Tijd hebben of tijd vrijmaken… Een groot verschil!

Het altijd druk hebben, is in veel werkvelden en veel vriendengroepen heel stoer. Mensen die het druk hebben, hebben vaak geen tijd voor dingen. Ze hebben het immers veel te druk met hun drukke agenda. Maar wat nou als ik je vertelt dat je helemaal geen tijd tekort komt? Dat jij helemaal zelf in de hand hebt wanneer je het druk hebt en wanneer niet? Een te volle agenda overkomt iedereen wel eens. Maar als jouw agenda chronisch vol is en je constant te weinig tijd hebt, dan zul je toch zelf nog eens moeten bekijken hoe je tijd vrij kunt maken.

Tijd vrijmaken mentale gezondheid

Waarom heb ik het toch altijd zo druk?

De laatste tijd merk ik hoe vaak ik het woord druk in de mond neem.

“Het gaat goed, ik heb het heel druk.”

“Dat gaat helaas niet. Het is al zo druk.”

“Laat mij maar even bijkomen. Ik had het vandaag heel druk.”

Niet alleen het woord druk komt steeds vaker terug in mijn vocabulaire. Meestal plaats ik er zelf het woordje heel voor. Ik heb het heel druk. Het is iets dat ik vroeger (voor de grote depressie en burn-out) meerdere keren per dag zei. En ik voelde het ook. Het voelde altijd alsof ik te veel op mijn bord had. Te veel hooi op mijn vork. Ik had altijd een tekort aan tijd. Dus toen ik enkele weken geleden merkte dat mijn antwoord op de vraag “hoe gaat het ermee?” Telkens “goed, maar ik heb het wel heel druk.” Werd, wist ik dat ik nog eens moest reflecteren op hoe mijn agenda er momenteel uit ziet. Dit soort dingetjes tegenkomen en aanpassen hoort bij mij perfect bij slow living.

 

Tijd hebben en vrijmaken. Mentale gezondheid

Waar komt tijd vandaan?

Om nou niet helemaal moeilijk te gaan doen, ga ik geen diepe duik maken in waar tijd vandaan komt. Wat wel heel waardevol is, is om te bedenken dat tijd een concept is. Klokken, werktijden, openingstijden en alle andere soorten tijd zijn hartstikke relatief. Tot enkele honderden jaren geleden werden dagen, weken, maanden en jaren geteld door naar de zon, sterren en de maan te kijken. Hoe wij onze levens nu leven, volgens klokken die over de hele wereld gelijk lopen en schema’s waar we onszelf mee klemzetten, zou voor mensen uit een andere eeuw absurd zijn! En als tijd een concept is waar we zelf flexibel mee om kunnen gaan (als we dat durven) dan betekent dat, dat wij ook invloed hebben over hoe wij onze tijd besteden. Tijd is niet iets dat er gewoon is. Als dat zo was, dan zou ik veel meer tijd hebben om te handwerken. Maar zomaar tijd hebben voor iets bestaat niet. Tijd maken voor iets wel.

Tijd vrijmaken

Ik sprak mezelf sinds de lage school aan het einde van iedere zomer toe. “Komend jaar wordt het beter.” Ik bleef hier iedere zomer mee bezig. Tot een paar jaar geleden. Ieder jaar dacht ik weer dat als ik dit of dat deed of aan mezelf veranderde dat ik me beter zou voelen. Ik wachtte telkens op dat perfecte moment om mezelf opnieuw vorm te geven. Achteraf gezien hartstikke ongezond natuurlijk. Het is pas de afgelopen jaren dat ik me besef dat als ik gewoon mezelf ben en mezelf omring met mensen die bij mij passen, dat mijn leven voldoening geeft en fijn is. Datzelfde geldt voor tijd. Je kunt eeuwig blijven wachten op het moment waarop je tijd hebt om iets te doen. Telkens kijk je uit naar dat ene moment waarop je plots wel je muur kunt verven. Of wel een lang weekend weg kunt gaan. Maar als volwassenen onderling weten wij inmiddels dat dat gewoon niet gaat gebeuren. Je krijgt niet plots extra tijd toegeschoven. Ook niet als je een miljoen wint. Ook niet als je een betere functie krijgt. Ook niet als je kinderen op school zijn. Ook niet als…. Vul het maar in! Tijd krijg je niet. Die zul je zelf vrij moeten maken.

Hoe kun je tijd vrijmaken?

We weten nu dat te niet op een magische wijze plots meer tijd zult hebben. Maar, hoe kun je dan wel zelf tijd creëren?

 • Door te reflecteren: Reflecteren vinden de meeste mensen verschrikkelijk, maar het is wel waar je mee moet starten als je meer tijd vrij wilt maken. Bekijk je dag eens van begin tot eind. Houd, als je dit fijn vindt, per uur bij wat je gedaan hebt. Beantwoord de volgende vragen:
  • Hoe start jij jouw dag?
  • Hoe lang zit jij gedurende een dag te scrollen op je telefoon?
  • Wat doe je in je pauzes?
  • Hoe ziet het einde van je werkdag er uit?
  • Waar gaat veel energie naartoe?
  • Waar krijg je energie van?
 • Maak kleine aanpassingen. Ben je niet tevreden met waar jouw energie gedurende de dag naartoe gaat? Pas dit dan aan. Zet bijvoorbeeld een wekkertje aan als je een kwartier op je telefoon wilt scrollen. Of verplicht jezelf om ieder halfuur een rek- en strekoefening te doen. Doe iets waar jij kleine beetjes energie vandaan haalt. Dit is veel duurzamer dan random vrije dagen opnemen als je het gevoel hebt dat je druk bezig bent.
Moeten of mogen?
 • Stel prioriteiten. Weekenden en vakantie zijn vaak het lastigst voor mij. Gedurende de werkweek kan ik lekker in mijn eigen ruimte mijn eigen tijd invullen, maar in de weekenden wordt er van de buitenwereld van alles van mij verlangt. Het is dan zaak om prioriteiten te stellen en om nee dankje te zeggen. Maar ook om op dingen ja te zeggen. Ieder dingetje dat op vrije momenten op jouw pad komen mag even overwogen worden waarna je met “nee, helaas niet deze keer” of met “ja, hoe laat?” Kunt antwoorden.
 • Plan jouw dagen. Mijn vrienden en familie moeten af en toe grinniken als ik mijn planning voor de maand al rond heb. Er lijkt geen plek voor spontaniteit als je een maand van tevoren alles al hebt vastgelegd, maar die spontane momenten ontstaan juist wel omdat ik in mijn planning ook voldoende ruimte maak voor de stillere momenten.

Verander je mindset

Dit is misschien wel het belangrijkste dat je moet doen om het gevoel te krijgen dat je meer tijd hebt. Je mindset veranderen. Het klinkt vaag, maar het helpt enorm. Vervang de woorden ik heb geen tijd eens in ik kan er even geen tijd voor vrijmaken. Door ik kan er geen tijd voor vrijmaken te zeggen, kun je eerlijk zijn tegen jezelf. Tijd is flexibel en relatief. En door te weten dat je bewust kunt kiezen tussen iets wel of niet doen, krijg je veel meer grip op jouw eigen planning.

DSC07488

Tijd hebben. He tis duidelijk dat ik hier zelf weer een poosje mee aan de slag wil. Ik ga weer wat tijd en ruimte vrijmaken in mijn hoofd om stil te staan bij mijn eigen planning en de keuzes die ik kan maken. Maak jij tijd vrij om hier ook mee aan de slag te gaan? Laat mij in een comment weten hoe jij hier ruimte voor gaat vrijmaken in jouw agenda!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs