Plastic zakjes en tassen vervangen ~ Duizend Duurzame Dingen #5

Er zijn honderden of misschien zelfs duizenden verschillende soorten plastic zakjes en tassen in de omloop. Ze worden in de supermarkt gebruikt om fruit in mee naar huis te nemen, ze worden ingezet om voedsel mee te bewaren, mensen gebruiken ze om speelgoed of knutselmateriaal in op te bergen en je komt ze dagelijks tegen als je de hond uitlaat. Plastic zakjes zijn werkelijk overal! Plastic zakjes zijn over het algemeen bedoeld om slechts 1 keer te gebruiken. En dat terwijl ze behoorlijk slecht voor het milieu zijn. In deze blog vind je verschillende tips die jou zullen helpen om te minderen met het gebruiken van plastic zakjes en misschien zelfs om helemaal te stoppen met het gebruiken van deze milieuvervuilers!

Soorten plastic zakjes en tassen.

Er zijn honderden verschillende soorten plastic zakjes en tassen. Wil ik ze allemaal opnoemen? Dan ben ik een paar dagen bezig. Daarom bekeek ik gedurende 1 dag op welke momenten ik tassen en zakjes van plastic tegenkom.

  • Tijdens het uitlaten van de hond. Draait ze een drolletje? Dan gebruik ik een plastic zakje om het op te rapen
  • Tijdens de menstruatie. Maandverband en tampons mogen niet door de wc gespoeld worden, maar worden wel vaak in plastic zakjes in de prullenbak op het toilet gegooid.
  • Als ik lunch mee moet nemen. Plastic tasjes met een ritssluiting zijn ideaal om lunch in mee te nemen. Ze komen in allerlei vormen en maten.
  • Als ik bij de supermarkt appels mee wil nemen. Dan moeten ze in een plastic zakje gestopt worden zodat ik ze kan wegen.
  • Als ik iets koop op de markt. Voordat ik uberhaupt kan laten merken dat ik zelf een canvas tas heb meegenomen, zitten mijn artikelen al in een plastic tas.
  • Als ik de vuilnisbak open. Voila, een grote, zwarte tas als binliner.
  • Als ik een snack wil eten. Die zit in een kleinere ziploc zakje dan de boterhammen.

Ik houd het voor nu even hierbij. Maar zoals je kunt zien, zijn er ongelofelijk veel momenten op de dag waarmee je in aanraking komt met plastic tasjes. (Laat staan als je op reis gaat of kinderen hebt!) Laten we op een paar soorten zakjes inzoomen.

Plastic tasjes vervangen

Een plastic tas in de winkel? Nee bedankt!

Volgens de Nederlandse overheid gebruikten mensen in 2015 gemiddeld 170 plastic tassen in een jaar. En dan heb ik het niet over boterhamzakjes of iets dergelijks. Ik bedoel enkel en alleen de plastic tasjes die je in de winkel krijgt. Omdat deze tasjes een grote impact maken op het milieu, is de Europese Unie gaan inzetten op bewustzijn over en verminderen van plastic tassen. De EU heeft zelfs alle lidstaten verplicht om het gebruik van plastic tassen te verminderen. Daarom krijg je sinds 2016 nauwelijks nog gratis tassen in winkels. De afgelopen jaren zijn twee soorten tassen daarom ontzettend populair geworden. Opvouwtassen van stof en canvas schoudertassen. Deze tassen zijn stevig en kunnen duizenden keren gebruikt worden. Een goede oplossing dus! Daarnaast kun je ook zelf een boodschappentas maken. De Bee Happy Bag uit het boek Handmade van Jessica Kouwenhoven is hier een leuk voorbeeld van. Of de Market Bag van Yarn and Colors. Je kunt ook andere soorten tasjes gebruiken in de winkel. Een katoenen broodtas bijvoorbeeld, of katoenen zakjes voor je fruit.   

Geen hondenpoep op de stoep en ook geen hondenpoepzakjes gebruiken? Hoe dan?!

Dit vind ik zelf nog een hele uitdagende vraag. Dat jij jouw de drolletjes van jouw hond opraapt, is vrij vanzelfspreken. Aangezien je geen stront aan je handen wilt hebben, is het gebruiken van iets om de poep (die overigens gewoon biologisch afbreekbaar is) op te rapen heel logisch. Maar poepzakjes zijn alles behalve milieuvriendelijk. Het duurt honderden jaren voordat een zo’n zakje volledig is afgebroken. Helaas zijn er niet veel handige oplossingen. Veel mensen laten hun hond in weilanden en bossen hun behoefte doen. Over het algemeen hoef je de strontjes dan niet op te ruimen. Een andere oplossing is om je hond in de tuin hun behoeften te laten doen. Vervolgens gebruik je een schep om de poep mee op te rapen en in de wc te gooien. Iedere avond een ommetje door het bos maken of een paar minuten in de tuin op zoek naar drolletjes gaan is misschien zelfs een leuke slow living activiteit. Wie weet komen er in de toekomst nog handigere oplossingen, maar op het moment zijn we best beperkt.

Vervanging plastic tasjes

Een alternatief voor vuilniszakken?

Vuilniszakken worden pas zo’n 70 jaar gebruikt in huishoudens. In veel huishoudens is het volkomen gebruikelijk dat iedere prullenbak in huis een eigen zakje krijgt. De zakjes en de inhoud worden dan 1x per week in de grote prullenbak gegooid. Niet heel duurzaam als je het mij vraagt! Hoe ik minder vuilniszakken gebruik?

  • Op de prullenmand in mijn kantoor zit geen vuilniszak. Ik houd er rekening mee dat ik geen etensresten in de prullenmand gooi.
  • Ik maak bewuste beslissingen over wat ik wel of niet in de prullenbak gooi en zo hoef ik de prullenbakken minder vaak te legen. Papier? In de papierbak, Plastic? In de recycle zak. Etensresten? In de gft-bak.
  • Als een prullenbak toch wat vies van binnen is geworden, maak ik de prullenbak schoon. Zo hebben we geen last van vieze geurtjes.

De enige prullenbak die bij ons in huis een vuilniszak heeft is de prullenbak in de keuken. Die zou ik nog weg kunnen halen, maar daar heb ik op dit moment nog geen behoefte aan. Zo zie je maar, niemand is perfect. Het is ook mogelijk om over te stappen op biologisch afbreekbare zakjes. Dit zie ik mezelf in de toekomst wel doen. Zolang we ons best doen en kleine, duurzamere stappen maken, maken we een verschil!

Boterhamzakjes vervangen

Toen boterhamzakjes in de jaren 50 op de markt kwamen, wisten mensen niet wat ze overkwam. Deze boterhamzakjes (die bedoeld zijn om 1x te gebruiken) zijn ongelofelijk populair. Voornamelijk vanwege hoe eenvoudig het is om ze te gebruiken. Inmiddels worden plastic boterhamzakjes (met een ritssluiting) voor veel meer gebruikt dan alleen om boterhammen mee te nemen. Denk aan het marineren van eten, het opbergen van lang houdbare producten en het opruimen van speelgoed. Toch is het gebruiken van deze kleine zakjes van plastic eigenlijk helemaal nergens voor nodig. Gebruik jij dagelijks plastic boterhamzakjes? Bekijk deze lijst eens en ontdek of er een handig alternatief is waar jij enthousiast van raakt:

  • Marineer jij je eten in een boterhamzakje? Wissel het zakje in voor een opbergbakje. Deksel er op, flink schudden en dan terug de koelkast in zodat de heerlijke kruiden hun werk kunnen doen.
  • Bewaar jij lang houdbare product in boterhamzakjes? Er is een duurzamere en goedkopere manier om dit te doen! Upcycle glazen potjes! Je kunt allerlei verschillende vormen en maten glazen potjes schoonmaken en bewaren, maar je kunt ook wekelijks ‘e’en soort glazen potje sparen.
  • Komt het even niet uit om een broodtrommel mee te nemen? Omdat je onvoldoende ruimte in je tas hebt bijvoorbeeld? Maak dan geen gebruik van een plastic zakje, maar gebruik papieren zakjes. Het verschil lijkt minimaal, maar iedere duurzamere stap is er een!

Kun jij niet meer zonder jouw ziploc zakjes? Recycle ze dan! Door ze binnenstebuiten te keren en

Katoenen tas handgemaakt
Katoenen tassen zoals deze van @sandrawcreations zijn ideaal!

De tijd van de lunchtrommels voor je bammetjes is gelukkig weer terug aan het komen. Ze komen in allerlei vormen en maten en hoewel je hier in principe ook duurzamere en minder duurzame varianten van hebt, is het gebruik van een broodtrommel sowieso een stap duurzamer dan het gebruiken van plastic zakjes! 

Nog meer Duurzame Dingen?

Ik wil zoveel mogelijk handige, duurzame(re) tips delen. Daarom deel ik wekelijks een van de Duizend Duurzame Dingen die jij kunt doen om jouw leven wat groener te maken. Wist jij bijvoorbeeld dat je heel eenvoudig jouw badkamer een duurzamere plek kunt maken door katoenen wattenschijfjes te gebruiken? Of dat je heel makkelijk kleding kunt shoppen door mee te doen aan een Ketting Kledingruil?  Deel jouw super easy duurzame tips hieronder. Scroll naar beneden en laat een berichtje achter!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

    Hey daar!

    Ik ben Charlie. Liefhebber van handwerkprojecten, duurzaamheid en ons langzame Waldorf leven. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!