Duurzamer (af)wassen, het is zó ongelofelijk makkelijk en hoeft helemaal niet duur te zijn. Maar, zo dacht ik er niet altijd over! Ieder huishouden maakt gebruik van andere sopjes, zepen en middeltjes. Als je uit huis gaat, ben je in eerste instantie geneigd om precies hetzelfde te doen als dat wat jouw ouders altijd hebben gedaan. Heel logisch! Als het goed is, heb je toen je nog thuis woonde vaak genoeg een wasje gedraaid en de vaatwasser ingeruimd. Dezelfde (af)wasmiddel kopen dat je gewend bent, is zo gek niet. Ik heb dat ook jarenlang gedaan en het was pas sinds een paar jaar geleden dat ik me bedacht dat ik ook op zoek kon gaan naar een duurzamer alternatief.
Zoals altijd komen er in deze blog verschillende duurzamere oplossingen en producten voor. Ook maak ik ruimte voor verschillende gedragsveranderingen. Eenvoudig duurzamer leven, daar draait het voor mij om. Heb jij zelf een eigen manier gevonden om duurzamer te (af)wassen? Scroll helemaal naar beneden en laat een berichtje achter!
Waarom zijn veel (af)wasmiddelen slecht voor het milieu?
We staan, zoals wel vaker als we het over duurzaamheid hebben, voor een veelzijdig probleem. Het Nederlandse milieu centraal geeft drie redenen waarom (af)wasmiddel en (af)wassen an sich slecht kan zijn voor het milieu:
- Geurstoffen in (af)wasmiddelen en in wasverzachters hebben vaak een omhulling van kunststof (melamine formaldehyde). Deze omhulling gedraagt zich als microplastic. Microplastic is slecht voor onze zee”en en komt steeds vaker in wat wij eten en drinken terecht. Waar mogelijk vermijden we producten waar microplastic in zit.
- Stof slijt altijd een beetje tijdens het (af)wassen. Daarbij laten vezels los en die spoelen met het waswater weg. Bij synthetische materialen is dat een probleem, ze dragen dan namelijk bij aan de plastic soep in zee.
- (Af)wassen kost heel veel energie en water. Hoeveel precies? Dat hangt af van de wasmachine, het programma en het middel dat er gebruikt wordt.
Tot voor kort was er nog een derde probleem. Fosfaten veroorzaakten algengroei in oppervlaktewateren zoals sloten en meren. Sinds 2017 zijn fosfaten in (af)wasmiddel verboden.
Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende manieren om duurzamer te (af)wassen. Of je nou jouw plastic gebruik vermindert, op eco stand wast of eco vriendelijk wasmiddel koopt, jouw steentje bijdragen is nog nooit zo belangrijk geweest!
- Plastic vrij (af)wassen
Misschien gebruik je al minder plastic en heb je een waterfles van recyclebaar materiaal. Maar wist je dat er ook veel duurzaam wasmiddel is in flessen gemaakt van gerecycled plastic? De plastic flessen (af)wasmiddel van Ecover zijn hier een goed voorbeeld van. Hun flessen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic.
- Was op een lager wasprogramma
Was echt vieze was zoals vaatdoekjes op 60 graden. Beddengoed en dagelijkse was kan prima op 30 of 40 graden worden gewassen.
- Wacht totdat je vaatwasser of wasmachine vol is
Halve wasjes draaien is nergens voor nodig. Zorg er voor dat je vaatwasser of wasmachine helemaal vol is voordat je ‘m laat draaien. Let wel op dat je hem niet overvol duwt.
- Gebruik wasmiddel en vaatwastabletten van gerennomeerde eco merken
De beste vaatwastabletten en wasmiddelen zijn diegene waar je alle “ingrediënten” van herkent. Het is nergens voor nodig om wasmiddel of vaatwasmiddel te gebruiken dat een mooi kleurtje heeft of een grappige vorm. Het doel is om je (vaat)was schoon te maken, meer niet.
Deze producten zijn heel populair
Er komen iedere dag nieuwe duurzaam ogende producten bij. Hoewel ik dit toejuich, is het ook belangrijk om goed te bekijken of de producten waar duurzaam op staat wel zo duurzaam zijn. Deze merken vind ik in ieder geval fantastisch!
Klok
Dit oer-Hollandse merk bestaat inmiddels alweer meer dan 100 jaar! Klok bracht als eerste een fosfaatvrije wasmiddel op de markt en alle producten van Klok dragen met trots het Europees Ecolabel. Deze producten heeft Klok in het assortiment:
Ecover
Ik gebruik de producten van Ecover inmiddels een tijdje. De afwasmiddel van Ecover doet zijn werk en ze hebben verschillende wasmiddelen die perfect werken. Daarnaast gebruik ik de lavendel handzeep in de keuken. Die ruikt zó lekker! Een van de fijnste dingen van Ecover vind ik dat je vrijwel alles in bulk kunt kopen. Dat is goedkoper en milieuvriendelijker dan telkens alles los kopen. Deze producten heeft Ecover in het assortiment:
- Vaatwastabletten
- Afwasmiddel
- Verschillende wasmiddelen
- Heerlijk ruikend handzeep
- En nog veel meer!
Method
Method belooft producten te maken die vrij zijn van chemische, giftige cocktails. Daarnaast zetten ze in op het uiterlijk van hun merk. De flessen van Method zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook gemaakt van 100% gerecycleerd plastic. Zij hebben in hun assortiment:
Sonnet
Sonett behoort tot de pioniers op het gebied van milieuvriendelijke was- en reinigingsmiddelen in Europa. Ze zijn van alle markten thuis en hebben in hun assortiment:
Marcel’s Green Soap
Hoewel Marcel’s Green Soap zich nog steeds een nieuw Nederland merk noemt, zijn te toch alweer een paar jaar op de markt. Met hun fleurige geuren en gigantisch assortiment (ze verkopen zelfs deo!) hebben zij wel veel zieltjes weten te winnen. Het is een populair duurzaam merk onder de jongere generaties. Ze verkopen onder andere:
- Vaatwastabletten
- Heerlijk ruikende afwasmiddelen
- Wasmiddel en wasverzachter
Het Europees Ecolabel
In 1992 heeft de Europese Unie het Europees Ecolabel opgericht met als doel producenten te stimuleren tot het vervaardigen van milieuvriendelijke producten en diensten. Zo biedt het de consument de mogelijkheid bewuste en betrouwbare milieukeuzes te maken. Alle Europese lidstaten zijn betrokken bij de ontwikkeling van het Europees Ecolabel. In Nederland wordt het Europees Ecolabel vertegenwoordigd door Stichting Milieukeur. Het Europees Ecolabel wordt overal in Europa erkend en wordt gebruikt voor allerlei soorten producten, waardoor het makkelijker wordt de producten te herkennen die minder milieubelastend zijn. Het logo dat op gecertificeerde producten mag worden gebruikt is te herkennen als “De Bloem”.
Motiveer anderen om duurzamer te worden!
Heeft deze blog jou doen nadenken over op welke manier jij op dit moment (af)wast? Mooi! Welk duurzaam dingetje jij ook oppakt, weet dat het steentje dat jij bijdraagt een verschil maakt. Wil jij andere mensen motiveren om een duurzame stap te maken? Stuur deze blog door naar een ander of deel ‘m op social media.
Charlie Dingelstad-Machiels
Deel deze post met jouw vrienden en familie!
Charlingual
Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!