Kliekjes invriezen, mooi duurzaam en lekker goedkoop! ~ Duizend Duurzame Dingen #10

Wist jij dat zo’n 35% van al het voedsel dat voor mensen is bedoeld, wordt weggegooid? En dat terwijl het weggooien van voedsel eigenlijk helemaal onnodig is. Dit betekent dat eten geproduceerd wordt, ingepakt wordt, verzonden wordt en vervolgens of in de winkel of thuis uiteindelijk weggegooid wordt. Wat zonde! Voedselverspilling kost in Nederland ongeveer 154 kilo CO2 per persoon per jaar. Zo’n 8 tot 10% van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door voedselverspilling. Wil je duurzamer leven? Dan wordt het tijd om eens te bekijken hoe het verspillen van voedsel er in jouw gezin aan toe gaat.

Verspilling van eten tegengaan met invriezen

We gooien over het algemeen alleen eten weg dat over de datum is. Het voedingscentrum zegt over de TGT-datum (Te Gebruiken Tot datum) het volgende: “De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico’s voor de gezondheid optreden.” Ook worden er onnodig veel restjes, vaak kliekjes genoemd, weggegooid. Het invriezen van gekochte producten en kliekjes kan verspilling enorm tegengaan. Daarnaast is het invriezen van eten ook fijn voor de portemonnee! Wij vriezen vooral avondeten of kliekjes van het avondeten in. Een hele bloemkool eten met twee personen is een beetje veel. Maar de hele bloemkool voorbereiden en vervolgens een deel invriezen is heel handig. Hebben we het een avond heel druk? Dan halen we de bloemkool weer uit de vriezer. Die eten we dan weer als avondeten.

Enkele tips:

  • Stel de diepvries in op -18 graden.
  • Gebruik alleen goede, verse producten.
  • Ruik en proef de producten voordat je ze invriest én nadat je ze hebt ontdooit.
  • Vries een product nooit voor de tweede keer in.
  • Laat kliekjes afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet.
  • Laat kliekjes maximaal 2 uur buiten de koelkast staan.
  • Stop de vriezer niet te vol.
  • Vries alles in kleine porties in zodat er geen of minder condens en ijs in de vriezer ontstaat.

Jouw kliekjes duurzaam ontdooien

Met de komst van de magnetron in de jaren 60 werden veel kliekjes regelrecht van de vriezer de magnetron ingegooid. Tegenwoordig gebeurt dit veel minder. Het is veel handiger en gezonder om je eten langzaam te ontdooien. Leg bijvoorbeeld bevroren vlees een dag voor de bereiding op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast. Wat groente betreft hoeft dit niet per se. Bevroren groentes kun je over het algemeen warm koken en stomen.

Plastic vermijden tijdens het invriezen

Tupperware was aan het eind van de vorige eeuw heel hot. Inmiddels stappen steeds meer mensen juist af van plastic potten. Hoe kun je dan wel je kliekjes invriezen?

  • Gebruik een katoenen tas voor brood of broodjes.
  • Maak gebruik van siliconen bakjes zoals deze siliconen foodhuggers.
  • Investeer in glazen bakken met deksels die zowel in de vriezer als in de magnetron kunnen worden gebruikt.
  • Spaar glazen potten met deksels en leg ze op hun kant neer zodat het eten veilig kan uitzetten.
  • Maak gebruik van afbreekbare vriezerzakken.

Het invriezen van kliekjes en andere producten kan heel eenvoudig zijn. Of je nou gebruik maakt van bij elkaar gespaarde potten of investeert in foodhuggers. Zolang jij op een bewuste manier omgaat met het niet weggooien van eten ben je goed bezig!

Een energiezuinige vriezer vinden

Heb je toevallig een nieuwe vriezer nodig? Dan kun je nog een stapje duurzamer gaan en investeren in een energiezuinige vriezer. Een vriezer wordt zuinig genoemd als die energieklasse A, B, C of D heeft. Hoewel een vriezer altijd een energie zuiger zal blijven, is het verschil tussen een vriezer met een D label of eentje met een F label. Een zuinige vriezer heb je al vanaf zo’n €300,-. Zoals bij alle duurzame dingen is het duurzamer om eerst jouw huidige vriezer helemaal op te gebruiken voordat je een nieuwe aanschaft. Een goedwerkende vriezer vervangen voor een duurzamere vriezer omdat het kaartje duurzaam eraan hangt, is alles behalve duurzaam!

Duurzamer leven hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Het vraagt voornamelijk om bewustwording en aanpassing. Aangezien je op deze blog terecht bent gekomen, kan ik vrijwel zeker stellen dat jij je er bewust van bent dat er meerdere opties zijn. En daar mag je heel trots op zijn! Ben jij benieuwd naar welke andere duurzame dingen ik inmiddels online heb staan? Neem een kijkje bij dit overzicht van Duizend Duurzame Dingen

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Leave a Reply