Deze tien “duurzame dingen” zie je mij niet kopen!

Er komen steeds meer duurzame dingen op de markt. Alledaagse spullen zoals borden en bestek, maar ook steeds vaker spullen die je absoluut niet nodig hebt. En dan kun je je dus de vraag stellen waarom een artikel dat je eigenlijk niet nodig hebt als duurzaam bestempeld mag worden. Natuurlijk wil ik niet afkeuren wat jij in de winkel koopt, dat moet je helemaal zelf weten! Zoals altijd zijn mijn blogs bedoeld om te motiveren en niet om te straffen. Maar…Kom jij een van deze tien “duurzame dingen” tegen, vraag je dan eerst even af of het aanschaffen ook écht een duurzame beslissing is.

Voor deze blog, heb ik flink wat tijd gespendeerd met het onderzoeken van “duurzame webshops” die helemaal niet zo duurzaam zijn. Ik zal de webshops niet bij naam gaan noemen (omdat ik geen zin heb in juridische repercussies), maar als je op google duurzame webshop intypt mag je gerust de eerste 20 winkels overslaan 😉.

Glazen zeepdispensers

Hoewel shampoobars en zeep blokken al behoorlijk populair zijn, is er ook een grote groep mensen die nog steeds plastic flessen shampoo en zeep koopt en gebruikt. Als dat een weloverwogen keuze is (als je vies bent van losse blokken of bars bijvoorbeeld, of bang bent een allergische reactie te hebben), helemaal prima. Maar… Is het dan nodig om de shampoo of zeep uit je plastic fles over te gieten naar een glazen zeepdispenser? Of doe je dat alleen zodat je badkamer er mooier uit ziet? Als je zeep overgiet van de ene fles naar de andere, zul je waarschijnlijk knoeien. Bovendien zul je nooit alles uit de fles kunnen krijgen. Hartstikke zonde van het product dus! Wil je toch graag een glazen zeepdispenser gebruiken? Neem de fles dan mee naar een winkel waar je ‘m zelf bij kunt vullen!

Glazen rietjes

Toen plastic rietjes in 2021 uit de schappen werden gehaald, waren mensen nogal gestrest. Want hoe konden ze nou leven zonder plastic rietjes? Een beetje overdreven als je het mij vraagt, maar het was iets waar men zich daadwerkelijk zorgen om maakte. Fast forward naar 2023 en de alternatieven voor plastic rietjes vliegen je om de oren. Een van de alternatieve opties is het glazen rietje. En daar raak je mij plots kwijt. Wie heeft er in godesnaam bedacht dat een rietje van glas een goed idee was? Je hoeft er maar een keer per ongeluk in te bijten of tegen een tand aan te stoten en je hebt een mondvol glas. Mij niet gezien!

Herbruikbare boterhamzakjes

Heb ik in mijn studietijd plastic boterhamzakjes wekenlang afgewassen en opnieuw gebruikt? Ja! Was dat omdat ik duurzaam wilde zijn? Nee! Het was gewoon goedkoper dan telkens een nieuw boterhamzakje gebruiken. Iets wat ik sowieso heb geleerd van het afwassen van die ondingen: Ze zijn absoluut niet makkelijk af te wassen. Laat staan af te drogen! Een boodtrommeltje is écht stukken makkelijker en gaat veel langer mee.

Plastic “oorstaafjes”

Ik weet niet of je het al hebt gehoord, maar je oren schoonmaken met een wattenstaafje is een slecht idee! En dan heb ik het dus niet over plastic wattenstaafjes die je na één keer gebruik wegwerpt. Ik heb het echt over het überhaupt uitmesten van je oren me teen wattenstaafje. Wil je wattenstaafjes voor iets anders gebruiken? In deze blog over milieuvriendelijke wattestaafjes en wattenschijfjes geef ik een paar duurzame alternatieven.

Uitwisbare notitieboekjes

Om heel eerlijk te zijn, snap ik waarom andere mensen deze uitwisbare notitieboekjes wel aanschaffen. Toch ben ik niet enthousiast. Allereerst heb ik een hekel aan hoe nep whiteboards zijn. Daarnaast is de inkt in whiteboardstiften écht troep. Tot slot gebruik ik of papieren notitieboekjes omdat dat bij mijn doel hoort (een dagboek zou ik bijvoorbeeld nooit op uitwisbare platen schrijven) of ik gebruik mijn telefoon om notities in te typen. Die heb ik toch al op zak.

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Meer dan één to-go bekers
Past mijn glazen Keepcup met paarse deksel bij al mijn outfits? Nee. Betekent dit dat ik een collectie aan to-go bekers nodig heb die wel bij al mijn outfits past? Ook nee! Ik ben bang dat ik een van de weinigen ben die het zo ziet, maar als iets als duurzaam bestempeld wordt is het nog steeds behoorlijk niet duurzaam om er meerdere van te kopen. Ik houd het dus lekker bij mijn ene Keepcup die niet bij mijn outfits past. Ben je trouwens ook op zoek naar een herbruikbare beker? Ik zette er in een eerdere blog verschillende op een rij.

Houten speelgoed van de Action

Nope. Nein. Nee danku. Sinds houten speelgoed de afgelopen jaren opeens helemaal hip is, kun je het opeens werkelijk overal aanschaffen. Of je dat ook echt moet doen is een tweede. De consumentenbond heeft hier een heel duidelijk artikel over geschreven. Ze spreken over kwalijke die vaak in de lak van houten speelgoed zitten. Denk bijvoorbeeld aan chryseen, een kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstof (pak). Waar denk jij nou dat die giftige stoffen gevonden gaan worden? In het houten speelgoed dat in China wordt gemaakt door kinderhandjes en zo goedkoop mogelijk wordt verkocht bij de Action? Of in het speelgoed van bijvoorbeeld Ostheimer dat al minstens honderd jaar in Europa wordt gemaakt? Ik weet dat dit heel hard klinkt, maar ik koop liever minder speelgoed dat niet troep is dan zoveel mogelijk speelgoed omdat het lekker goedkoop is maar wel van hout want dat is nu hip.

Duurzame gadgets

Ik zal niet liegen, ik houd enorm van gadgets. Zojuist was ik nog aan het kijken naar welke smart thermostaten ik kan gebruiken om ons gasverbruik duurzamer te maken. Ik houd echt enorm van gadgets. Toch ben ik de afgelopen tien jaar enorm geminderd. Niet alleen omdat gadgets duur zijn en je altijd het liefst het nieuwste van het nieuwste wilt hebben. Maar voornamelijk omdat de mindset van veel gadget liefhebbers niet helemaal tof is. Sneller, meer en beter past niet echt bij het leven dat ik wil leven en de wereld die ik wil achterlaten. Wat gadgets betreft laat ik daarom ook “duurzame” gadgets zoveel mogelijk liggen. Want (voor de 1000e keer): Als je het niet nodig hebt, maar je koopt het voor de leuk: ben je dan wel duurzaam bezig?

Wasnootschillen

Een paar jaar geleden wilde ik heel graag heel enthousiast zijn over deze wasnootschillen. Maar helaas! Ik vond ze niet echt werken. Voornamelijk omdat de was niet schoon was toen het uit de wasmachine kwam. En dat is toch we écht de bedoeling van was in de wasmachine stoppen. Jammer maar helaas. Deze wasnootschillen zijn niet voor mij!

Een duurzaam cadeau voor een ander

Deze laatste is misschien wel een verrassing. Als ik zo enthousiast ben over duurzaamheid, waarom zou ik anderen niet ook duurzame cadeaus kopen? Spullen kopen omdat ze duurzaam zijn, maakt nog niet dat een persoon duurzaam leeft. Het maakt nog niet dat iemand aandacht schenkt aan het maken van duurzamere keuzes. Een bamboe kom kopen, betekent niet dat iemand duurzamer leeft. Stoffen wattenschijfjes kopen, betekent niet dat iemand ze dagelijks gaat gebruiken. Als je duurzamer wilt leven, is het jouw intentie die ertoe doet. En die intentie kun je niemand cadeau geven. Wil je iemand toch verrassen met een “duurzaam” cadeau? Geef ze een ervaring cadeau, koop iets tweedehands, of maak iets speciaal voor diegene. Zo ben je op een hele eigen manier hartstikke duurzaam bezig!


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs