Inzicht krijgen in jouw handwerkpatroon

Ik kondigde het al op Instagram aan: Ik ga een tipje van de sluier oplichten wat betreft het begrijpen van jouw handwerkpatronen! Hoewel ieder handwerkpatroon anders is, zijn er veel overeenkomsten die je telkens weer terugziet. Of je nou beginner of gevorderde handwerker bent: een keertje bewust gaan zitten om jouw handwerkpatroon door te spitten, maakt een wereld van verschil! Zo pak ik het aan.

Een begin maken met jouw project

Beginnen met een nieuw handwerkproject is altijd spannend en leuk. Je hebt al je materialen bij elkaar gezocht, hebt je patroon klaarliggen en waarschijnlijk nog wat lekkers te drinken of te eten klaargemaakt om van de start van jouw project ultiem te genieten. Althans, zo pak ik dat altijd aan. Toch komt het vaak voor dat je teleur wordt gesteld omdat je niet meteen aan de slag kunt. Waarom? Het patroon van jouw project ziet er ingewikkelder uit dan je had verwacht. Nogmaals, ik spreek volledig uit mijn eigen ervaring. Gelukkig heb ik eindelijk een manier gevonden om mezelf een handje te helpen. Om goed aan de slag te kunnen en oprecht te genieten van jouw project. Het begint allemaal bij het begrijpen van jouw handwerkpatroon. Jouw handwerkpatroon begrijpen, zorgt er voor dat je snel aan de slag kunt met je project. En dat niet alleen! Het zorgt er voornamelijk ook voor dat je tijdens het handwerken niet meer vast hoeft komen te zitten. Begrijp jij écht wat er in jouw handwerkpatroon staat? Dan ervaar je gewoon veel meer plezier aan jouw project.

Gebreide truien stapel

Welke onderdelen heeft een handwerkpatroon?

Een goed handwerkpatroon bestaat vrijwel altijd uit (ongeveer) dezelfde onderdelen:

  • Een lijst met benodigde materialen
  • De overzicht van de gebruikte steken
  • Het formaat van een proeflapje
  • Het eindformaat van het project
  • Aantekeningen van de ontwerper
  • Uitgelichte steken (al dan niet inclusief foto’s)
  • Het patroon
  • Een eventuele tekening of diagram van het patroon

De eerste vijf stappen van jouw handwerkproject

Of je nou bezig bent met jouw allereerste handwerkproject of al honderd projecten hebt afgerond: als je voor het eerst met een patroon aan de slag gaat, is het verstandig om je patroon van voor tot achter door te nemen. Dat doe je in verschillende stappen:

  1. Download je patroon en print het uit of zet het op een tablet (de meest duurzame variant).
  2. Bekijk welke materialen je nodig hebt en verzamel alles in één mand, doos of projectbag.
  3. Ga op zoek naar de steekverhouding van het proeflapje.
  4. Brei het proeflapje en pas het formaat van jouw naald(en) zo aan dat jouw proeflapje dezelfde afmeting heeft als de steekverhouding in het patroon.
  5. Onderzoek af je alle steken en afkortingen kent. Ken je ze niet? Oefen ze met de juiste haaknaald en het gekozen garen.

Je kunt nu in principe beginnen. Je weet wat je moet doen en welke materialen je gaat gebruiken.

Jouw handwerkpatroon uitpluizen

Hoewel je nu in principe kunt starten, neem ik altijd voldoende tijd om het patroon van mijn handwerkproject zin voor zin na te lopen. Ik raak vaak in de war van cijfers en dit zorgt voor mij voor heel veel chaos. Laat staan als er nog afkortingen in het patroon staan waar ik nog onvoldoende ervaring mee heb. Door mijn patroon woord voor woord uit te pluizen, ben ik wat zekerder van mijn zaak.  

  1. Loop het patroon van begin tot eind door. Gebruik een markeerstift om de start van iedere toer aan te geven.
  2. Geef iedere soort steek in het steekoverzicht een eigen kleur en loop nog een keer het hele patroon door. Nu geef je iedere soort steek de juiste kleur.
  3. Gebruik nog één kleur voor ieder cijfer. Zo zorg je er voor dat de cijfers in jouw handwerkpatroon extra opvallen. Loop een laatste keer het hele patroon door en markeer ieder cijfertje dat je tegenkomt met deze kleur.

Nu dat jij jouw patroon van voor tot achter hebt gevuld met kleurtjes (en ja dat ziet er best druk uit) kun je daadwerkelijk beginnen met het maken van jouw project. Het maakt niet uit of jij breit, puncht, haakt, borduurt of knoopt. Deze manier van werken gaat voor elk soort project op.

Zó veel aantekeningen maken? Is dat niet wat neurotisch?

Dat zal best, maar ik ben er van overtuigd dat iedereen zulke projecten op hun eigen manier mogen aanpakken. Of dat nou met veel aantekeningen is of juist helemaal zonder. Handwerken is iets waar ik dagelijks veel plezier aan beleef. Ik krijg er enorm veel energie van en werken aan een handwerkproject is écht een van mijn slow living momenten op de dag. Voor mij werkt het juist heel fijn om mijn handwerkpatroon uit te pluizen voordat ik begin met een project.

Thee, houten haaknaald en gehaakte sjaal

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs