Recensie: Fonty Ombelle ~ Duurzaam handwerken

Heb jij altijd al gezocht naar mohair in allerlei prachtige kleuren? Dan zijn deze bolletjes perfect.  Fonty Ombelle komt in maar liefst 65 verschillende kleuren! Mohair wordt over het algemeen het liefst in combinatie met een ander garen gebruikt. Een dun draadje mohair zorgt er al gauw voor dat een project meer diepte krijgt. Ik heb het genoegen om onder andere deze mooie bollen uit te proberen, maar er komen nog meer recencies online! Neem bijvoorbeeld een kijkje naar mijn recensie van de Fonty Camel Gobi3.

Fonty Ombelle

De textuur

Ik kan maar één woord gebruiken om dit garen te omschrijven. Fluffy! Dat ik aan dit woord eigenlijk al genoeg heb wat de omschrijving betreft, is zo gek nog niet. Een mohair garen is van nature vrijwel altijd fluffy. Dit mohair garen breit heerlijk. Het proeflapje dat we hebben gebreid is zacht en fluffy maar tegelijkertijd ook stevig. Het blijft heel mooi in de vorm. Hoewel dit garen wel kriebelt als het door je vingers glijdt tijdens het breien of haken, kriebelt het absoluut niet als je het gaat dragen. Het is ontzettend comfortabel.

De kwaliteit

Ik zeg altijd dat duurzamere garens veel langer meegaan dan goedkope garens. En dat is voor een mohair garen zeker ook het geval. Mohair is veel elastischer dan wol. Het krimpt en vervilt niet en blijft eenvoudig in de vorm. Ook als je er flink aan duwt en trekt. Mohair zoals de Fonty Ombelle is het meest duurzaam dierlijk vezel. Het is ontzettend slijtvast en sterk.

Het proeflapje

Volgens het etiket heb je 26 toeren van 24 steken nodig om een proeflapje van 10 x 10 cm te breien. Uiteindelijk kwamen wij uit op 33 toeren van 22 steken. Zo zie je maar, het is altijd verstandig om een proeflapje te breien of te haken! Ook als je aan een haakproject wilt beginnen, raden wij je aan om altijd een proeflapje te haken! 

Wassen en blocken

Mohair is veel glansrijker en voller van kleur dan een ander duurzaam garen. Het laat ook veel minder kleur was dan een schapenwol bijvoorbeeld. Een project gemaakt van de Fonty Ombelle hoeft niet tussen elke draagbeurt door gewassen te worden. Het is veel beter om jouw project in de frisse buitenlucht uit te hangen. Deze vezel maakt zichzelf, tot op zekere hoogte, helemaal schoon. Ik merkte tijdens het blocken van het proeflapje dat dit garen veel sneller droog was dan alle andere proeflapjes. Nog een van de kwaliteiten van mohair!

Projecten

Sjaals, rokken, topjes, truien. Mohair kan voor vrijwel elk kledingstuk gebruikt worden. Ook wordt het soms als extra draadje meegehaakt tijdens het haken van een amigurumi. Het resultaat? Een onwijs zachte en fluffy knuffel!

Enkele feitjes op een rij

Naam Fonty Ombelle
Land van herkomst
Frankrijk
Gewicht en lengte per bol
50 gram / 145 meter
Prijs
+/- €10,-
Proeflapje
24 steken x 26 toeren
Wasvoorschrift
Handwas
Gebruikte kleur
1005
Datum van deze recensie
03-08-2022

Waarom is het garen duurzaam?

Hoewel ik alle redenen waarom dit garen zo duurzaam is eigenlijk al benoemd heb, zet ik ze even handig op een rij. Het mohair garen Fonty Ombelle:

  • is elastischer dan ander garen. Het springt snel terug in de vorm.
  • krimpt en vervilt niet.
  • houdt kleur zeer goed vast.
  • hoeft niet tussen elke draagbeurt door gewassen te worden.

Wat mij betreft vier mooie redenen waarom dit garen zo duurzaam is. Onthoud zeker ook dat Fair Yarns heel specifiek rekening houdt met hoe mohair gewonnen wordt. Dit garen gaat niet alleen lang mee, het is dus ook hartstikke diervriendelijk! 

Conclusie

Ik vond met mohair werken in het verleden nogal spannend. Ik had nog nooit met twee garen samen gebreid en vond een project met mohair maken ook best een stap voor mezelf. Natuurlijk valt dat achteraf gezien hartstikke mee. Had ik de kwaliteiten van een mohair zoals de Fonty Ombelle geweten, dan was ik al veel eerder aan de slag gegaan. Zeker omdat dit garen in zó veel mooie kleuren verkrijgbaar is!

 Ik werd door Fairyarns voorgesteld aan deze mooie, luxe garens. Hartstikke bedankt daarvoor Bert! Aan deze recensies werken is voor mij een heerlijk slow living moment. Benieuwd naar wat ik hiermee bedoel? Klik dan op de link!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Leave a Reply