De Woestijnbloem Sjaal haken

Wil jij de audioblog luisteren? Klik dan hier om naar de YouTube video te gaan!

Tijdens het filmen van de Offline Handwerk Club, bracht ik ook een bliksembezoek aan Happy Crafts in Zwolle. Na mijn bezoek aan Tante Setje besefte ik mij plots dat ik heel dichtbij deze vrolijke wolwinkel was. Dus nam ik snel een afslag en spendeerde ik wat tijd met het uitzoeken van mooie wolletjes en een fijn handwerkboek. De Woestijnbloesem sjaal is de eerste sjaal die ik uit dit boek heb gehaald. Lees deze bladzijde uit mijn Online Handwerk Dagboek om te zien hoe ik aan de slag ging met dit prachtige, handgemaakte project, wat ik er van geleerd heb en wat mijn tips voor jou zijn.

Aan de slag met Meer Sjaals Haken a la Sascha

De Woestijnbloem sjaal komt natuurlijk uit het boek Meer Sjaals Haken a la Sascha. Na het succes van haar eerste boek vol patronen van gehaakte sjaals, kon dit tweede boek niet uitblijven. Ik had al een poos niet gehaakt maar nadat ik Sascha tijdens aflevering 75 van de OHC had gesproken, had ik zin om een van de sjaals eens uit te proberen. Aangezien ik alweer een hele lange tijd niet in een wolwinkel was geweest, maakte ik ook gretig gebruik van het advies dat ik kreeg. Al bladerend zag ik dat er in Meer Sjaals Haken a la Sascha een handje vol patronen zat die om en nabij 1000 meter garen gebruikten met haaknaald 3 of 3,5. Ik besloot niet meteen mijn zinnen te zetten op een bepaalde sjaal maar om ongeveer 1000 meter garen te kopen zodat ik thuis nog eens rustig kon beslissen welk patroon ik wilde gaan maken.

Durable Forest bol

In Durable Forest vond ik het juiste garen

Natuurlijk ging ik op zoek naar garen die ik mooi vond. Je kunt vast al raden bij welke kleurenpallet ik terecht kwam. De prachtige herfst tinten van Durable Forest 4008 met daarin onder andere okergeel, terracotta en donkerbruin trokken mij meteen aan. Ik was wel nog wat onzeker over of dit garen. Zeker de samenstelling zette mij aan het twijfelen. Durable Forest bestaat uit 45% acryl, 18% zijde en 37% merinowol. Het ging mij niet zo zeer om de merinowol of de zijde (dat zijn fijne, natuurlijke garens) maar het was de hoeveelheid acryl dat mij onzeker maakte. Toch, aangezien ik best makkelijk ben op tactiel gebied (ik vind garen niet vaak kriebelig, of te stijf), durfde ik de gok wel te wagen. Op iedere bol Durable Forest zit 187 meter en in totaal ik zo’n 990 meter nodig. Met een beetje rekenen kwam ik uit op 6 bollen. Uiteindelijk ben ik voor 5 bollen gegaan. Door een ietsjes grotere haaknaald te gebruiken, verwachtte ik een ietwat luchtigere sjaal te maken. Met een bol minder zou ik dus ook voldoende hebben. Jullie weten inmiddels wel dat ik niet van te veel overgebleven garen houd. De sjaal zou in totaal 195 cm lang en 60 cm breed worden.

Details gehaakte sjaal edelstenen steekmarkeerder

Een begin maken aan de Woestijnbloesem Sjaal

Nadat de kijkers van de OHC tijdens aflevering 80 stemden op welke sjaal ik zou gaan haken, ben ik aan de slag gegaan. Niet tijdens de uitzending overigens. Ik dacht dat ik een heel ingewikkeld proeflapje moest haken, maar uiteindelijk bleek dat nergens voor nodig. Toen ik eenmaal aan de slag ging, ging het rap. Het eerste deel van de sjaal is eenvoudig. Ik hoefde enkel stokjes te haken en bij bepaalde rijen te meerderen. Na een paar rijen had ik het patroon in de gaten en ging ik als een speer. Het was pas na 98 rijen dat het wat uitdagender werd. Dit deel was wat intensiever en het heeft me echt even geduurd voordat ik in de gaten had welke steek waar moest. Vooral het terug gaan naar de steken van enkele rijen terug maakten het me af en toe moeilijk. In eerste instantie moest ik veel tellen en daar was ik niet altijd even zorgvuldig mee.

