Makkelijk koel blijven in een hittegolf (zonder airco!)

De eerste hittegolf van het jaar heeft vorige week aangeklopt in heel Nederland. Op Instagram zag ik zó veel mensen moeite hebben met koel blijven tijdens de hitte en ik merkte al snel dat ik er nauwelijks mee bezig was. Als er iets is waar ik totaal geen probleem mee heb, dan is het wel het weer. Niet dat ik heel makkelijk afkoel ofzo of hier een dikke airconditioning heb staan. Ik heb er gewoon niet zo gauw een probleem mee. Nou moet ik natuurlijk wel erbij zeggen dat ik meer dan genoeg dingen heb waar ik wel een probleem mee heb dus dit is voor mij niet opscheppen maar gewoon een win. Komt dit een beetje arrogant over? Misschien! Maar toch ben ik eens goed rond gaan kijken naar de manieren waarop ik met zo’n giga hitte makkelijk koel blijf. Soms is het fijn om je even bewust te worden van de dingen die je onbewust doet. Natuurlijk deel ik ze dan ook graag met jullie!

Kies bewust verkoelende outfits uit

Als het even kan, dan is je outfitkeuze van groot belang wil je makkelijk koel blijven. Zo kun je het beste synthetische kleding en polyester. Daarvoor in de plaats ga je voor koele katoenen kleding en lichte kleuren. Linnen kleding zijn ook lekker luchtig en dus ideaal als je gemakkelijk wilt afkoelen. Het is ook verstandig om na te denken over de kleuren van jouw kleding. Wil je makkelijk koel blijven tijdens de hittegolf? Dan is het handig om kleding met een donkere kleur te vermijden. Donkere kleuren absorberen warmte terwijl lichte kleuren de zon juist reflecteren. Kijk ook naar welke materialen jij gebruikt als je zelf kleding maakt. Bijvoorbeeld als je een zomertopje breit. Katoen kan prima met dit weer, maar wol zou ik dan niet zo snel adviseren. Met de juiste kleding heb je écht geen airco nodig!

Afkoelen met de ramen dicht

Wij hebben het geluk dat we rolluiken voor alle ramen op de bovenverdieping hebben. Dit maakt zo’n groot verschil als je makkelijk koel wilt blijven! Meebewegen met de stand van de zon is een hele natuurlijke manier om gemakkelijk af te koelen. Zodra het ’s avonds buiten koeler is dan binnen gaan alle ramen open en rolluiken omhoog en als het ’s ochtends weer warm begint te worden gaat alles weer dicht. Dit concept is niet zo handig als je ’s avonds bijvoorbeeld niet thuis bent. Maar, als je toch thuis bent is een snel tripje door het hele huis om voor verkoeling te zorgen het helemaal waard!

Houd je elektronica koel

Hoe meer apparaten jij in de stopcontact hebt zitten, des te meer hitte er gecreëerd wordt. Wij halen sowieso de meeste apparaten uit het stopcontact als we ze niet nodig hebben. Dat is sowieso een tip voor als je duurzamer wilt leven. Maar in de zomer let ik er extra op. Natuurlijke gaat dit geen gigantisch verschil maken. Maar, heb je echt last van de hittegolf? Dan helpen alle beetjes! Zo kun je ook rekening houden met wanneer je de vaatwasser of wasmachine aanzet (’s avonds dus!) en kun je bekijken of de tv of je computer niet helemaal uit kan in plaats van op standby. Allemaal kleine dingetjes die meehelpen om het wat makkelijk koel te krijgen!

Koel af dankzij eten

Een van de beste tips om af te koelen is om je maaltijden anders in te richten in de zomer. Laatst hadden we het er op mijn Instagram pagina over wat iedereen in de zomer eet. Ik had, per ongeluk, een avond aardappel, groente en vlees ingepland terwijl het buiten bijna 30 graden was. Oeps! Dankzij jullie tips heb ik een blog kunnen vullen met jullie makkelijke zomerrecepten. Wat je eet maakt zo’n groot verschil! Zo kun je om af te koelen een maaltijdsalade eten of je kiest er juist voor om iets pittigs te eten zodat je lichaam daarna wat meer afkoelt. In gekruid en pittig eten zit de stof capsaicine en dat component waar mensen van gaan zweten als ze iets eten dat te heet is. Ideaal dus om mee af te koelen (hoe vreemd dat ook klinkt).

Eet pepers afkoelen hittegolf

Kamperen in de koele tuin

Deze staat op mijn makkelijk afkoel “bucketlist”. Een avondje in onze eigen tuin op een luchtbed slapen onder de sterren. Er zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden natuurlijk. Zo zou ik niet in m’n blote kont in de tuin slapen. Ik denk dat de buren daar niet heel gelukkig van worden. Ik zou ook aanraden om te investeren in iets om de muggen mee buiten te houden. Niets zo onprettig na een heerlijke nacht slaap als volledig onder de muggenbulten zitten. Ik denk overigens dat ik het zo moet plannen dat Nederland niet speelt als ik een nachtje in de tuin ga slapen. Jeetje wat een geroep en ge-vuvuzela de laatste paar weken als Nederland moet spelen!

Koel je nek en polsen snel af

Je nek en je polsen zijn de twee plekken op jouw lichaam die je het gemakkelijkst af kunt koelen. Door deze twee plekken af te koelen, koel je in principe je hele lichaam af. Als ik het wel echt een keer heel warm heb, laat ik mijn handen en polsen een paar minuten in koud water afkoelen. Daar koelt de rest van mijn lichaam ook enorm van af. Ook het omknopen van een nette sjaal in de vorm van een (soort van) tulband om mijn hoofd helpt enorm bij het afkoelen.

Hittegolf afkoelen

Makkelijk afkoelen is zorgen voor ontspanning

Maak jij je enorm druk om het warme weer? Om hoe je het op je werk moet doen? Om hoe jij jouw huis koel houdt? Dan is de kans dat je het alleen maar warmer gaat krijgen. We hebben geen invloed op het weer, maar wel op hoe wij ons gedragen. Tijd nemen om te ontspannen gaat je enorm helpen.  Neem de tijd om het rustig aan te doen. Om vaker even af te koelen of om meer water te drinken. Zeg het sporten af en ga lekker met je voeten in een badje zitten. Eet iedere dag een waterijsje. Of 2. Of 3. En vergeet niet dat hittegolven ook weer voorbij gaan! Een hittegold overleven kan alleen als je in volledige slow living modus gaat. Dat kan best een uitdaging zijn, maar ik weet zeker dat het jou gaat lukken met deze tips!

Hoe koel jij gemakkelijk af?

Heb jij nog een gouden tip die ik hier mis? Laat mij een berichtje achter hieronder. Ik ben benieuwd of je nog met iets creatiefs kan komen!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

This Post Has 3 Comments

 1. Tessie

  Teiltje water!!!
  Lekker koud
  Of de douche steeds standje kouder zetten!

  1. Ja heerlijk een teiltje water!
   Wij hebben nu zo’n klein blauw schelpje in de tuin staan ipv een echt zwembad.
   Heerlijk voor een voetenbadje!
   X Charlie

 2. Maaike

  Ohh ik heb dat een paar jaar geleden tijdens een hittegolf met m’n man gedaan. Gooitent in de tuin gegooid, luchtbed erin en echt heerlijk koel geslapen! Zeker doen!

  En zelf werk ik vanuit huis met m’n voeten in een teiltje water haha

Leave a Reply