In de Nederlandse supermarkten is er het hele jaar door feest. Je kunt er werkelijk alles vinden en het is altijd verkrijgbaar. Een ongelofelijke luxe is dat! We staan er niet bij stil wat dit eigenlijk voor het milieu, onze portemonnees en de lokale boeren betekent. We zijn er met z’n allen inmiddels zo aan gewend geraakt dat we alles kunnen krijgen wat ons hartje begeert, dat er steeds meer kinderen zijn die menen dat eten gewoon uit de supermarkt komt. De boer? Wat heeft die ermee te maken? Absurd, nietwaar?! Dit is nou echt zo’n duurzaam dingetje waar we heel eenvoudig iets met z’n allen aan kunnen doen. Lees verder om te ontdekken hoe jij jouw steentje kunt bijdragen.
Seizoensfruit, wat is dat precies?
De naam seizoensfruit verklapt eigenlijk al wat het is. Het is fruit dat op dat moment ‘in het seizoen’ is. Het voedingscentrum zegt er het volgende over. “Alle groente- en fruitsoorten hebben een periode in het jaar waarin ze klaar zijn om te oogsten.” Dit noemen we seizoensgroente en seizoensfruit. Koop je seizoensgroente (of seizoensfruit maar daarover in een andere blog meer)? Dan koop je fruit in hetzelfde seizoen als waarin het wordt geoogst.
Seizoensfruit uit Nederland
In Nederland worden verschillende fruitsoorten verbouwd. Een deel daarvan gebeurt op akkers en een deel in een kas. Fruitsoorten die direct vanuit de akkers komen en zo jouw koelkast in gaan, zijn het meest milieuvriendelijk. Ze hoeven niet opgeslagen te worden in een koelcel en hoeven geen miljoenen kilometers af te leggen. In Nederland telen we ook veel fruit in kassen. Deze kassen worden verlicht en verwarmd. Dit kost heel veel energie. Daarom is fruit uit kassen een stuk minder duurzaam dan fruit dat op het platteland wordt verbouwd.
Seizoensfruit uit de rest van de wereld
Ook in de rest van de wereld wordt er fruit geteeld. Hoewel het minst vervuilende fruit afkomstig is van Nederlandse akkers, kan bepaald fruit dat uit de rest van de wereld afkomstig is ook duurzaam zijn. Omdat deze fruitsoorten rechtsreeks vanuit de oogst in gigantische hoeveelheden naar Nederland worden gebracht, is dit minder belastende dan fruit dat niet in het seizoen is.
Je keuken afstemmen op de seizoenen
Het is heel eenvoudig om je boodschappenlijst af te stemmen op het fruit op dat moment in seizoen is. Ik vind deze lijstjes zelf super handig omdat ik zo op een hele eenvoudige manier ietsjes duurzamer boodschappen kan doen. Ik hoef me geen zorgen te maken over welk fruit een duurzame keuze is of niet. Deze lijstjes volgen tijdens het maken van een boodschappenlijst heeft van de wekelijkse boodschap eigenlijk een Slow Living moment gemaakt. Ik heb het fruit dat per seizoen ‘in het seizoen’ is voor je op een rijtje gezet. Fruit komt niet altijd vanuit onze regio. Fruit zoals mango’s en bananen komen altijd van ver weg. De fruitsoorten die van ver geïmporteerd worden heb ik even cursief weergegeven. In principe kun je deze lijstjes per seizoen aanhouden:
Zomer
- Aardbeien
- Abrikozen
- Bramen
- Frambozen
- Kersen
- Mango’s
- Meloenen
- Nectarines
- Perziken
- Rode bessen
- Zwarte bessen
Herfst
- Appelen
- Bananen
- Druiven
- Kiwi’s
- Mandarijnen
- Peren
- Pruimen
- Rode bessen
- Sinaasappelen
Winter
- Appelen
- Bananen
- Kiwi’s
- Mandarijnen
- Peren
- Sinaasappelen
Lente
- Aardbeien
- Abrikozen
- Appelen
- Peren
- Sinaasappelen
Je zult vast al gezien hebben dat er in de zomer een grote variatie een fruit is en dat dit in de winter vies tegenvalt. En dat is natuurlijk helemaal logisch! En bovendien niet erg. In de winter zul je zien dat er veel meer seizoensgroente in de schappen ligt. Zo kun je het hele jaar door lekker afwisselen.
Duurzame seizoensfruit kopen, ook lekker voor de portemonnee
Ja, je hebt het goed gelezen. Seizoensfruit kopen is een heel stuk goedkoper dan import fruit kopen. Als je er even bij stilstaat, is ook dat helemaal niet onlogisch. Het fruit komt van minder ver weg en het kost dus minder tijd en energie om lokaal fruit in de schappen te leggen. Wil je écht het beste waar voor je geld? Koop je fruit dan rechtstreeks van de boer of van de markt. Verser kan haast niet. En goedkoper dan fruit kopen op de markt of van de boer kan het ook niet.
Seizoensfruit, begin jij er aan?
Om heel eerlijk te zijn ben ik al jaren bezig met zoveel mogelijk fruit (en groente) dat in het seizoen is te kopen. Het maakt echt een enorm verschil in hoeveel je voor je boodschappen betaalt en het is gewoon ontzettend duurzaam. In de zomer eten wij dus lekker veel fruit. Voor ontbijt bijvoorbeeld of in een smoothie. In de winter eten we veel minder fruit maar maak ik iedere week een pan verse soep met seizoensgroente klaar. Ik hou er enorm van als ik op deze manier duurzaam bezig kan zijn. Zou jij jouw boodschappen gedrag ook aanpassen om rekening te houden met welk fruit in het seizoen is? Scroll helemaal naar beneden en laat mij weten waarom je dit wel of niet zou doen.
Charlie Dingelstad-Machiels
Deel deze post met jouw vrienden en familie!
Charlingual
Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!