Wat kunnen we leren van kinderen? ~ Slow living inspiratie

Binnenkort begin hier in het zuiden de zomervakantie. Toen een buur dat laatst tegen me zei, schrok ik eigenlijk een beetje. Sinds ik niet meer in het onderwijs werk, merk ik natuurlijk wel dat ik bepaalde dingen niet langer meekrijg. Wanneer Sinterklaas in het land aankomt bijvoorbeeld. Wanneer het vader-of moederdag is weet ik ook helemaal niet. Of, blijkbaar, wanneer de zomervakantie voor de deur stond. Mijmerend over mijn tijd als vrijeschool juf kwam ik tot de conclusie dat ik niet alleen maar feestdagen en vakanties niet meer zo bewust meekrijg, maar dat andere dingen ook op de achtergrond zijn komen te liggen. En laat het nou juist die dingen zijn, die met slow living te maken hebben!

Hoezo slow living van kinderen leren?

Kinderen zijn met stek de beste voorbeelden van slow living. Het is hun natuurlijke manier van leven. Wat doen ze dan?

  • Ze nemen de tijd voor de dingen die ze doen
  • Ze ervaren van nature weinig stress
  • Ze zijn tevreden met een eenvoudig leven
  • Ze maken constant ruimte voor creativiteit

Slow living is niet een doel op zich. Het is een middel. Daarom kun je er ook nooit bijzonder goed of bijzonder slecht in zijn. Vooral jonge kinderen doen deze dingen van nature. Wij kunnen hier zeker iets van leren!

Leef in het nu

Het klinkt zo vanzelfsprekend en vaak tegelijkertijd zó ver weg. We zijn bezig met plannen, met spijt hebben, met piekeren en met herinneren. Kinderen zijn hier helemaal niet mee bezig! Zij leven vooral in het nu. Ze handelen naar gevoel en naar wat zij op dat moment nodig hebben. Honger? Eten! Moe? Dutje! Druk? Afzonderen! Je kunt zo door blijven gaan. Wij als volwassenen zijn veel meer bezig met bedenken wat er allemaal gebeurd is en wat nog moet gebeuren. Honger? We letten op de calorieën en dus eten we niks. Moe? We gooien er nog een kop koffie in. Druk? Jammer dan. We laten ons tegenhouden door factoren buiten onszelf en eigenlijk is dat jammer. Je leven vormgeven rondom wat je nu nodig hebt, is natuurlijk voor volwassenen een flinke uitdaging. Toch kun je proberen hier iedere dag tijd voor te maken. Op het toilet, met een glas drinken, terwijl je de was ophangt. Adem eens diep en voel wat je voelt. Hang er geen oordeel aan. En bekijken of je iets kunt doen om aan jouw behoeften op dat moment te voldoen.

Borduren slow living

Dingen gaan vaak anders en dat is oké

Hoe ouder we worden hoe meer we gewend raken aan specifieke rituelen. Om 10 uur is de koffie pauze, op woensdag doen we de boodschappen en op zondagavond zingen we in een koor. Hoewel het ritme van een week mij heel veel rust brengt, kan het me ook flink in de weg zitten. Het leven loopt niet altijd zoals gepland en het is hard werken om dat oké te vinden. Ervaring leert ons als we met kinderen omgaan dat een planning vaak omgegooid moet worden. Dat kan stressvol voelen. Maar eigenlijk hoeft dat niet zo te zijn. Er wordt geen roet in het eten gegooid, er wordt gewoon gevraagd voor wat meer flexibiliteit. Dingen gaan nou eenmaal vaak anders en dat is helemaal oké.

Ik ben mezelf en daar ben ik gelukkig mee

Hoewel kinderen, dankzij moderne media, steeds eerder in de gaten krijgen dat er bepaalde sociale normen zijn over uiterlijk en gedrag (die overigens nergens op slaan), staan zij eigenlijk volledig vrij van deze verwachtingen. Ze hebben niet in de gaten welke kleding modieus is. Ze weten niet welke kinderen binnen hun sociale laag “thuishoren”. Ze kennen geen arm of rijk. Kinderen zijn gewoon 100% zichzelf en hebben nauwelijks in de gaten dat ze daar niet gelukkig mee hoeven te zijn. Wij volwassenen worden constant een spiegel voorgehouden. Niet gezond genoeg, niet rijk genoeg, niet stijlvol genoeg, niet mooi genoeg. Het is allemaal een dikke onvoldoende. Maar wat nou als we er gewoon vanuit gaan dat wat wij hebben en wie wij zijn helemaal prima is?

To do lijst moeten of mogen of willen

Geluk zit in de kleine dingen

Vroeg was ik allergisch voor deze uitspraak. De kleine dingen? Nee man! De kleine dingen moesten kloppen en dan zou ik gelukkig worden van de grote dingen. Dit is natuurlijk helemaal niet zo en kinderen weten dit haarfijn. Een vlinder die voorbij vliegt. Het perfecte stukje chocola. De zon die een regenboog op je raam maakt. Het zijn allemaal piepkleine momenten die van een stomme dag een fantastische dag kunnen maken! Kijk eens door de ogen van een kind. Je eigen kind, of een kind dat je op straat ziet. Die genieten van werkelijk alles!

Het is niet eenvoudig, maar het helpt wel

Ik doe echt niet alsof met de kinderen om ons heen meedoen alle problemen op zullen lossen. Kinderen zijn niet bezig met duurzaamheid. Ze kijken geen nieuws en zien dus alle sores in de wereld niet. Ze hoeven geen rekeningen te betalen en niet voor een zieke te zorgen. Nee. Zee eenvoudig is het niet. Maar zo af en toe als een kind de wereld om je heen te ervaren, kan vast geen kwaad.

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Hey daar!

Ik ben Charlie. Liefhebber van handwerkprojecten, duurzaamheid en ons langzame Waldorf leven. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!