De zomertijd goed doorkomen?

Het weekend waarin alle klokken een uur veranderen, komt er weer aan. Voor veel mensen betekent dit een week lang stress en oververmoeidheid. Maar, is dat eigenlijk wel nodig? En wat kunnen wij hier zelf aan doen? Ik ging op zoek naar tips en tricks die jij dit jaar kunt gebruiken om wat beter mee te leven met de klok. Want als we heel erg eerlijk zijn, slaat het natuurlijk nergens op dat wij zó veel last hebben van een paar uurtjes meer of minder slaap!

Zomertijd problemen en kwaaltjes

Ieder mens reageert anders op dat extra uurtje. Hoewel een uur nou niet bijster veel lijkt, heeft het sowieso een indruk op je biologische klok. Die biologische klok regelt allerlei fysieke, emotionele en mentale ritmes. Waaronder het waak- en slaapritme. Je biologische klok is verbonden met het ritme van de zon. Daarom worden mensen over het algemeen iedere dag rond hetzelfde tijdstip moe en worden veel mensen een paar minuten vóór de wekker vanzelf wakker. Je lichaam went aan de ritmes van jouw dagen. Je biologische ritme telt gewoon door en houdt geen rekening met een klok die voor- of achteruit gaat. Dat is waarom veel mensen de overgang naar de zomertijd zo vervelend vinden. De meeste klachten duren maar enkele weken. Daarna is je lichaam weer gewend aan het nieuwe ritme. Maar toch is een paar weken last hebben van verschillende kwaaltjes niet zo fijn. Wat mensen merken?

  • Ze zijn vermoeider.
  • Ze zijn prikkelbaarder.
  • Ze kunnen zich slechter concentreren.
  • Ze presteren minder dan normaal.

Natuurlijk wil je dit allemaal voor zijn. En dat kan! Als jij in de weken vooraf en achteraf het veranderen van de klok tijd vrijmaakt om hiermee bezig te zijn, dan kun je jezelf een hoop ellende besparen.

Nieuwsbrief aanmelden Charlingual

Waarom bestaat de zomertijd?

Er is een lang antwoord over waarom de zomertijd bestaat, welke factoren invloed hebben op de aardas en hoe de zomertijd hierop inspeelt. Gelukkig is er ook een kort antwoord. De zomertijd wordt namelijk gebruikt om er voor te zorgen dat de mensen die op het noordelijk halfrond van onze planeet wonen meer daglicht tot hun beschikking krijgen. Door de klok vooruit en achteruit te zetten, genieten wij van een heel uur langer daglicht aan het eind van de werkdag. En daglicht is dan weer goed voor je mentale gezondheid. Vreemd eigenlijk, dat 1 uurtje extra zonlicht zó veel invloed heeft op hoe wij onze dagen en weken ervaringen. Anderzijds zou je natuurlijk dat uurtje extra zonlicht met iets fijns kunnen vullen. Het helpt je dus ook om ontspannen slow living momenten voor jezelf in te plannen.

Tips zomertijd (1)

Praktische zomertijd tips

Ik hou er van om alles lekker praktisch en duidelijk te houden. Deze 6 tips kunnen jou helpen om zo weinig mogelijk last te hebben van de wissel tussen wintertijd en zomertijd. Ze hebben vrijwel allemaal te maken met hoe jij jouw dag eindigt of begint en zijn allemaal eenvoudig toe te passen in het dagelijks leven. Dit zijn duurzame tips die jij daadwerkelijk zonder al te veel gedoe in kunt zetten. Ideaal!

  • Begin een week of twee voordat de klok verandert met het verzetten van jouw bedtijd. Ga 10 minuten eerder naar bed. Ga je dus normaal om 11 uur naar bed? Begin dan twee weken van tevoren met je bedtijd op te schuiven.
zomertijd slaaptijd verzetten tip
Tips zomertijd (5)
  • Laat zonlicht in de ochtend binnenstromen. Gooi al je ramen open, open alle lamellen en gordijnen en maak in het ochtendzonnetje een korte wandeling.
  • Vermijd “nep” licht zodra de zon onder gaat. Laat je telefoon links liggen, zet de tv uit en tuur niet naar je tablet. Zo went je lichaam ook zo snel mogelijk aan het nieuwe ritme. Heb je plots niets te doen? Dan is nu het perfecte moment om met een handwerkproject te beginnen!
  • Gebruik indien nodig een daglichtlamp.
  • Zet de klokken in huis en je horloge voordat je gaat slapen alvast op zomertijd. Waarom? Omdat je ’s ochtends dan precies weet hoe laat het volgens de zomertijd is. Zo maak je de overgang voor jezelf een stuk gemakkelijker.
  • Geef jezelf tijd en ruimte om even te wennen. Ook als andere mensen roeptoeteren dat ze helemaal nergens last van hebben. Wat interesseert jou het nou wat een ander vindt? Zolang jij je er goed bij voelt mag jij er van de wisseling echt wel even last hebben. Zolang je maar onthoudt dat je lichaam er op een gegeven moment ook gewoon aan gewend is geraak.

Aan de slag met zomertijd

Dat de klok vooruit gaat en het zomertijd wordt, is zo slecht nog niet. De lange, warme avonden, de vele ijsjes en het gespetter in het zwembadje in de tuin zijn de heerlijk zomerse slow living momenten waar ik naar verlang. En de paar weken zomertijd jetlag horen er inmiddels gewoon bij. Ik hoop in ieder geval dat jij de wissel van wintertijd naar zomertijd een beetje fijner doorkomt dankzij deze blog. Heb jij nog aanvullende tips? Scroll helemaal naar beneden en laat ze voor mij achter!

Tips zomertijd (3)

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs

Hey daar!

Ik ben Charlie. Liefhebber van handwerkprojecten, duurzaamheid en ons langzame Waldorf leven. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!