Herbruikbare bekers, maak winst op je koffie! ~ Duizend Duurzame Dingen #13

Eten en drinken meenemen buitenshuis is echt geen modern principe. Mensen gaan al jaar en dag gezellig picknicken en nemen dan manden vol lekkers en thermosflessen met koffie en thee mee. Toch is er de afgelopen jaren iets veranderd als we het hebben over drinken meenemen. Ik heb natuurlijk al een blog vol inspiratie over duurzame drinkflessen gevuld, maar nu is het tijd om op onderzoek te gaan naar herbruikbare bekers. Er zijn zó veel opties! Maar waarom zijn wegwerpbekers nou een slechte beslissing? En welke herbruikbare beker gebruik je waarvoor?

Wegwerp bekers, waarom bestaan ze?

De eerste papieren bekers kwamen in de jaren 60 op de markt. Zo’n dikke 60 jaar geleden dus. Het gebruiken van papieren, en vanaf de jaren 80 plastic bekers, werd gezien als een goedkoper, makkelijker en schoner alternatief voor bekers van porselein. Je hebt vast zelf wel eens een wegwerpbeker gepakt of in je handen geduwd gekregen. Niet heel gek natuurlijk. Er zijn maar weinig mensen die van afwassen houden en het is nou eenmaal makkelijker en lichter om een stapel wegwerpbekers mee te nemen dan een stapel bekers van porselein. Wegwerpbekers vond je tussen de jaren 70 en nu  op veel verschillende plekken:

  • Bij de kapper
  • Op kantoor
  • In tankstations
  • Bij de tandarts
  • Op (kinder)feestjes
  • Bij picknicks
  • In all-inclusive resorts
  • Bij afhaal koffietentjes zoals Starbucks

Gelukkig verdwijnen ze heel langzaam steeds meer van het straatbeeld. Ze zijn namelijk alles behalve duurzaam! Inmiddels kun je bij de meeste afhaal koffietentjes en tankstations zelfs korting krijgen als je zelf een herbruikbare beker meeneemt. Zo verdien je naar verloop van tijd je meegenomen beker terug! (Ok, met €0,10 korting per keer duurt het even, maar je verdient het dus echt terug!)

Wegwerp bekers zijn niet duurzaam

En toch doen veel bedrijven alsof dat wel zo is. Laten we bij het begin beginnen. Bekers van plastic worden gemaakt van Polystyreen. Polystyreen is van petrochemische komaf. Het is er in een foam-achtige vorm een in een harde vorm. Van aardolie dus en aardolie is niet-vernieuwbaar. Is het op? Dan is het op. Papieren bekers daarentegen zijn wel hartstikke duurzaam, zegt men. Ze zijn immers gemaakt van karton! En karton kan hergebruikt worden. Althans…. Dat is de theorie. In de praktijk lekt een kartonnen beker natuurlijk als een malle. Daarom zit er een klein laagje plastic aan de binnenkant van ieder kartonnen bekertje. En het is nou net dat laagje plastic dat het onmogelijk maakt om een “kartonnen” beker te recyclen.

Wegwerpbekers, de voordelen

Geloof het of niet, maar ik wil ook even een tipje van de sluier oplichten over de voordeel van wegwerkbekers. Ze zijn namelijk ideaal te gebruiken als kleine reclamebordjes. Ga maar eens naar een website zoals bekerbedrukking.nl. Hier schaf je heel eenvoudig wegwerpbekers aan met het logo van jouw bedrijf op! Ideaal voor de marketing denken de eigenaren van dit bedrijf. Wat een afschuwelijke manier om reclame te maken, denkt iedereen die deze blog nu leest. Want dat is het nou net. Bedrijven zoals deze mogen gewoon gezellig doorgaan met het bedrukken van reclamebordjes in de vorm van wegwerpbekers. Ze vragen aan bedrijven geen hoofdprijs om ze te laten bedrukken. Maar wij betalen wel met z’n allen de hoofdprijs omdat zulke onzin het milieu verpest.

Herbruikbare bekers: de alternatieven!

Goed, ik heb eventjes lopen tieren over waarom wegwerpbekers zo slecht voor het milieu zijn. En nu kan ik met een positievere blik kijken naar wat er wel kan! Voordat de meeste mensen überhaupt in de gaten hadden dat bekertjes van karton of plastic misschien niet zo’n goed idee waren, waren er al enkele slimmeriken bezig met alternatieve mogelijkheden. In 2009 kwam een van de eerste alternatieve mogelijkheden op de markt. De Keepcup! Het bedrijf begon met het ontwerpen en maken van meeneembare bekers. Inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf dat een grote, positieve impact maakt in de wereld!

Eenvoudige, duurzame herbruikbare bekers

Naast de herbruikbare bekers van Keepcup (die je overigens niet zo in je tas kunt gooien. Ze zijn echt bedoeld om vast te houden!) Zijn er ook nog talloos veel andere opties. Ik ben fan van:

Wat meeneembare koffiekopjes, theemokken en thermosflessen betreft zijn er echt ontzettend veel mogelijkheden. En het is een ideaal cadeau voor je verjaardag, sinterklaas of kerst! Waar je wel even op moet letten is welke kwaliteiten de herbruikbare beker heeft. Kan die in de vaatwasser? Is de beker geïsoleerd? Zit er een fijne deksel op waar je direct uit kunt drinken? Dit zijn slechts enkele dingen waar je op moet letten. Ik gebruik in ieder geval mijn Keepcup om mijn koffie in de hand mee te nemen en meteen op te drinken. Heerlijk!

Ik ben ontzettend benieuwd naar of jij al gebruik maakt van een herbruikbare beker of thermosfles? Laat je hieronder een berichtje achter? Dat vind ik ontzettend leuk!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs