Recensie: Fonty Camel Gobi3 ~ Duurzaam handwerken

Ik brei of haak vrijwel iedere dag. Inmiddels ben ik bekend met allerlei garens. Van dik tot dun en van acryl tot wollig. Het beter leren kennen van duurzame(re) garens stond op mijn wensenlijstje van dit jaar. Het is daarom een genoegen om een tiental prachtige, duurzame garens te mogen uitproberen. Deze week mijn recensie over een prachtig garen: Fonty Camel Gobi3. Dit zachte bolletje fingering weight garen is zó fijn om mee te werken! 

 

Enkele feitjes op een rij

Naam: Fonty Camel Gobi3
Land van herkomst:
Frankrijk
Gewicht en lengte per bol:
50 gram / 200 meter
Prijs:
+/- €13,-
Proeflapje:
24 steken x 26 toeren
Wasvoorschrift:
Handwas
Datum van deze recensie:
02-08-2022

De textuur

Ik heb eerder nog nooit met garen gemaakt van kamelendons gewerkt. Kamelenhaar is echt een luxe product. Dit komt omdat kamelen niet geschoren worden. In het najaar verliest de kameel zijn haar. Daarnaast worden kamelen geborsteld. Het is deze donzige laag kamelenhaar die verwerkt wordt tot een bolletje garen. Dit garen heeft isolerende en temperatuur regulerende kwaliteiten. Een heerlijk garen om te dragen dus! Ik was verbaasd over hoe zacht dit garen was. Tijdens het breien glijdt het door je vingers. Ik vind dat ontzettend fijn.

De kwaliteit

Ik zeg altijd dat duurzamere garens veel langer meegaan dan goedkope garens. Wat de Fonty Camel Gobi3 betreft klopt dit voor de volle 100%! Een kameel is uitstekend aangepast aan het leven in een woestijn. Het zijn taaie beesten die tegen een stootje kunnen. Dit is ook het geval voor garen gemaakt van kamelenhaar. Het Fonty Camel Gobi3 garen is veel lichter dan andere garens. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar hoeveel meter je nodig hebt (iedere bol heeft +/- 200 meter). Dit garen behoudt zijn vorm heel mooi. Ik raad dit garen zonder twijfel aan voor het breien van luchtige topjes die jarenlang meekunnen.

Het proeflapje

Volgens het etiket heb je 26 toeren van 24 steken nodig om een proeflapje van 10 x 10 cm te breien. Uiteindelijk kwamen wij uit op 33 toeren van 22 steken. Zo zie je maar, het is altijd verstandig om een proeflapje te breien of te haken! Ook als je aan een haakproject wilt beginnen, raden wij je aan om altijd een proeflapje te haken! 

Wassen en blocken

Kameeldons kan vervilten. Het is daarom belangrijk om jouw project tijdens het wassen heel voorzichtig te behandelen. Het liefst was je jouw handwerkproject met koud water. Fonty Camel Gobi3 absorbeert water nauwelijks. Het is daarom ook ontzettend snel weer droog. Heel voorzichtig uitwringen en een paar uurtjes neerleggen is al voldoende om dit garen te wassen en te drogen. Ik hoefde mijn proeflapje nauwelijks te blocken. Het lapje was eigenlijk meteen mooi in de vorm toen ik het neerlegde.

Projecten

Dit garen is ideaal voor zomertopjes en voorjaarstruien. Ik kan me ook voorstellen dat je met dit garen een prachtige shawl kunt haken. Omdat dit garen zo heerlijk tussen de vingers glipt, is het voor beginners een lastig garen om mee te werken. Heb je inmiddels een paar projecten afgerond? Dan kun je prima met dit garen aan de slag gaan. Dit garen bestaat alleen in de kleur die je op de foto ziet. Het garen is dus niet geverfd. Wil je een project met een andere kleur maken? Dan raad ik aan om een ander, soortgelijk garen te gebruiken zoals Novita Wonder Wool.

Waarom is het garen duurzaam?

Het kameeldons dat voor Fonty Camel Gobi3 garen wordt gebruikt, is afkomstig van kuddes die in de Oeigoerse en Mongoolse nomaden in de Gobiwoestijn in Zuid-Mongolië worden gehouden. Kamelen wol is bijzonder diervriendelijk/duurzaam. Door de extreme omstandigheden waarin het dier leeft heeft het een wol ontwikkeld die kwalitatief beter is dan de Texelse en Merino schapenwol. Dit garen werd gesponsord door FairYarns. Fairyarns staat voor eerlijke haak- en breigarens die fairtrade en diervriendelijk zijn. Dit garen gaat niet alleen lang mee, het wordt dus ook op een diervriendelijke manier gewonnen!  

Fonty Camel Gobi3

Conclusie

Wat een fantastisch garen om mee te werken. Het is heerlijk zacht en licht. Als ik een paar bollen had, zou ik hier een zomertopje van breien. Hoewel het garen slechts in één kleur komt, heb ik hier geen problemen mee. Het is een prachtig rustige kleur waar de steken heel mooi tentoon worden gesteld. Dit is, relatief gezien, een prijzig garen. Aangezien kamelendons een echt luxeproduct is, vind ik dit zo gek niet. Het is het mij helemaal waard!

Ik heb het genoegen om een tiental prachtige, duurzame garens te testen. In deze blog reeks stel ik de garens van Novita, Lamana en Fonty graag aan jullie voor. Ik werd door Fairyarns voorgesteld aan deze mooie, luxe garens. Nogmaals mijn dank Bert! Aan deze recensies werken is voor mij een heerlijk slow living moment. Benieuwd naar wat ik hiermee bedoel? Klik dan op de link! Ben jij nieuwsgierig naar andere duurzame garens? Er komen er nog veel meer online.

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

This Post Has One Comment

  1. Li Ying Brouns

    Super interessant, ik wist helemaal niet dat er ook een garen was die gemaakt werd van kamelendons. Lijkt me een super gaaf bolletje en als ik er het budget voor kan vinden wil ik het dolgraag eens uitproberen voor een zomerse top. Dankjewel voor deze fijne review.

Leave a Reply