opzoeken. Ik hoop nog lang en gelukkig te leven als introvert en zie het niet langer als iets teleurstellends maar als iets heel krachtigs!

Ben jij introvert?

Natuurlijk kan ik hier geen antwoord op geven. Wel kan ik je adviseren hoe je hier achter kunt komen! Mij heeft het enorm geholpen om een lijst te maken van de dingen die ik op een dag doe en bij te houden hoe ik mij daarvoor en daarna voel. Gedurende een paar maanden kwam ik er zo achter wat ik zelf oprecht prettig vind en welke dingen ik doe omdat het zo hoort of omdat ik denk dat een ander dat van mij nodig heeft. Noem jij jezelf al introvert? Of juist extravert? Laat hieronder een berichtje achter met hoe jij hier over denkt!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs

This Post Has One Comment

  1. Li Ying Brouns

    Wow, wat een interessante blogpost. Ik denk dat wij veel overeenkomsten hebben, want de dingen die jij opnoemt als energiegevers vind ik ook erg ontspannend en ik ben denk ik dus ook meer een introvert persoon. Wanneer ik vroeger afsprak met vriendinnetjes vond ik het het fijnste als ze naar mij toe kwamen in plaats van dat ik bij hen ging spelen, maar het liefste zat ik gewoon te lezen of zelfstandig verhaaltjes te bedenken met de play mobile. Handwerken is echt de ultieme ontspanning voor mij, terwijl festivals bezoeken totaal niet bij mij past en ik uitgeput ben na een dagje winkelen in de stad. Super interessant om te lezen dat ik niet de enige ben die zo in elkaar steekt. Dankjewel voor je mooie woorden.

Leave a Reply