De Flor Sweater breien

Het is tijd voor weer een bladzijde uit mijn Online Handwerk Dagboek! De Flor Sweater van Chai Crafts is de tweede trui die ik helemaal zelf brei. Hoewel dit best spannend was, heb ik ook heel wat meer zelfvertrouwen vergeleken met toen ik mijn Brick Sweater maakte. Inmiddels weet ik welke producten ik prettig vind en begrijp ik een beetje hoe een trui in elkaar steekt. Dat helpt natuurlijk enorm als je zelf aan de slag wilt gaan met breien. Ik ben dol op mijn Flor Sweater en neem jullie graag mee in het proces.

Een begin maken aan een nieuwe trui

Toen ik maanden geleden de Flor Sweater op de Instagram Feed van Chai Crafts voorbij zag komen, was ik op slag verliefd. Eenvoudig, minimalistisch en toch interessant en mooi. Dat is een combinatie die ik niet vaak ben tegengekomen. Toch hield ik het breien van deze trui een enorm lange tijd af. Totdat ik eind vorig jaar de knoop doorhakte. In het nieuwe jaar wilde ik weer een trui breien! Natuurlijk kwam ik al snel uit bij de Flor Sweater. Het design trok me nog steeds enorm en ik besloot spontaan om de bolletjes garen te bestellen. Hoewel ik nog niet meteen aan de slag kon gaan omdat ik nog een ander project af aan het ronden was, heb ik wel vaak met verliefde ogen mijn blik geworpen op deze prachtige bollen.

Deze materialen gebruikte ik

Inmiddels weet je het vast, maar ik herhaal het met veel plezier nog een keer. De materialen die jij gebruikt tijdens het handwerken hebben invloed op het eindresultaat en op jouw handwerkplezier. Deze materialen gebruikte ik:

Flor Sweater (1)

Aan de slag met een mooi patroon

Het patroon van de Flor Sweater bestond uit vijf onderdelen.

  1. Het lijf dat van onder naar boven in het rond werd gebreid
  2. De voorkant van het bovengedeelte
  3. De achterkant van het bovengedeelte
  4. Twee mouwen
  5. De hals

Deze onderdelen sloten prachtig op elkaar aan. Door gebruik te maken van breinaalden in twee verschillende diktes, werden de boorden lekker soepel en werd het lijfje en de armen soepel en stevig.

Dit was de eerste trui die ik van onder naar boven heb gebreid en dat had zowel z’n voordelen als z’n nadelen. Het grootste nadeel is natuurlijk dat passen ietsjes lastiger gaat dan bij een trui die top down gebreid wordt. Het grootste voordeel is dat het heel eenvoudig is om prachtige patronen te breien. In eerste instantie was ik niet zo gelukkig met het idee dat ik bottom up moest gaan breien maar zodra ik eenmaal begonnen was, ging het als een tierelier!

Flor Sweater (8)

Een trui breien, tips & tricks

Passen, passen, passen! Het kost een beetje extra tijd maar het is zó enorm belangrijk om tijdens het breien jouw trui te passen. Zo weet je op tijd of je een te grote of te kleine trui aan het breien bent en hoef je nooit enorm veel uit te halen als het toch niet lukt.

Heb vertrouwen in het patroon. De meeste handwerkenpatronen waar ik mee aan de slag ga, lijken in eerste instantie altijd veel te ingewikkeld. Terwijl dit dus absoluut niet waar is! Ik voel alleen heel snel stress en spanning. Door het patroon methodisch na te lopen, op Instagram of Ravelry op zoek te gaan naar andere mensen die de trui hebben gebreid en als laatste oplossing door contact op te nemen met de ontwerper heb ik een veel rustiger gevoel. Bij 99.9% van alle (betaalde) patronen heeft de ontwerper lang nagedacht over de verwoording en hebben testers het patroon ook al geprobeerd. Lukt het nu niet om het patroon te begrijpen? Leg het dan even weg en pak het er op een ander moment weer bij. Meestal zie je dat je het patroon bij poging twee, drie of vier plotseling wel helemaal begrijpt!

Flor Sweater (9)

Stekendefinitie: van vaagjes naar perfect

Het allerlaatste dat ik moest doen voordat mijn Flor Sweater klaar was, was het blocken. Ik ben hier normaal absoluut geen fan van. Als een project af is wil ik ‘m het liefst zo snel mogelijk aantrekken! Toch wist Sanne van Chai Crafts mij er van te overtuigen hoe belangrijk het is om dit project wel te blocken. En ze had gelijk! De steken en het patroontje dat in de trui zit komt veel beter naar voren na het blocken. Het maakt een enorm verschil en maakt mijn Flor Sweater echt helemaal af. Gelukkig wist ik van het blocken juist een mooi Slow Living momentje te maken. Een kopje thee drinken en een koekje oppeuzelen terwijl mijn trui in de sop lag was even een heerlijk rustig momentje.

Ik maakte mijn Flor Sweater overigens live af tijdens aflevering 104 van de Online Handwerk Club! Vind je het leuk om te zien hoe ik dit (behoorlijk onhandig) aanpakte? Klik op de link om naar de video te gaan.

Nog een trui op mijn naalden?

Nee, op het moment ga ik niet nog een trui op mijn naalden zetten. Ik heb nog een paar ideeën in mijn hoofd die ik wil uitwerken en als de zomer er is wil ik met een paar lekker luchtige projecten aan de slag gaan. Ik denk dat ik in september of oktober weer aan de slag ga met mijn volgende handgemaakte trui.

 

Flor Sweater (6)

Wat is jouw favoriete patroon?

Ik vind het fantastisch als we elkaar allemaal inspireren! Daarom ben ik benieuwd naar welke trui(en) jij al hebt gebreid. Scroll helemaal naar beneden en deel met ons jouw favoriete trui. Wellicht ga ik er eind dit jaar mee aan de slag!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs