Recensie: Novita Hygge Wool ~ Duurzaam handwerken

Het komt niet vaak voor dat ik met chunky garen aan de slag ga, maar toen ik deze prachtige bol Novita Hygge Wol zag, wilde ik meteen een heerlijk warme haarband gaan haken of breien. Deze bol wol is een van de tien mooie, duurzame garens die ik mag uittesten voor Fair Yarns. In deze blog reeks stel ik de garens van Novita, Lamana en Fonty graag aan jullie voor. Ben jij op zoek naar een dik, duurzaam garen waar jij een fijn winters project mee kunt maken? Dan raad ik dit garen van harte aan!

Enkele feitjes op een rij

Naam: Novita Hygge Wool
Land van herkomst:
Finland
Gewicht en lengte per bol:
100 gram / 60 meter
Prijs:
+/- €7,-
Proeflapje:
 9 steken x 14 toeren
Wasvoorschrift:
Handwas
Gebruikte kleur:
010 Off White
Datum van deze recensie
29-08-2022

De kwaliteit

Deze super chunky, 100% wollen bolletje is luxe tot en met! Het garen voelt alsof het een paar minuten geleden nog als vacht voor een lieve schaap gebruikt werd. Bizar gewoon! Wil jij jezelf een fijne muts, paar chunky wanten of dikke haarband cadeau doen? Dan is dit een perfect wolletje voor jouw project. Dit garen is niet alleen in Off White te verkrijgen. Er zijn nog negen andere kleuren waar je uit kunt kiezen.

De textuur

Stevig, maar toch zacht. Zo zou ik dit garen omschrijven. De Finse schapen die de wol voor deze bol hebben verzorgd, leven een goed leven, dat voel je zo! Voor dit garen (en ook ander garen van Novita) wordt de wol van de Finnschaap gebruikt. Voor een chunky garen voelt deze bol toch heel licht aan. Bijzonder he! Verder vind ik het een heel aaibaar garen, maar dat ligt misschien aan mij 😉

Het proeflapje

Het proeflapje voor de Novita Hygge Wool was behoorlijk stevig zonder stug te worden. Een ideale combinatie wat mij betreft! Aangezien ik met Off White aan de slag ging, kon ik, als ik het proeflapje aan het ligt hield, een klein beetje door de garen een kijken. Maar dat hoort natuurlijk ook wel bij deze kleur. Mijn proeflapje werd uiteindelijk 10 steken bij 14 toeren.

Wassen en blocken

Het wassen en blocken van dit proeflapje bleek een kleine uitdaging te zijn. Dat komt natuurlijk om dat de wol water niet absorbeert, maar juist zoveel mogelijk afstuit. Dit is helemaal normaal. Uiteindelijk heb ik het garen niet geforceerd. Het blocken van mijn proeflapje was eigenlijk ook helemaal niet nodig. Dus ik heb het gelaten zoals het is.

Projecten

Dit garen is ideaal voor zomertopjes en voorjaarstruien. Ik kan me ook voorstellen dat je met dit garen een prachtige shawl kunt haken. Omdat dit garen zo heerlijk tussen de vingers glipt, is het voor beginners een lastig garen om mee te werken. Heb je inmiddels een paar projecten afgerond? Dan kun je prima met dit garen aan de slag gaan. Dit garen bestaat alleen in de kleur die je op de foto ziet. Het garen is dus niet geverfd. Wil je een project met een andere kleur maken? Dan raad ik aan om een ander, soortgelijk garen te gebruiken zoals Novita Wonder Wool.

Waarom is het garen duurzaam?

Novita geeft heel duidelijk weer wat hun waarden en normen zijn. Diervriendelijkheid en duurzaamheid hebben zij hoog in het vaandel staan. Novita is de grootste producent van breigaren in Finland. Zo investeren zij in hernieuwbare energiebronnen en kopen zij hun wol en verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk lokaal in. Ze hanteren een heldere duurzaamheidsstrategie. In lijn met die strategie willen ze eerst de status quo in hun activiteiten erkennen, vervolgens hun negatieve milieu-impact verminderen en tot slot compenseren wat ze niet anders kunnen bezuinigen.

Novita Hygge Wol

Conclusie

Een heerlijk garen dat ik vooral in de winter in zou zetten voor een lekker warm project. Zelf zou ik niet zo snel aan de slag gaan met het maken van een trui of vest, maar ik heb ik Ravelry gezien dat verschillende mensen dit wel hebben gedaan. Ik houd het liever bij een klein project zoals een mits, beenwarmers, wanten of een hoofdband. Een heerlijk garen die ik voor nu nog even aan de kant leg, maar waar ik tijdens de koudste dagen zeker mee aan de slag zal gaan!

Wat is dit een prachtig wolletje. Ik kan niet wachten totdat het kouder wordt buiten en ik met een warme mok chocomel met dit garen aan de slag mag gaan. Dat wordt vast een heerlijk slow living moment. Benieuwd naar wat ik hiermee bedoel? Klik dan op de link! Ben jij nieuwsgierig naar de andere duurzame garens die ik van Fair Yarns mag reviewen? Laatst ging ik al aan de slang met de Fonty Camel Gobi3.

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Leave a Reply