Ochtendroutine ~ Slow Living met Projectlorin

Ochtendroutines. Waarschijnlijk heb je er onbewust ook
eentje. Ze helpen om je dag rustig te beginnen, want denkt minder na over wat je moet doen. Gewoon langzaam opstarten en op de automatische piloot. En laat ‘langzaam’
nou net een woord zijn dat bij slow living past. Het gaat gewoon vanzelf. Rustig aan, niet gehaast, laat de dag maar komen. Deze maand hebben we het over ochtendroutines en staat er een voorbeeld klaar in de blog.   

                                                                        Hi! This is me, Project Lorin

Waarom ochtendroutines?

Na de Limburgse handwerkpicknick was het tijd om verder aan de slag te gaan met slow living. Charlie was weer de grote inspiratie. Wat moeten we toch zonder haar… Op haar Instagram story’s post zij namelijk iedere ochtend de #hakendwakkerworden of #breiendwakkerworden. Ze had voor zichzelf zo een nieuwe ochtendroutine gemaakt, want ze miste een stukje structuur in de vakantie. In haar ochtendroutine begint ze dus fijn met haken of breien. Daarvan dacht ik: zo’n routine lijkt mij nou eens fijn.

Wat is een goede ochtendroutine?

Deze maand gaat het dus over ochtendroutines. Maar ja, wat is nou een goede ochtendroutine? Hoelang duurt die en wat zit daar allemaal in? Voor iedereen is dat weer anders. Het fijne is dus ook dat jij helemaal zelf mag kiezen wat je in de ochtend doet. Lezen? Lekker doen. Haken of breien? Doe het. Koffiedrinken en chagrijnig kijken naar je partner? Let’s go.

Pinterest als inspiratiebron

De eerste bron die hierbij hielp, en stiekem ook enige, was
Pinterest. Oh, wat is Pinterest toch heerlijk. Je tikt wat in de zoekbalk en er
verschijnen honderden ideeën. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als je ook kunt
spieken bij een ander? Nou, tik dus ‘ochtendroutine’ in en je krijgt er genoeg.
Niet ieder voorbeeld zal je aanspreken natuurlijk. Bekijk er gewoon een paar en
pak een wat onderdelen die je fijn lijken. Zo bouw je uiteindelijk een routine
die fijn is voor jou.

Mijn ochtendroutine ziet er nu zo uit:

 1. Ik word wakker en probeer zo min mogelijk mijn telefoon te
  gebruiken.
 2. Daarna kleed ik me aan en maak mijn bed op
 3. Dan poets ik mijn tanden, doe mijn face care en make-up
 4. Dan kijk ik even wat ik moet doen vandaag
 5. Ik maak een to do
 6. Dan maak ik ontbijt en lees een boek
 7. Even schrijven in mijn dagboek
 8. Pak iets te drinken
 9. Stretch even
 10. Aan de slag!

Side note bij een ochtendroutine

Aan een ochtendroutine moet je wel even wennen. Je moet de eerste paar keer beoordelen of het voor je werkt. Zo niet, dan is het terug naar de schrijftafel.  Je moet er ook wel tijd voor maken. Hoe meer je in je routine stopt, hoe meer tijd. Die van mij duurt ongeveer een uur. Ik heb geluk dat ik nog geen baan heb waar ik om 8:30 moet zijn. Maar ook ik moet soms vroeg op. Dan ga ik de avond ervoor op tijd naar bed, zodat ik ook op tijd wakker ben. Het zal dus niet meteen rust in je ochtend brengen. In het begin zal je vaak ‘oh, ja de routine’ denken, maar dat is niet erg. Geef het even tijd. Uiteindelijk gaat het vanzelf en zal je merken dat je rustiger aan je dag begint.

Mijn eigen gedachten over de ochtendroutine

Ik moet zeggen dat nieuwe slow living gewoontes aanleren best lastig is. Daar ben ik eerlijk in. Ik verviel weer een beetje in oude patronen. Helemaal omdat het nu vakantie is en er minder structuur is om je aan vast te houden. Vooral die telefoon wegleggen, dat is lastig en gaat nog niet vanzelf.  Ik merkte gewoon veel onrust in mijn ochtend. Zodra ik wakker was vlogen de to do’s door mijn hoofd. Daardoor vergat ik zelfs vaak te ontbijten. Ik ging gewoon meteen aan de slag. Ook was ik veel energie kwijt aan piekergedachten over de mening van anderen want ik ging meteen op Instagram scrollen. Maar weet je? Dat is oké. Stap 1 is je bewust worden van je oude patronen. En dat doen we. We zijn hier om te leren, niet om perfect te zijn. 

Dankjewel voor het lezen en tot volgende maand!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs