Als we het hebben over duurzaamheid, dan hebben we het vaak over het omruilen van producten. Product A is niet zo duurzaam en product B is een stuk duurzamer. Als we product A opmaken en vervolgens niet meer opnieuw kopen en daarvoor in de plaats product B kopen dan zijn we duurzamer bezig. En dat kan in de supermarkt ook, maar eigenlijk is ons gedrag om het kopen heen ook van grote invloed. Deze tien stappen helpen jou om duurzamer boodschappen te doen.
1. Maak een maaltijdplan
Ik ben dol op onze maaltijdplannen. Iedere week bekijken wij onze agenda’s, wat er in onze vriezer ligt en waar we zelf zin in hebben. Wij hebben geen moeite met herhaling dus ontbijt en lunch is vrijwel altijd hetzelfde in ons gezin. Wat avondeten betreft hebben we veel verschillende soorten gerechten waar we telkens een selectie uit maken. Door een maaltijdplan te maken, weten we precies wat we wanneer gaan eten en wat we nodig zullen hebben. Aangezien we met z’n tweeën zijn, hebben we vaak kliekjes over die we in de vriezer stoppen. Zo verspillen we zo weinig mogelijk eten. Hartstikke duurzaam dus!
2. Ga 1x per week naar de supermarkt
Met onze maaltijdplan gaan wij iedere week naar de supermarkt. En dat doen we dus één keer per week. Waarom is dat duurzamer dan vaker gaan? We besparen op verschillende dingen. Benzine, energie en tijd zijn voor mij de belangrijkste. Hoe zorgen we er voor dat ons eten toch lekker is? We kopen zo weinig mogelijk pakjes en zakjes, vriezen zoveel mogelijk in en halen het de avond voordat we het gaan eten uit de vriezer, we kopen fruit en groente dat écht vers is en plannen onze maaltijden om de houdbaarheidsdata heen.
3. Koop seizoensgebonden groente en fruit
Zoveel mogelijk seizoensfruit en seizoensgroente kopen is een super eenvoudige weg om duurzamer boodschappen te doen. In Nederland worden verschillende groente- en fruitsoorten verbouwd. Groente- en fruitsoorten die direct vanuit de akkers komen en zo jouw koelkast in gaan, zijn het meest milieuvriendelijk. Ze hoeven niet opgeslagen te worden in een koelcel en hoeven geen miljoenen kilometers af te leggen.
4. Eet minder vlees en geen ‘moderne’ vleesvervangers
Het is alom bekend dat vlees “slecht” voor het milieu is. Ik zet slecht tussen aanhalingstekens omdat het eigenlijk helemaal niet zo zwart/wit is. Wat wel zeker is, is dat vee dat en masse gehouden wordt, niet goed voor onze gezondheid is. Biologisch vlees is dan weer het beste soort vlees. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer ‘moderne’ vleesvervangers op de markt gekomen. De vegetarische slager was een van de eerste bedrijven die echt aansloeg bij de mensen en sindsdien zijn er heel veel verschillende soorten vleesvervangers bijgekomen. De meeste supermarkten hebben zelfs huismerk vleesvervangers. Maar wat lijkt op een goed doordachte oplossing, is stiekem zo gezond nog niet. Omdat men heel graag wil dat vleesvervangers zoveel mogelijk op echt vlees lijkt, worden er ontzettend veel verschillende slechte dingen toegevoegd. Denk aan suiker, suiker en nog meer suiker, maar ook palmolie en andere e-nummers. Ik nodig je van harte uit om eens te kijken naar recepten uit andere culturen. Culturen die veel minder vlees dan ons eten!
5. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel
Als we het dan hebben over e-nummers, dan kunnen we meteen ook een kijkje nemen naar ander bewerkt voedsel. Sterk bewerkt voedsel is eten waar veel verschillende smaakversterkers, kleurstoffen en emulgatoren (Emulgatoren zijn stoffen die helpen bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken moeilijk mengbaar zijn). Veel voedsel moet bewerkt worden om het eetbaar te maken. Denk aan het slachten, wassen, drogen, snijden, fermenteren, pasteuriseren, koelen, invriezen en verpakken. Ook gebeurt het koken en bakken al steeds vaker in een fabriek, dan tientallen jaren geleden. Al dat bewerken van voedsel heeft natuurlijk een CO2 uitstoot. Als je kiest voor minder bewerkt voedsel verkleint dat je impact.
6. Kies, als dat mogelijk is, biologisch
Volgens de overheid hebben onderzoekers niet kunnen aantonen dat biologisch voedsel gezonder is dan niet-biologisch voedsel. Maar onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. En minder bestrijdingsmiddelen gebruiken is niet alleen beter voor onze eigen darmflora, maar voornamelijk ook voor het milieu. Naast het gebrek aan synthetische bestrijdingsmiddelen zijn er nog meer voordelen aan het eten van biologisch eten. Door wisselteelt en plantkeuze raakt de bodem niet uitgeput bijvoorbeeld. Ook is het bodemleven gezonder en gevarieerder. Ook is er meer biodiversiteit. Allemaal kleine dingen die helpen het milieu minder te verpesten. Uiteindelijk willen we het allerliefst dat we met z’n allen duurzamer gaan leven. Door meer biologisch te eten, neemt de vraag naar biologische producten alsmaar toe. En hoe groter de vraag wordt, hoe meer er biologisch wordt verbouwd.
7. Koop lokaal
Verkoopt de (biologische) boer om de hoek aardappelen vanuit een schuur? Ren er op af! Twintig jaar geleden was het heel normaal dat mensen bij de lokale boer kochten. Niet alleen aardappelen en appels, maar ook vlees werd lokaal geproduceerd. Lokaal geproduceerd betekent een kleinere voetafdruk en dus beter voor het milieu. En ook hier weer: Hoe groter de vraag, hoe groter het aanbod! Laat je lokale boer weten dat diegene er mag wezen en besteed je geld liever bij hen dan bij de grote supermarkt om de hoek!
8. Neem je eigen tassen, zakjes en potten mee
Ik kan niet wachten totdat de supermarkten in Nederland ein-de-lijk verpakkingsvrij worden! Er wordt zó ongelofelijk veel plastic verspild terwijl er zoveel eenvoudige manieren zijn om dit probleem tegen te gaan. In de tussentijd kun je wel alvast je eigen krat, boodschappentas en doorzichtige fruittasjes meenemen naar de supermarkt. Je geeft één keer een beetje geld uit en hebt er jaren profijt van!
Eenvoudige, duurzame herbruikbare bekers
Naast de herbruikbare bekers van Keepcup (die je overigens niet zo in je tas kunt gooien. Ze zijn echt bedoeld om vast te houden!) Zijn er ook nog talloos veel andere opties. Ik ben fan van:
- De geïsoleerde bekers en flessen van Klean Kanteen
- Deze stijlvolle bekers van Dille en Kamille
- Deze mooie thermosfles van Bioloco
- De vaatwasser veilige Circular Cups
- De koffiebekers van Stanley Thermos
Wat meeneembare koffiekopjes, theemokken en thermosflessen betreft zijn er echt ontzettend veel mogelijkheden. En het is een ideaal cadeau voor je verjaardag, sinterklaas of kerst! Waar je wel even op moet letten is welke kwaliteiten de herbruikbare beker heeft. Kan die in de vaatwasser? Is de beker geïsoleerd? Zit er een fijne deksel op waar je direct uit kunt drinken? Dit zijn slechts enkele dingen waar je op moet letten. Ik gebruik in ieder geval mijn Keepcup om mijn koffie in de hand mee te nemen en meteen op te drinken. Heerlijk!
Ik ben ontzettend benieuwd naar of jij al gebruik maakt van een herbruikbare beker of thermosfles? Laat je hieronder een berichtje achter? Dat vind ik ontzettend leuk!
9. Koop geen onnodige zooi
Plastic flessen spa blauw… Really? Of wat dacht je van koekjes die allemaal in losse verpakkingen zitten… Kom aan! Hetzelfde geldt voor wegwerp bestek, gepeld fruit in plastic bakjes en mini shampoo flessen. Als je thuis je boodschappenlijst maakt, kun je ook even kritisch kijken naar wat je precies wilt gaan kopen. Veel dingen zijn volledig onnodig en kun je eenvoudig op een duurzamere manier oplossing. Inmiddels spaar ik duurzame dingen alsof het Pokémon zijn. Dus neem gerust een kijkje naar mijn Duizend Duurzame Dingen blog.
10. Vermijd impulsaankopen
Tot slot impulsaankopen. Ik trap er al jaren niet meer in, maar snap wel hoe eenvoudig het is om erin te tuinen. Minder consumeren is de meest eenvoudige (en goedkoopste) manier om duurzamer te leven. Je hebt helemaal niks aan meer producten voor minder geld als je de producten vervolgens weg moet gooien…
Dat waren de tien tips alweer. Het is zó fijn om telkens weer te horen hoe mensen kleine aanpassingen doen in hun leven die leiden tot duurzaamheid. Ik beloof je dat duurzamer leven écht niet moeilijk is en dat ook jij daar profijt van kunt hebben! Welke duurzame boodschappentip heb jij? Laat het hieronder weten!
Charlie Dingelstad-Machiels
Deel deze post met jouw vrienden en familie!
Charlingual
Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!