Korter douchen, ik ben fan! ~ Duizend Duurzame Dingen #11

Dat korter douchen een impact heeft op het huidige watertekort (en ook op de gas- en energierekening) dat weten de meeste mensen wel. En toch staat de gemiddelde Nederlander 9 minuten onder de douche. Het is natuurlijk een flinke aanpassing om je dagelijkse ritueeltjes een nieuwe invulling te geven, maar als je eenmaal gewend bent, dan zit je voor het leven gebakken. Jouw gedrag eens rustig bekijken en kleine aanpassingen maken, is heel eenvoudig. Ik weet zeker dat jij jouw gewoonte een klein beetje kunt aanpassen. Wil je weten hoe? Lees dan verder!

Op warme dagen gebruiken we in ons kikkerlandje miljoenen liters water. De plantjes krijgen water, het bad wordt gevuld en we douchen uitgebreid. In veel landen is dit niet zo vanzelfsprekend. Nederland is een prachtig waterland en de verschillende waterzuiveringsbedrijven zorgen er voor dat het water dat door onze kranen komt drinkwater is. Het kost waterzuiveringsbedrijven ontzettend veel energie om water te zuiveren. We mogen van geluk spreken dat we deze luxe tot onze beschikking hebben. We mogen daarom eigenlijk ook een stuk zuiniger worden wat het water dat uit onze kranen komt betreft.

Duurzame douche feitjes

Als we het over duurzamer douchen hebben, dan moeten we deze feiten in het achterhoofd houden:

  • In een gemiddeld huishouden stroomt er dagelijks zo’n 110 liter warm water door de douchekop.
  • De gemiddelde douchetijd in Nederland is 9 minuten.
  • Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter.
  • Mensen scheren van alles en nog wat als ze onder de douche staan, maar dit kan ook buiten de douche.
  • Een gemiddeld huishouden kan anderhalf jaar lang koken op het gas dat het jaarlijks bespaart door maximaal 5 minuten te douchen.

Dat zijn behoorlijk wat cijfers. Om een lang verhaal kort te maken:
Als mensen hun tijd onder de douche zouden halveren, zou dat duizenden liters drinkwater besparen. Er zou minder energie verbruikt worden door waterzuiveringsbedrijven én we zouden met z’n miljoenen euro’s minder uitgeven aan gas om het water op te warmen.

Hoe start je met duurzamer douchen?

Voordat je kijkt naar alle opties voor zuiniger douchen, is het goed om te onthouden dat douchen (mits niet te lang) altijd een stuk beter is dan in bad gaan. Als ik in bad ga doe ik dat ook niet om schoon te worden, maar om even te ontspannen. Heb je een bad? Dan zeg ik absoluut niet dat je nooit meer een uurtje in de tobbe mag verdwijnen. Ik vraag je alleen om ietsjes bewuster met jouw baddermomenten om te gaan. Er zijn verschillende manieren om te starten met het duurzamer maken van jouw douchebeurt. Er zijn verschillende eenvoudige (technische) snufjes die je kunt aanschaffen, maar je kunt natuurlijk ook creatieve alternatieven voor deze technische snufjes bedenken. Zet bijvoorbeeld een kookwekker voor 5 minuten. Zo weet je precies wanneer je er uit moet. Of zet een radio aan en spreek met jezelf af je dat je maximaal 3 liedjes (zo’n 6 minuten ongeveer) mag luisteren. Na elk liedje ga je door met de volgende stap in jouw douche ritueel. Bekijk ook eens of je daadwerkelijk iedere dag je haar moet wassen. Even onder de douche stappen om op te frissen hoeft zo slechts een paar seconden te duren. Je zou ook kunnen overwegen om een lege emmer in de douche te zetten en water op te vangen. Dat water kun je weliswaar niet meer drinken, maar het is prima om je planten mee water te geven (mits je natuurlijke zeep, shampoo en conditioner gebruikt) of om je auto mee te wassen. Doe iets wat bij jou past, dan houd je dit het beste vol. Na een paar weken weet je niet meer beter en heb jij jouw gedrag aangepast.  

Handige snufjes voor onder de douche

  • Deze zandlopers voor onder de douche helpen jou om korter te douchen. Begin eerst een week of twee met de timer van 8 minuten. Ga dan over naar de timer van 6 minuten en gebruik uiteindelijk de timer van 4 minuten.
  • Deze digitale douchetimer is ook ontzettend handig. Stel de tijd in en geniet van je douche totdat de timer afgaat.
  • Schaf een waterbesparende douchekop Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter.
  • Nog een stapje verder met (douche)water hergebruiken? Je kunt ook je eigen waterzuiveringsinstallatie beginnen met de Hydroloop. Met deze Nederlandse uitvinding bespaar je zo’n 45% van het afvalwater in huis.

Moet dat écht onder de douche?

Er zijn mensen die een heel album zingen, hun benen uitgebreid scheren, flink ontspannen of zichzelf een uitgebreide facial geven terwijl de douche loopt. Dat kan, maar dan wordt het wel heel lastig om korter te douchen. Deze dingen kun je ook helemaal prima buiten de douche doen. Scheer je gezicht bijvoorbeeld boven de wastafel zonder de kraan te laten lopen of stap over op droog scheren met een scheerapparaat. Wil jij je benen scheren? Gebruik dan een Safety Razor, een teil water en een washandje. Zing luidkeels op de fiets of in de auto en maak op een ander moment van de dag tijd vrij voor ontspanning.

Duurzamer douchen, ga jij de uitdaging aan?

Bekijk jouw huidige douche gewoonten. Wanneer douche je? Hoe lang douche je? Wat doe je allemaal onder de douche? En beslis welke kleine doelen jij wilt stellen. De kraan uitzettend terwijl jij je scheert? Super! Je tanden poetsen terwijl je shampoo uit je haren wast? Vooral doen! Beslis in ieder geval iets dat je wilt veranderen en begin gewoon. Ik beloof je dat het allemaal reuze mee zal vallen.

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Hey daar!

Ik ben Charlie. Liefhebber van handwerkprojecten, duurzaamheid en ons langzame Waldorf leven. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!