6 uur haken en dan opnieuw

Na ongeveer 4 uur te hebben besteed (als ik het even schat) aan het tweede deel van het patroon leek er iets echt niet te kloppen. Ik ging de verkeerde kant op! In plaats van een rechte kant en een kant waar er gemeerderd werd, had ik te maken met een sjaal die een v-vorm begon te krijgen. Oeps! Niet heel erg natuurlijk, met mijn slechte ruimtelijk inzicht gebeurt me dit wel vaker, maar ik moest wel het gehele tweede deel uithalen.

Na nog heel wat uren haken, ik schat nog eens 7 uur in totaal, was mijn Woestijnbloemsjaal af. Wat een prachtige sjaal is het geworden! Wat wel behoorlijk interessant is, is dat mijn versie van de sjaal hele andere afmetingen dan de versie in het boek heeft gekregen. In plaats van 195 x 60 cm is de mijne namelijk 150 x 90 cm geworden. Ja, je leest het goed. 45 cm korter maar wel 30 cm langer dan de bedoeling. Hoe? Geen idee!

Haakfout

Het is uiteindelijk echt een asymmetrische sjaal geworden. Hoewel ik in eerste instantie zou denken dat dat niets voor mij is, blijkt dat een asymmetrische sjaal dus wel heel comfortabel om de hals gewikkeld kan worden. Ideaal voor de koudere maanden dus! En aangezien kleding dragen waar je echt  van geniet een hele duurzame optie is, ben ik helemaal gelukkig!

Mandje gehaakte sjaal

Haakte dit project lekker weg?

Ik vond het haken van de Woestijnbloemsjaal ontzettend leuk. Het eerste deel van de sjaal liep rap en pas tijdens het tweede deel werd ik uitgedaagd. Ik vond de afwisseling tussen uitdaging en ontspanning heel prettig bij dit haakproject. Het haken aan dit project was écht een van de slow living momenten van mijn dag. Het werd wel lastig toen ik merkte dat er iets niet klopte en ik misschien de verkeerde kant op aan het gaan was. Door toch even door te haken, ontdekte ik dat mijn vermoeden klopte. Dat vond ik eigenlijk helemaal niet zo erg. Dit is misschien wel een van de eerste keren dat ik het niet erg vond een heel stuk uit te moeten halen.

Stokjes haken en meerderen

Mijn tips voor de Woestijnbloesem Sjaal

Wat ik leerde tijdens dit project was om, als je twijfelt aan een project, toch even door te zetten en te bekijken of wat jij vermoedt ook daadwerkelijk klopt. Wat dit specifieke project betreft is het enorm belangrijk om rustig te lezen, vaak te controleren wat er gebeurt en niet op de automatische piloot te gaan. Als ik een keer een extra bolletje Durable Forest 4008 tegenkom, dan zou ik overwegen om het patroon in de sjaal nog wat langer te maken. Gewoon omdat het leuk is om te haken.

Gehaakte sjaal woestijnbloem afgerond

Raad ik het project aan?

Hoewel ik dit patroon niet gauw nogmaals opnieuw zou beginnen (er zijn immers heel veel toffe gehaakte sjaals die ik nog zou willen maken), raad ik het patroon wel echt aan. Het is een prachtige sjaal en het patroon was een fijne uitdaging. En jij? Zou jij met dit patroon aan de gang gaan? Of heb jij een ander lievelingspatroon uit Meer Sjaals Haken a la Sascha?

Selfie met gehaakte woestijnbloem sjaal Durable Forest 4008
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs

This Post Has 3 Comments

  1. Li Ying Brouns

    Wow wat heb je mooi garen gekozen voor dit project. Interessant om te lezen dat een asymmetrische sjaal wel heel comfortabel is. Ik ben meer van de symmetrie, maar misschien dat ik het toch een keertje ga uitproberen want hij ziet er wel heel mooi uit. Bedankt voor deze leuke blogpost.

  2. Esmeralda

    Hoi wat leest je blog heerlijk weg. Ik ben hier naar aanleiding van één YouTube filmpje.. ik wil een sjaal haken en al heel lang niet meer gehaakt maar de boeKen van a la sascha hebben mijn interesse. Woon helaas ver weg van een wolwinkel.. dus ben mij online aan het oriënteren voor een sjaal te maken zonder polyester, polyamide , acryl en nylon ivm heftige inhallatie-allergie.. Groetjes, Esmeralda

Leave a Reply